10 tény az őszülésről

10 tény az őszülésről

Kapcsolódó tünetek:

  1. A kinőtt haj nem őszül
A pigment nélküli haj fehér, illetve szürke. Színét az a melanin nevű pigment határozza meg, ami a bőrszínünkért is felelős. A szakértők szerint azért kezd el őszülni a hajunk, mert az öregedés hatására kevesebb melaninhoz jut hozzá. Fontos megemlíteni, hogy a már kinőtt haj nem tud megőszülni, hanem attól lesz ősz a hajkoronánk, hogy ilyen árnyalatú hajszálak kezdenek el nőni.
  1. A haj belülről is elszíneződhet
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a szürke haj sejtjeiben hidrogén-peroxid halmozódhat fel, aminek hatására belülről elszíneződik. A hidrogén-peroxidot egy belsőleg ható természetes enzimnek, a kataláznak, kellene lebontania, azonban ha a szervezetünk nem termeli már, akkor a hidrogén-peroxid nem bomlik le a hajhagymánk körül, és a hajunk kifehéredik.
  1. Az ősz haj másképp veszi fel a színt
Ha eddig festettük a hajunkat, akkor korunk előrehaladtával valószínűleg egyre nehezebb lesz a megszokott színre befesteni, ugyanis az ősz hajszálak teljesen másképpen veszik fel a festéket. A legtöbb esetben változtatnunk kell az használt hajfesték árnyalatán annak érdekében, hogy ugyanolyan legyen a végeredmény, mint korábban.
  1. A szürke haj kódolva van a génjeinkbe
Már a születésünk idején eldől, hogy életünk során mikor őszülünk meg. Sok személynél 50 éves kor körül jelennek meg az első ősz hajszálak, azonban a bőrgyógyászok szerint az 50 évesek felénél már a hajuk 50 százaléka ősz.
  1. Nem szabad kitépni az ősz hajszálakat
Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy minden kitépett ősz hajszál helyén sokkal több nő vissza. Tudni kell, hogy minden mirigyhez egy hajszál tartozik, így ha egyet kitépünk, akkor nem tud belőle több nőni. Sőt mi több, ha egy mirigyből többször is kitépjük a hajszálat, akkor egyre nagyobb lesz annak az esélye, hogy abból már többé nem fog hajszál nőni.
  1. A stressz és az őszülés kapcsolata
Annak ellenére, hogy sok tudós szerint csak a géneknek van szerepük az őszülésben, többen vannak, akik úgy vélik, hogy a stressznek is nagy szerep van ebben. Ezt a teóriát még nem sikerült száz százalékosan bizonyítani, azonban rengeteg olyan eset van, ami ezt alátámasztja. Viszonylag gyakran fordul például elő, hogy valaki egy tragédia utáni hirtelen megőszül, ami a stresszre vezethető vissza.
  1. Etnikai hovatartozás
Általában a kaukázusiak őszülnek a legkorábban, utána az ázsiaiak, majd az afroamerikaik. A tudósok még nem tudják ennek a pontos okát, de idővel biztosan kiderítik.
  1. Dohányzás vezethet korai őszüléshez
Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a dohányzás és a korai öregedés, továbbá az első ősz hajszálak megjelenése közt nagy az összefüggés. Egy 2013-as tanulmány szerint a dohányosok esetén kétszer olyan gyakori a 30 év alatti őszülés.
  1. A testszőrzet is őszül
Nem csupán a fejünkön, de testünk többi részén is őszülünk – a mellkasunkon és az orrunkban található szőr is. Ennek sebessége eltérő, így lehetséges, hogy egy férfinek például barna a haja, de ősz a szakálla, vagy fordítva.
  1. Az ősz haj nem durvább tapintású
A legtöbben azt gondolják, hogy az ősz haj sokkal durvább tapintású, de valójában lágyabb a szőke vagy a barna hajnál. Ez a tévhit abból adódhat, hogy az ősz haj szárazabb, ugyanis a fejbőr a korunk előrehaladtával kevesebb faggyút termel, így a haj fénytelenebb.
2019. szeptember 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek