Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

2018. augusztus 6.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Brit alváskutatók jutottak arra az eredményre, miszerint a nőknek átlagosan 20 perccel több alvásra van szükségük a pihenéshez és agyuk regenerálódásához, mint a férfiaknak. Ennek egyik fő oka az agy kihasználtságának mértéke: mivel a hölgyek általában ’multitasking’ módban vannak, vagyis egyszerre több feladatot végeznek, és több felé figyelnek, agyuknak is nagyobb részét használják a mindennapokban, mint az inkább egy-egy feladatra fókuszáló férfiak.

Jim Horne professzor, a kutatás vezetője így magyarázta a jelenséget: „A női agy máshogy van kódolva, mint a férfiaké, komplexebben működik, emiatt egy kissé több pihenésre van szüksége. A párhuzamosan végzett feladatok és a férfiakénál nagyobb alkalmazkodóképesség és rugalmasság miatt általában ténylegesen nagyobb részét használják agyuknak, mint a másik nem. Azonban ugyanez a megnövekedett alvásigény figyelhető meg olyan férfiak esetében is, akiknek mindennapi munkájuk az átlagosnál nagyobb mértékben megköveteli a laterális, több szálon futó gondolkodást és a gyakori döntéshozatalt.”

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    ALPINE Sleepsoft füldugó 1pár

    <p><span>A rendkívül jól megtervezett, alaposan tesztelt, megújult forma által a füldugók mélyen ülnek a fülben és tökéletes illeszkednek. </span></p>

    4 799 Ft

A hosszabb alvásidő igényében közrejátszó másik tényező a női agy biológiai felépítésében észrevehető különbség, amely szintén a párhuzamos feladatok elvégzése miatt alakult ki. Évezredek óta kell a nőknek egyszerre védelmezniük és nevelniük gyermekeiket, miközben számos más dolog is rájuk hárult a főzéstől kezdve a ház körüli legtöbb feladat elvégzéséig. Ez az idő múlásával sem változott, sőt, a modern kor gyermeknevelés mellett munkát vállaló és karriert építő hölgyeinek még kiterjedtebb figyelme lett. Ezenkívül a nőknek, pontosan a multitaskingra beállítódott gondolkodás miatt, nehezebb is ’kikapcsolni’ agyukat, nehezebben merülnek álomba, és sokszor külön megerőltetést kíván tőlük az, hogy elengedjék napi feladataikat.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

Tudományos tény – a lusták tovább élnek

Tudományos tény: a lusták tovább élnek

Nincs is jobb annál, mint hosszasan pihenni, sorozatokat nézni vagy épp könyvet olvasni. Ekkor azonban gyakran lelkiismeret-furdalásunk lesz. Van azonban egy jó hírünk: egy kutatás szerint a lustálkodás pozitív hatással van ránk.

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Ezt árulja el rólunk az alvópozíciónk

Mindenkinek megvan a kedvenc alvópozíciója, ami többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Lássuk, hogy melyik póz milyen jelentéssel bír.

Így álmosít az autónk

Így álmosít az autónk

Nem csak egy éjszakába nyúló baráti találkozó, a bevett gyógyszerek vagy az elmaradt reggeli kávé miatt érezhetjük magunkat álmosnak autónkban, hanem maga az utazási módunk is hozzájárul az elnehezedő szemhéjakhoz és bágyadt tekintethez.

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában