Bizonyítottan hatásos és természetes vérnyomáscsökkentők

Természetes vérnyomáscsökkentők

Kapcsolódó tünetek:

A magas vérnyomás egy rendkívül alattomos betegség, ugyanis sok esetben nem jár tünetekkel, és ilyenkor mindössze egy orvosi vizsgálat során derülhet fény rá. Ennek ellenére komolyan kell venni, ugyanis súlyos szövődményei lehetnek, többek között szív- és érrendszeri betegségek, szívinfarktus és veseelégtelenség, de az erek falában is alakulhatnak ki elváltozások. Annak érdekében, hogy normál értékhatáron belül mozogjon a vérnyomásunk, számos természetes módszer áll a rendelkezésünkre, ilyen például az életmódváltás.

Cikkünkben bemutatjuk a magas vérnyomás lehetséges tüneteit, a legjobb természetes vérnyomáscsökkentő módszereket, de azt is megnézzük, milyen esetben kell orvoshoz fordulnunk.

A magas vérnyomás (hipertónia) tünetei

Ahogy már előbb említettük, a magas vérnyomásnak nem mindig vannak tünetei – főként a korai szakaszban –, így az érintettek sok esetben nincsenek is annak tudatában, hogy ilyen jellegű problémájuk van. Érdemes azonban ismerni a hipertónia következtében kialakuló panaszokat, hiszen csak ez segíthet mielőbb felismerni. Abban az esetben is ajánlott a rendszeres vérnyomásmérés, ha nincsenek panaszaink, hiszen ennek köszönhetően még időben észrevehetünk bármiféle kicsi eltérést is.

A magas vérnyomás tüneteit tekintve a leggyakoribbak közé tartozik a lüktető, tarkótáji fejfájás, de a reggeli, felkelés utáni fejfájás is rendkívül elterjedt. Ilyen esetben sokat segíthet, ha megemeljük a párnánkat, hiszen ennek nyomán enyhül a fejre nehezedő nyomás. Ezen kívül az orrvérzés, a levertség, az álmatlanság, a mellkasi nyomás, a fokozott verejtékezés, a szapora szívdobogás, az egyensúlyvesztés, a fáradékonyság és a szédülés is gyakran jelentkezik az érintetteknél. Súlyos esetben, amikor nagyon megemelkedett a vérnyomás, akkor légszomj és látászavar is kialakulhat.

Természetes vérnyomáscsökkentők

Ezek a legjobb természetes vérnyomáscsökkentők

Életmódbeli tanácsok

A rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a vérnyomást. A számunkra megfelelő sportág függ az életkorunktól, az egészségi állapotunktól és a vérnyomásunktól. Alapvetően elmondható, hogy a könnyed, állóképességet növelő sportok magas vérnyomással is gyakorolhatók. Ilyen például a nordic walking, a futás, a biciklizés vagy az úszás. A legfontosabb, hogy összességében többet mozogjunk a hétköznapokban, menjünk el sétálni, a mozgólépcső vagy lift helyett válasszuk a lépcsőt, és a busz vagy autó helyett a kerékpárt.

A mozgásnak hála már alapvetően teszünk az esetleges súlyfelesleg lefaragásáért, ami azért is fontos, mert a túlsúly szintén negatív hatással van a vérnyomásunkra. A BMI-index megállapításával könnyedén kideríthetjük, hogy szükséges-e fogyókúra vagy sem. Amennyiben le kell adnunk pár kilót, akkor a sportolás mellett figyeljünk oda az étkezésre, és együnk minél tudatosabban és egészségesebben. Amennyiben lehetséges, akkor minden fogáshoz együnk zöldséget vagy gyümölcsöt, esetleg aszalt formában is. A rostoknak szintén fontos szerepük van az ideális testsúly elérésében és az emésztés normál működésében, ezért is ajánlott minél több teljes kiőrlésű gabonákból készült terméket fogyasztanunk. Ezen kívül csökkentsük az állati zsiradékok és a telített zsírsavak bevitelét.

Mivel az alkoholfogyasztás is károsan hat az egészségünkre, magas vérnyomás esetén sem ajánlott rendszeresen alkoholt inni. Ez alól a vörösbor jelent kivételt, de mindössze abban az esetben, ha egy nap mindössze 1-2 pohárral iszunk meg. Így ugyanis annak szívvédő hatása is érvényesül.

A stressz hatására is megemelkedik a vérnyomásunk, ezért hangsúlyt kell fektetni a relaxálásra. Ehhez hallgathatunk zenét, jógázhatunk, légzőgyakorlatokat vagy autogén tréninget végezhetünk. Ezek mind megnyugtatják az idegrendszerünket, aminek köszönhetően kitágulnak a vérerek, így csökken a vérnyomás.

