4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

4 érdekesség a női testről, amit kevesen tudnak

Kapcsolódó tünetek:

  1. A nőknek több rémálmuk van
Hányszor beszélgettünk már barátnőinkkel a legutóbbi őrült, félelmetes vagy éppen érzelmileg felkavaró álmunkról? Annak ellenére, hogy mindenki más intenzitással és gyakorisággal álmodik, nőként esélyes, hogy sokszor tettük ezt meg, és kiderült, hogy ez nem is meglepő. Egy brit kutatás során ugyanis bebizonyosodott, hogy a nők valóban sokkal többször álmodnak, méghozzá legtöbbször rosszat, ezek a rémálmok pedig szinte minden esetben saját életünkben átélt élményeinkhez, érzelmeinkhez és küzdelmeinkhez kapcsolódnak.
  1. Élesebb érzékek
Amikor az érzékelésre kerül a sor, akkor bizony mi leszünk az ’erősebb nem’. Kutatások szerint úgy tűnik ugyanis, hogy azon kívül, hogy a férfiak öt és félszer hajlamosabbak a halláskárosodásra, a színvakság is sokkal gyakoribb probléma körükben. Ezenkívül a szaglás képessége is kifinomultabbá fejlődött a nők esetében, mivel evolúciós alapjai vannak annak, hogy olyan párt választunk, akinek erős immunrendszere van. Ezt pedig az testből áradó illat alapján állapítjuk meg.
  1. Máshogy vagyunk ’drótozva’
Egy, az amerikai Pennsylvania Egyetemen végzett kutatás során a tudósok az agy neurális hálózatáról készítettek térképet, és érdekes felfedezésre jutottak. A nők és férfiak agya valóban máshogy van ’drótozva’. Míg a férfiaknál az agy elülső és hátsó fele közti kapcsolat a szorosabb, addig a hölgyeknél a jobb és bal félteke van szorosabban összekötve. Ezért van, hogy sokkal könnyebben tudunk több feladatra is koncentrálni, jobb a memóriánk és a szociális képességeink is fejlettebbek.
  1. Túlélünk
Nemzetközileg elismert öregedés-szakértő, Steven Austad szerint úgy tűnik, a nők nagyjából minden életszakaszukban könnyebben élnek túl, mint a férfiak.  Tudósok egyelőre még nem találták meg a nők különleges életerejének miértjeit, de tény, hogy már újszülött korban is jelentős különbségek tapasztalhatók a túlélési arányokban, a fiúk halálozási aránya ugyanis 10 százalékkal magasabb, mint a lányoké. Más kutatások azt is megfigyelték, hogy a súlyos természeti katasztrófák, gazdasági válságok vagy háború sújtotta idők is rendszerint több lánygyermek születését idézik elő, mivel az ilyenfajta stresszt jobban viseli el a női szervezet, már magzatként is.
2020. március 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek