Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Kapcsolódó tünetek:

Az asztmáról általában mindenkinek az ugrik be, hogy valaki annyira köhög, mintha meg akarna fulladni. Pedig ez a betegség egyáltalán nem ilyen egyszerű. Attól függően, hogy milyen súlyos, többféle szintje létezik, kezdve az enyhe nehézlégzéstől a kifejezett hangos sípolásig. Ezt kiválthatja allergia, légúti fertőzés, túlzott fizikai megterhelés pszichés hatás és még megannyi más, akár ismeretlen ok is. Az asztmások, miután szakemberek segítségével felismerték a betegséget, teljesen személyre szabott kezelést, betegoktatást kapnak. Pont azért, mert a tünetek erőssége a nehézlégzéstől kezdve, akár az életet is veszélyeztető rohamokig, nagyon eltérő lehet, akárcsak a kiváltó ok. Így az egyes betegeknek életmódjukban is más és más dolgokra kell jobban odafigyelniük, ám vannak általánosságok, melyeket érdemes betartani.

Megfelelő környezet

Első lépésként fontos a megfelelő környezet kialakítása otthon és a munkahelyen is. Ez egyrészt azt jelenti, hogy mindig legyen kellő tisztaság, különös tekintettel a pormentesítésre. Utóbbit nedves ronggyal érdemes gyakran elvégezni. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy olyan növények kerüljenek a lakásba, irodába melyekre az illető nem allergiás. Problémás lehet még a poratkák jelenléte, melyek ellen úgy védekezhetünk hatékonyan, ha gyakran cseréljük a lakástextileket és sokszor tisztítunk más lakásfelszereléseket.

Friss levegő

A lakás állott levegőjét időnként fel kell frissíteni alapos szellőztetéssel, az illatszerek, izzadásgátló spray-k használatát pedig érdemes nyitott ablaknál végezni. Asztma mellett kerülni kell a mindenféle lakásillatosítókat és a fürdőszobákat, illemhelyeket illatosító spray-k alkalmazását is. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy ha asztmás él egy lakásban, abban senki ne dohányozzon!

Légkondicionálás

Az otthonainkban magunk törődünk a légkondicionáló beállításaival, tisztításával, karbantartásával és azzal is, hogy azért mellette olykor szellőztessünk is. Ha mi rendesen odafigyelünk ezekre, akkor már csak a munkahelyen jelenthet problémát a légkondi. Ott ugyanis előfordul, hogy nem tisztítják rendszeresen, ami nem tesz jót az asztmának.

Háziállatok

A házikedvencek tartását ugyan alaposan meg kell gondolni, de asztmás gyermekek mellé csak akkor nem ajánlott a szőrös jószág, ha kifejezetten allergiás rá.  Egyébként azokban a családokban, ahol tartanak szőrös kedvencet, jóval kevesebb az allergia. Természetesen az előbbi tippek mellett nagyon fontos, hogy betartsuk az orvos utasításait és előzzük meg a bajt! Ezért legyen nálunk mindig olyan spray, ami segít leküzdeni a légzési nehézségeket, esetleges rohamokat!
2017. július 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek