Mire kell figyelnünk a reflux diéta során?
A legtöbb embernél a reflux diéta egyet jelent az életmódváltással, hiszen annak elemeként számos olyan dologra kell ügyelnie, melyre addig nagy eséllyel nem fordított nagy figyelmet. A legegyszerűbb szabály, amit be kell tartanunk: ne együnk se túl fűszeres, se túl édes, se túl zsíros élelmiszereket, továbbá inkább többször együk kisebb adagokat, és mindig jól rágjuk meg az ételt.Mit ehetünk a reflux diéta során?
- Fogyasszunk minél több fehérjedús és rostban gazdag élelmiszert – így például párolt zöldséget, halat és különféle tejtermékeket.
- A burgonya, a teljes kiőrlésű tészta, a teljes kiőrlésű kenyér és a rizs fogyasztása szintén ajánlott.
- A sovány húsokat nyugodtan beemelhetjük az étrendünkbe – ebédre és vacsorára egyaránt.
- Az alacsony savtartalmú zöldségekről sem kell lemondanunk. Ilyen például a cukkini, a tök, a répa, a brokkoli, a karfiol és a pasztinák.
- Szintén javasolt az alacsony savtartalmú gyümölcsök fogyasztása. A banán, a szőlő, a mangó, a dinnye, a körte és az alma (fajtáját tekintve különösen a Jonagold, a Gála és a Golden Delicious) jó hatással bír egy reflux-szal küzdők szervezetre.
- Reflux esetén a folyadékbevitelre is fokozottan oda kell figyelnünk. A víz mellett a legjobb választás az édeskömény-, a mályva- és a zöld tea.
Mit kerüljünk a reflux diéta során?
Ahogy azt már alapszabályként lefektettük, a magas koffein tartalmú kávé, fekete tea és kóla fogyasztása csak mértékkel ajánlott a reflux diéta idején. Az alkoholt pedig teljesen kerülnünk kell, ugyanis az a gyomor savelválasztását fokozva reflux esetén tovább károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ezeken túlmenően a reflux diéta elvei szerint a következőkben felsorolt élelmiszereket és fogásokat célszerű közel vagy teljesen kizárni az étrendünkből.- A folyadékok közül – a kólán túl – a szénsavas víz és a limonádé sem eleme a reflux diétának.
- A pirítós, a gofri, a torták és a sütemények mellőzése szintén ajánlott.
- A kímélő táplálkozás idején a sült krumpliról és a krokettról is le kell mondanunk.
- A zsíros húsok, a bacon, a szalámi, a kolbász és a rántott hús fogyasztását is kerülni kell.
- Magas savtartalmú zöldségek se kerüljenek a tányérunkra. Ezek közé soroljuk például a hagymát, a paprikát és a savanyú káposztát.
- A magas savtartalmú gyümölcsökről is le kell mondanunk – így például a málnáról, a grapefruitról, a narancsról és a mandarinról.
- A különféle édességek, különösen a csokoládé fogyasztása szintén tilos.
2021. április 29.