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre is figyelnünk kell, ugyanis annak hiánya is kedvez a magas vérnyomásnak. Ezen kívül természetesen ne hajszoljuk túl magunkat.

Táplálkozásbeli tanácsok

A sószórót helyezzük minél távolabb magunktól, ugyanis magas vérnyomás esetén vissza kell szorítanunk a sófogyasztásunkat. Ennek oka, hogy a só megköti a szervezetünkben a vizet, így több folyadék jut a szív- és érrendszerbe, aminek következtében megnő a nyomás az erekben. Az orvosok naponta maximum 5-6 gramm konyhasó fogyasztását javasolják, ami 2-2,4 gramm nátriumot jelent.

A kálium bevitelét érdemes fokozni, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van. Ez egy olyan létfontosságú mikrotápanyag, ami elektrolitként számos fontos funkciót lát el a szervezetünkben. Kiemelt szerepe van az anyagcsere-folyamatoknál, a csontok fontos alkotóeleme, és az izom-összehúzódásra is jó hatással van. Magnéziummal kombinálva a szívverést és a vérnyomást is szabályozza.

A C-vitamin részt vesz a kollagén előállításában, így az erek rugalmasságáért is felel. Kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy már napi 500 mg C-vitamin képes csökkenteni a vérnyomást.

A Q10 koenzim egy táplálékkiegészítő, ami képes a vérnyomás csökkentésére, azonban nem azonnal fejti ki hatását, hanem folyamatában. Mivel ez egy zsírban oldódó anyag, enyhén zsíros ételek mellé javasolt bevenni.

A cayenne-borsnak számos jótékony hatása van az egészségünkre nézve: többek közt fájdalomcsillapításra és súlyvesztésre is alkalmas. Ezeken kívül a benne található kapszaicinnek hála a vérnyomás is képes csökkenteni.

Egy kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a napi 30 gramm lenmag elfogyasztásával hosszú távon csökkenthetjük a vérnyomásunkat. Ez a hatás főleg a benne rejlő alfa-linolénsavnak és enterolaktonnak köszönhető.

A fokhagymáról már régóta tudjuk, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír, ami a benne található allicinre vezethető vissza. Ezt több kutatás is bizonyítja, melyben a részvevőknek a fokhagyma matására csökkent a vérnyomásuk. Az alacsonyabb vérnyomás az erek ellazulásának köszönhető, aminek következtében könnyebben tud áramolni a vér.

A feketeribizli annak az anyagnak köszönheti vérnyomás csökkentő hatását, ami a színét is adja, azaz az antocianinoknak. Ez védi az ereket: többek közt szabályozza a nitrogén-monoxid-termelést, és csökkenti a pulzusszámot.

A pisztáciának és a nyers mandulának is számos jótékony hatása van, többek között a vérnyomás csökkentése is ide sorolható.

A különféle csokoládék is csökkenthetik a vérnyomást. Különösen az étcsokoládé, méghozzá a benne található polifenoloknak értágító hatásának köszönhetően.

Ezek a legjobb természetes vérnyomáscsökkentők

Mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni?

Annak ellenére, hogy számos természetes módszer létezik a magas vérnyomás ellen, vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy felkeressük az orvost. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy a hipertónia nem játék, hiszen súlyos következményei lehetnek, ha nem kezeljük! Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy mikor kell segítséget kérnünk. Alapvetően kijelenthető, hogy tartós, hosszan fennálló magas vérnyomás esetén mindenféleképpen kérjünk orvosi segítséget. Ez abban az esetben is igaz, ha a magas vérnyomás 1-2 hét alatt sem mérséklődik, és a természetes gyógymódok, módszerek nem használnak.

Összegzés

Számos természetes módszer áll a rendelkezésünkre a magas vérnyomás csökkentésére. Az életmódváltás nagyon fontos része ennek, ami magába foglalja a rendszeres testmozgást, az egészséges, változatos és kiegyensúlyozott étkezést. Előbbi esetén már az is sokat számít, ha mindennap sétálunk egyet a friss levegőn, esetleg biciklizünk vagy rendszeresen kocogunk. A megfelelő sport kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe a korunkat és az egészségi állapotunkat. Ezeken kívül számos olyan élelmiszer létezik, amelynek a fogyasztásával szintén csökkenthetjük a vérnyomásunkat, így ezeket is próbáljuk meg beépíteni a mindennapi étkezésünkbe. Ha azonban ezek a módszerek nem hozzák meg a várva várt eredményt, akkor mindenféleképpen kérjünk orvosi segítséget, mielőtt még komoly következménye lesz a magas vérnyomásnak. Gyógyszer alkalmazása előtt pedig mindig kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

2022. november 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek