Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Egészségesebbé tehet a vegán étkezés?

Kapcsolódó tünetek:

Ki a vegán? A vegánok étrendje nem tartalmaz húst – baromfit és halat–, illetve semmilyen állatoktól származó élelmiszert – így a tojást, a tejterméket és a zselatint sem. Mára a nyugati országok nagy részében akár négyszer annyian is követik az életmódot, mint négy-öt évvel ezelőtt. Mire kell figyelni? A vegán étrend egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, hogy az egyébként hússal és tejtermékekkel bejuttatott tápanyagokat másból kell fedeznünk a szervezet számára. Míg D-vitaminból általában a téli időszakban amúgy is pótlásra szorul szervezetünk, vegánként oda kell figyelnünk a jód és a B12-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére is, mivel előbbi nagy részét a tehéntejből és az abból készült tejtermékekből, utóbbit pedig a húsból és a májból biztosítjuk testünknek. Arra, hogy vegán étrend mellett is megfelelő mértékben biztosítani tudjuk ezeket a tápanyagokat, a legjobb megoldás az, ha táplálékkiegészítő formájában juttatjuk őket a szervezetbe, vagy ha ezekkel dúsított élelmiszereket fogyasztunk – például extra D-vitamint tartalmazó szója- vagy mandulatejet, vagy hozzáadott B12-vitamint és jódot tartalmazó müzlit.

De egészségesebbek leszünk-e vegánként? Egy nemrég, olasz kutatók által készített elemzés szerint, amely 10 különböző kutatás adatait vizsgálta, igen. A szakértők a kérdést vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy a vegán étrendet követők körében jelentősen kisebb a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Tényleg működik? Egy brit genetikus kutató, Dr. Giles Yeo gyakorlatban is kíváncsi volt a vegán életmód hatásaira, így 30 napra váltott, és kipróbálta a vegán étrendet. A vegánként töltött hónap alatt Dr. Yeo 4 kilogrammot adott le feleslegéből, koleszterinszintje pedig 12 százalékkal csökkent. Elmondása szerint, ha nem is tart ki továbbra is szigorúan a vegánság mellett, de heti pár napot biztosan így fog étkezni a jövőben is. „Be kell vallanom, kicsit tartottam ettől, amikor belefogtam, de miután elsajátítottam pár vegán receptet, még igazán élvezni is kezdtem a dolgot. Szerintem a titok az, hogy nem a már ismert ételeket próbáljuk elkészíteni hús és tejtermékek nélkül, hanem olyan fogásokat főzünk, amelyek eleve vegán étrendre vannak kitalálva. Egyébként meglepő, de a tojás sokkal jobban hiányzott, mint a hús.”
2018. november 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek