Bizonyított: a nőknek több alvásra van szükségük

2018. augusztus 6.

Kapcsolódó tünetek:

alvászavar

Most már tudományos bizonyíték is alátámasztja, hogy a nőknek magasabb az alvásigénye, mint férfi társaiknak. De miért is pontosan?

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Bizonyított a nőknek több alvásra van szükségük

Brit alváskutatók jutottak arra az eredményre, miszerint a nőknek átlagosan 20 perccel több alvásra van szükségük a pihenéshez és agyuk regenerálódásához, mint a férfiaknak. Ennek egyik fő oka az agy kihasználtságának mértéke: mivel a hölgyek általában ’multitasking’ módban vannak, vagyis egyszerre több feladatot végeznek, és több felé figyelnek, agyuknak is nagyobb részét használják a mindennapokban, mint az inkább egy-egy feladatra fókuszáló férfiak.

Jim Horne professzor, a kutatás vezetője így magyarázta a jelenséget: „A női agy máshogy van kódolva, mint a férfiaké, komplexebben működik, emiatt egy kissé több pihenésre van szüksége. A párhuzamosan végzett feladatok és a férfiakénál nagyobb alkalmazkodóképesség és rugalmasság miatt általában ténylegesen nagyobb részét használják agyuknak, mint a másik nem. Azonban ugyanez a megnövekedett alvásigény figyelhető meg olyan férfiak esetében is, akiknek mindennapi munkájuk az átlagosnál nagyobb mértékben megköveteli a laterális, több szálon futó gondolkodást és a gyakori döntéshozatalt.”

A hosszabb alvásidő igényében közrejátszó másik tényező a női agy biológiai felépítésében észrevehető különbség, amely szintén a párhuzamos feladatok elvégzése miatt alakult ki. Évezredek óta kell a nőknek egyszerre védelmezniük és nevelniük gyermekeiket, miközben számos más dolog is rájuk hárult a főzéstől kezdve a ház körüli legtöbb feladat elvégzéséig. Ez az idő múlásával sem változott, sőt, a modern kor gyermeknevelés mellett munkát vállaló és karriert építő hölgyeinek még kiterjedtebb figyelme lett. Ezenkívül a nőknek, pontosan a multitaskingra beállítódott gondolkodás miatt, nehezebb is ’kikapcsolni’ agyukat, nehezebben merülnek álomba, és sokszor külön megerőltetést kíván tőlük az, hogy elengedjék napi feladataikat.

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

Aki sokat éjszakázik, rövidebb ideig él

A legújabb kutatások szerint a pacsirták hosszabb ideig élnek, mint az éjjeli baglyok.

Álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság kezelése függőség nélkül

Az álmatlanság – vagy más néven insomnia – gyötrő jelensége ellen nem csak gyógyszerekkel védekezhet. Természetes megoldások is léteznek rá, melyek nem okoznak függőséget.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában