Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen?

2018. augusztus 7.

Kapcsolódó tünetek:

hajhullás

Egy csontritkulás gyógyítására kifejlesztett szer véletlen felfedezett mellékhatása, hogy újjáéleszti a hajhagymákat. Tudósok még tesztelik a vegyületet, de az eddigi eredmények biztatóak.

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen

Csontritkulás elleni szerrel a kopaszodás ellen

Felsejlett a kopaszodás legyőzésének lehetősége, mikor egy kísérleti stádiumban lévő csontritkulásra kifejlesztett gyógyszer váratlan mellékhatását fedezték fel a manchesteri egyetem kutatói. A készítmény embereken való tesztelése még várat magára, azonban az adományozott hajhagymákon kipróbált WAY-316606 nevű vegyület jó eséllyel nyithat új utakat a kopaszodás megállításának területén. A gyógyszerrel több mint 40 hajbeültetésen áteső páciens felajánlott hajhagymáit kezelték hat napon keresztül sikeresen.

A kísérleti szer egy a hajnövekedést gátló fehérje megakadályozásával indíthatja újra az elhalt hajhagymák működését. Dr. Nathan Hawkshaw, a kutatás vezetője, szerint a vegyület jelentős változást hozhat mind a nőket, mind a férfiakat érintő kopaszodás és hajhullás kezelésében. A WAY-316606 teszteléséhez azután értek el a kutatók, hogy előzőleg már több, hajnövekedést serkentő mellékhatású vegyületet is elvetettek, mert más területeken veszélyesnek bizonyultak az egészségre.

Egyelőre csak kettő, kopaszodást megállítani próbáló hatóanyag létezik: a minoxidil és a finaszterid. Azonban mindkét vegyület használata közepesen erős mellékhatásokkal jár, és az általuk elért eredmények is sokszor okoznak csalódást.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Valószínűleg mi magunk is sokszor mondtuk már, hogy „Azt hittem, ott őszülök meg!”. De vajon van valóságalapja a mondásainkban, szófordulatainkban, sőt népmeséinkben is megtalálható haragba, stresszbe vagy bánatba való beleőszülésnek?

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

Mindent a tavaszi hajhullásról – és tippek ellene

A tavasz megérkeztével egyre többet süt a nap, a fák kirügyeznek, és a fű is elkezd nőni. Nem így a hajszálaink. Sokan ugyanis pont ebben az időszakban veszik észre, hogy egyre jobban hullik a hajuk. De vajon miért?

Megelőzhető a hajhullás

Megelőzhető a hajhullás?

A kopaszodást genetikai, hormonális és környezeti hatások egyaránt befolyásolják. Az öröklött hajlam ellen sajnos hiába küzdünk, de hatását mérsékelhetjük.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

 

Kulcsszavak: ,