A reflux diéta aranyszabályai

reflux diéta

Kapcsolódó tünetek:

Általános igazság, hogy étkezésünk kihatással van egészségünkre és közérzetünkre egyaránt, így kiemelt figyelmet kell szentelnünk neki. Reflux esetén mindez különösen igaz, olyannyira, hogy a betegség tüneteinek enyhítése sok esetben teljes életmódváltást igényel. Ez azt jelenti, hogy ha reflux-szal küzdünk, kerülnünk kell a koffeint, az alkoholt, le kell tennünk a cigarettát, továbbá a rendszeres mozgást is a mindennapjaink részévé kell tennünk, mivel a túlsúly tovább fokozza a reflux epizódok számát. Ezeken felül minden olyan élelmiszert és tevékenységet mellőznünk kell, melyek hatására erősen fokozódik a gyomorsav-termelődés, hiszen azzal együtt nő annak is az esélye, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül, ahol aztán károsíthatja a nyálkahártyát, aminek következtében számos súlyos szövődmény alakulhat ki.

Mire kell figyelnünk a reflux diéta során?

A legtöbb embernél a reflux diéta egyet jelent az életmódváltással, hiszen annak elemeként számos olyan dologra kell ügyelnie, melyre addig nagy eséllyel nem fordított nagy figyelmet. A legegyszerűbb szabály, amit be kell tartanunk: ne együnk se túl fűszeres, se túl édes, se túl zsíros élelmiszereket, továbbá inkább többször együk kisebb adagokat, és mindig jól rágjuk meg az ételt.

Mit ehetünk a reflux diéta során?

  • Fogyasszunk minél több fehérjedús és rostban gazdag élelmiszert – így például párolt zöldséget, halat és különféle tejtermékeket.
  • A burgonya, a teljes kiőrlésű tészta, a teljes kiőrlésű kenyér és a rizs fogyasztása szintén ajánlott.
  • A sovány húsokat nyugodtan beemelhetjük az étrendünkbe – ebédre és vacsorára egyaránt.
  • Az alacsony savtartalmú zöldségekről sem kell lemondanunk. Ilyen például a cukkini, a tök, a répa, a brokkoli, a karfiol és a pasztinák.
  • Szintén javasolt az alacsony savtartalmú gyümölcsök fogyasztása. A banán, a szőlő, a mangó, a dinnye, a körte és az alma (fajtáját tekintve különösen a Jonagold, a Gála és a Golden Delicious) jó hatással bír egy reflux-szal küzdők szervezetre.
  • Reflux esetén a folyadékbevitelre is fokozottan oda kell figyelnünk. A víz mellett a legjobb választás az édeskömény-, a mályva- és a zöld tea.

Mit kerüljünk a reflux diéta során?

Ahogy azt már alapszabályként lefektettük, a magas koffein tartalmú kávé, fekete tea és kóla fogyasztása csak mértékkel ajánlott a reflux diéta idején. Az alkoholt pedig teljesen kerülnünk kell, ugyanis az a gyomor savelválasztását fokozva reflux esetén tovább károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ezeken túlmenően a reflux diéta elvei szerint a következőkben felsorolt élelmiszereket és fogásokat célszerű közel vagy teljesen kizárni az étrendünkből.
  • A folyadékok közül – a kólán túl – a szénsavas víz és a limonádé sem eleme a reflux diétának.
  • A pirítós, a gofri, a torták és a sütemények mellőzése szintén ajánlott.
  • A kímélő táplálkozás idején a sült krumpliról és a krokettról is le kell mondanunk.
  • A zsíros húsok, a bacon, a szalámi, a kolbász és a rántott hús fogyasztását is kerülni kell.
  • Magas savtartalmú zöldségek se kerüljenek a tányérunkra. Ezek közé soroljuk például a hagymát, a paprikát és a savanyú káposztát.
  • A magas savtartalmú gyümölcsökről is le kell mondanunk – így például a málnáról, a grapefruitról, a narancsról és a mandarinról.
  • A különféle édességek, különösen a csokoládé fogyasztása szintén tilos.
Összességében elmondható, hogy a zsíros, az édes és a fűszeres élelmiszerek kerülésével sokat enyhíthetünk a reflux okozta panaszainkon. Ezekkel együtt természetesen ajánlott felkeresnünk házi orvosunkat is, aki a pontos diagnózis felállítása után és a kapott eredmények tükrében szakszerű segítséget tud nyújtani a reflux diéta szabályainak megfelelő étrend összeállításában. Továbbá iránymutatást adhat abban is, hogy a kímélő étkezésen kívül vagy – éppen amellett – milyen kiegészítő kezelésre lehet szükségünk.
2021. április 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek