Az aranyér kialakulásának okai

aranyér okai

Kapcsolódó tünetek:

Az aranyérről gyakorlatilag mindenki hallott már, ha máshonnan nem, akkor a tévéreklámokból. Ez nem véletlen, hiszen Magyarországon is a lakosság olyan egyharmadát érinti ez a betegség, amivel 50 éves kor felett szinte minden második ember találkozik kisebb-nagyobb mértékben. Igazi civilizációs betegség, ami azért is ilyen gyakori, mert társadalmunk mára eléggé elkényelmesedett elődeinkhez képest. A betegség lehetőségét pedig tulajdonképpen az hozta elő, hogy az ember két lábra állt.

De hogy mi is az aranyér?

Az aranyér egy a végbélnyílás körül, vagy a végbél alsó szakaszában kialakuló elváltozás. Az aranyeres csomók tulajdonképpen a végbélnyílás és a végbél falában előjövő vénatágulatok, melyek idővel kellemetlenné válhatnak, begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, vérezhetnek és ki is fordulhatnak, de az is előfordul, hogy véralvadék képződik bennük, amitől még fájdalmat is okozhatnak. Elhelyezkedésétől függően beszélhetünk külső és belső aranyérről is. A külső az, amelyik több problémát okoz. Ez akár az ülést is fájdalmassá teheti. A belső aranyeret, pláne, ha enyhébb formában jelenik meg, sokszor a betegek nagyon sokáig észre sem veszik. Amikor azonban már tünetei vannak, azok nagyobb vérzéssel is járhatnak.

És mitől alakul ki?

Az aranyér a végbélkörnyéki vénák túlzott terhelésé miatt alakul ki. Ilyen terhelés lehet például az, ha a beteg székrekedés miatt erőlködik, vagy túl erősen köhög, sokat cipekedik vagy sokat ül, nem mozog. Azt, hogy előjön-e valakinél, jelentősen befolyásolja a kötőszövetek gyengesége. Ez lehet alkatilag öröklött tulajdonság, de hatással van rá az életmód és sokféle környezeti hatás is.

Ha az aranyeret előhozó terheléseket nézzük, akkor a korábban felsoroltak mellett figyelni kell még a súlyos hasmenésre, gyakori székletürítésre, azokra a munkákra és sportokra, melyek megerőltetik a hát- és hasizmokat és leginkább függőleges helyzetben lévő törzzsel végezzük őket. Kiválthatja elhúzódó, kifejezetten erős köhögéssel járó légúti betegség, de az elhízás is kedvez megjelenésének. Utóbbi esetben ugyanis nagyobb az átlagosnál a hasüregi nyomás, ami növeli a törzs vénáinak nyomását is. Megjelenhet még terhesség alatt, hiszen a méh nyomásra ilyenkor sokkal nagyobb a kismedencei vénákra, és a szülés is előhozhatja. Ahogyan például egyes esetekben az anális közösülés is. Amikor pedig alkati tényezők jönnek szóba, akkor elsősorban ugye ott van az öröklött hajlam a kötőszövetek minősége kapcsán. Ahogyan ott vannak azok az életmódbeli tényezők is, melyek szintén negatívan befolyásolják a szövetek minőségét. Az egyik ilyen ok a helytelen táplálkozás, ami alatt elsősorban a rostokban szegényétrendet kell érteni. De hatással van az aranyér megjelenésére a túl kevés folyadékbevitel és a túlzott cukorfogyasztás is. Ezek mellett pedig leginkább a mozgásszegény életmód okolható, ami mellé leginkább ülőmunka társul.
2017. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek