Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

2018. augusztus 6.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Brit alváskutatók jutottak arra az eredményre, miszerint a nőknek átlagosan 20 perccel több alvásra van szükségük a pihenéshez és agyuk regenerálódásához, mint a férfiaknak. Ennek egyik fő oka az agy kihasználtságának mértéke: mivel a hölgyek általában ’multitasking’ módban vannak, vagyis egyszerre több feladatot végeznek, és több felé figyelnek, agyuknak is nagyobb részét használják a mindennapokban, mint az inkább egy-egy feladatra fókuszáló férfiak.

Jim Horne professzor, a kutatás vezetője így magyarázta a jelenséget: „A női agy máshogy van kódolva, mint a férfiaké, komplexebben működik, emiatt egy kissé több pihenésre van szüksége. A párhuzamosan végzett feladatok és a férfiakénál nagyobb alkalmazkodóképesség és rugalmasság miatt általában ténylegesen nagyobb részét használják agyuknak, mint a másik nem. Azonban ugyanez a megnövekedett alvásigény figyelhető meg olyan férfiak esetében is, akiknek mindennapi munkájuk az átlagosnál nagyobb mértékben megköveteli a laterális, több szálon futó gondolkodást és a gyakori döntéshozatalt.”

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ferrocomp forte tabletta 40x

    Ferrocomp forte tabletta 40x

    <p>Vashiány és az általa okozott vérszegénység gyakori tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, sápadtság, gyenge fizikai és szellemi teljesítmény, hajhullás. Ennek hatékony kezelésére szolgál ez a régóta jól bevált vastabletta.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    3 899 Ft

A hosszabb alvásidő igényében közrejátszó másik tényező a női agy biológiai felépítésében észrevehető különbség, amely szintén a párhuzamos feladatok elvégzése miatt alakult ki. Évezredek óta kell a nőknek egyszerre védelmezniük és nevelniük gyermekeiket, miközben számos más dolog is rájuk hárult a főzéstől kezdve a ház körüli legtöbb feladat elvégzéséig. Ez az idő múlásával sem változott, sőt, a modern kor gyermeknevelés mellett munkát vállaló és karriert építő hölgyeinek még kiterjedtebb figyelme lett. Ezenkívül a nőknek, pontosan a multitaskingra beállítódott gondolkodás miatt, nehezebb is ’kikapcsolni’ agyukat, nehezebben merülnek álomba, és sokszor külön megerőltetést kíván tőlük az, hogy elengedjék napi feladataikat.

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Persze legtöbbünknek megvannak a biológia órákon tanult alapok a női szervezetről és működéséről, azonban van néhány érdekes, amit biztosan nem tanítottak meg az iskolapadban. Mutatjuk is az 4 legizgalmasabb tudnivalót a női testről.

5 újévi fogadalom az egészségünkért

5 újévi fogadalom az egészségünkért

A 2019-es évből már csak pár nap van hátra, ilyenkor pedig mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy min kellene változtatnia jövőre. Legtöbben az egészségünkért szeretnénk többet tenni, így lássunk 5 ezzel kapcsolatos újévi fogadalmat.

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Indítsuk jól a napot! 5 lépés a boldog ébredésért

Sokaknak okoz problémát a reggeli felkelés, de a kevés alváson túl a motiváció hiánya is hozzájárulhat a morgós reggelekhez. A vidám ébredés érdekében mutatunk néhány módszer arra, hogyan zárjuk és kezdjük a mindennapokat.

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Az emberi test 5 megoldatlan rejtélye

Egész életünket a testünkben éljük le, ennek ellenére rengeteg olyan dolog van az emberi szervezettel kapcsolatban, amiről keveset tudunk. Az alábbi kérdések talán a leggyakoribbak.

Ásítás és sírás – Itt a kapcsolat

Ásítás és sírás – Értsük meg jobban!

A tudomány jelenlegi állása mellett különösnek tűnhet, hogy több olyan általános jelenséggel is gondban vannak a kutatók, melyek meghatározzák a mindennapjainkat. A mai napig nincs egyértelmű magyarázat például a sírásra és az ásítás kapcsolatára.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában