A viszkető bőr lehetséges okai és a tünetek enyhítése

A viszkető bőr

Kapcsolódó tünetek:

 

A bőrviszketés kellemetlen tünetével mindenki találkozott már: ezzel az esetek nagy részében nem is foglalkozunk, hiszen az élet természetes részének tekintjük. Előfordulhat azonban, hogy a szűnni nem akaró viszketés megkeseríti a mindennapjainkat is, ilyenkor pedig tudni szeretnénk, hogy mi áll annak hátterében. Bár a tünetet leggyakrabban a bőr szárazsága idézi elő, ezen kívül még számtalan ok állhat mögötte, melyet sokszor nem egyszerű felderíteni. Az alábbiakban a bőrviszketés lehetséges okait és a diagnózis felállításának, valamint a tünet kezelésének módszereit vizsgáljuk. 

Mi okozhat bőrviszketést?

A viszketés leggyakoribb oka a bőr szárazsága. Bőrünk nedvességtartalma nagy mértékben függ a genetikától és az életkortól, de számos egyéb tényező is hozzájárulhat annak csökkenéséhez. A túlzott napfény – számos egyéb káros következménye mellett – kiszáríthatja a bőrt, de ilyen hatással járhat bizonyos tisztítószerek, kozmetikai termékek, szappanok használata, valamint a bőrradírozás elmaradása is. Szintén nem tesz jót a bőrnek a hosszas zuhany vagy fürdőzés, de a testápolók rendszeres használata nélkül a klóros víz is bőrszárazságot okozhat.

Természetesen viszketést okozhatnak a különböző rovarcsípések, ezek azonban egyéb bőrtünetekkel is együtt járnak, és jellemzően gyorsan elmúlnak, így ritkán vezetnek tartósan fennálló problémákhoz. Lássuk, milyen okokra vezethető még vissza a folyamatos, vagy gyakran visszatérő viszketés!

Bőrgyógyászati panaszok

Sokféle bőrgyógyászati megbetegedés okozhat viszketést. Egyre gyakoribb probléma például az allergia: ilyenkor az allergén anyaggal, például pollennel, szőrrel vagy éppen fémmel való közvetlen érintkezést követően különböző bőrtünetek – például csalánkiütés és viszketés – jelentkezhetnek. Hasonló irritációt okozhatnak a különböző tisztítószerek és kozmetikai eszközök, de sokan a napfényre vagy éppen a hideg levegőre érzékenyek, melyek szintén viszkető bőrtünetekkel járhatnak együtt.

Bár itt nem külsőleg érintkezünk az allergénnel, de gyógyszerérzékenység esetén is előfordulhat a bőr viszketése, ami még a kiütések megjelenését is megelőzheti. Viszketéssel járó bőrproblémákat okozhat az ekcéma és bőr egyéb, gyulladásos betegsége, a vírusos herpesz, a bőrgombásodás és a rühesség is.

Belgyógyászati betegségek

Viszketést okozhatnak bizonyos májbetegségek a bilirubin felhalmozódása miatt, a lisztérzékenység, a veseelégtelenség, a vashiányos vérszegénység, a pajzsmirigybetegség, a cukorbetegség, az ételallergia és egyes rosszindulatú daganatos megbetegedések. Utóbbi esetben a viszketés önálló tünet is lehet, de a kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet. Ezen betegségek hatására az esetek döntő többségében a viszketés az egész testet érinti, nem lokalizálódik egy helyre.

Hormonális változások

A várandósság számos meglepő, és igen kellemetlen tünettel járhat együtt, ilyen például a végtagok, a has vagy a mellkas viszketése. Ez előfordulhat spontán, de a szervezetben zajló változások miatt a már meglévő bőrbetegségek tünetei is felerősödhetnek. Szintén hormonális okokból fordulhat elő gyakori viszketés a klimax idején, melynek gyakoriságához a bőr természetes öregedése és kiszáradása is hozzájárulhat.

A viszkető bőr egyéb okai

A tünet kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, de akár neurológiai eredetű betegségek, idegrendszeri károsodás következtében is; előidézhetik autoimmun betegségek vagy egy cérnagiliszta-fertőzés is.

Láthatjuk, hogy a bőrviszketés számos okra vezethető vissza. Amikor a rejtélyes tünet okait vizsgálatok útján sem sikerül felderíteni, felmerülhet valamilyen pszichés ok jelenléte is, hiszen a szervezet egy belső probléma jelenlétét gyakran testi tünetekkel jelzi: a diagnózis felállítása tehát sokszor nem egyszerű feladat.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A viszkető bőr az esetek legnagyobb részében természetesen nem igényel orvosi kezelést, előfordulhat azonban, hogy mégis érdemes lesz felkeresni a háziorvost illetve a bőrgyógyászt. Tegyünk így, ha a más tünetekkel nem párosuló viszketés két hétnél tovább tart, valamint amennyiben ez a tünet már az életminőséget befolyásoló mértékűvé vált, például akadályozza a napi rutint, esetleg alvászavart okoz.

Forduljunk szakemberhez akkor is, ha a viszketés belgyógyászati vagy egyéb tünetekkel, például fáradtsággal, emésztési gondokkal, vizelési panaszokkal, súlyvesztéssel vagy lázzal párosul, ha az egész testet érinti, de akkor is, ha egyszerre több családtag számol be a panaszról. Érdemes segítséget kérni akkor is, ha a korábban bevált gyógyszerek már nem enyhítik a tüneteket, vagy ha azok 1-2 hétnél hosszabb ideig nem múlnak el.

A viszkető bőr okának felderítése

Figyelemmel arra, hogy a tünet mögött számos állapot és betegség állhat, az okok felderítése nem mindig egyszerű. Az első lépés minden esetben egy fizikális vizsgálat, hiszen az esetlegesen jelen lévő egyéb bőrtünetekből következtetni lehet a kiváltó okra. Ilyen tünet hiányában merülhet fel valamilyen belgyógyászati betegség gyanúja, melynek diagnosztizálásában a laboratóriumi vizsgálatok – például májfunkció, vesefunkció, vérkép, pajzsmirigyfunkció ellenőrzése – segíthetnek.

Ha gombás fertőzésről van szó, a viszketés kiváltójaként bőrkaparékból mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálat végezhető, annak megállapítására pedig, hogy a tünetet allergia okozza-e, számtalan teszt létezik: ilyen lehet egyebek mellett az epicutan teszt, a Prick-teszt, a specifikus IgE-teszt, a hideg és meleg teszt vagy a provokációs próbák.

A viszkető bőr kezelése

A viszketés megszüntetéséhez természetesen alapvetően az azt kiváltó okot kell felismernünk. Ha már részt vettünk egy orvosi vizsgálaton, akkor kövessük a szakember utasításait, ha azonban nem tartottuk szükségesnek a kivizsgálást, magunk is sokat tehetünk a tünet enyhítése érdekében.

Érdemes először számba venni a környezetünkben lévő irritáló, esetlegesen allergizáló tényezőket. Próbáljunk visszaemlékezni, mikor jelentek meg először a tünetek, illetve ezek összefüggésbe hozhatók-e valamilyen új szer alkalmazásával. Amennyiben felfedeztük, hogy mi ez a tényező, egyszerűen hagyjuk abba a használatát: ha a tünetek enyhülnek, majd teljesen elmúlnak, biztosak lehetünk abban, hogy megtaláltuk a kiváltó okot.

Bőrtünetek, illetve belgyógyászati betegségre utaló jelek hiányában a száraz bőr lehetősége merül fel. Ahogy azt korábban említettük, számos tényező járulhat hozzá bőrünk kiszáradásához: ezek kiiktatásával a probléma könnyen megszüntethető, de legalábbis enyhíthető. Ezen kívül nagyon fontos az is, hogy testünket rendszeresen hidratáljuk kívülről a bőrtípusunknak megfelelő, jó minőségű testápolóval, belülről pedig napi legalább 2-3 liter víz elfogyasztásával. Figyeljünk oda arra, hogy otthonunk levegője megfelelően párás legyen, de a bolti tusfürdőket is lecserélhetjük patikákban kapható mosakodókrémre, mellyel elkerülhető a bőr további kiszáradása.

A gyógyszertárakban számos, akár vény nélkül is megvásárolható krémet és tablettát találhatunk a viszkető bőrbetegségek kezelésére – atópiás bőr kezelésére például jó megoldás lehet egy ekcéma krém – de a viszketés enyhítésére számos otthoni praktika is alkalmas lehet. Hatékony segítséget nyújthat kiszáradt bőrre a kókuszolaj, bőrgyulladás esetén az antioxidánsokban gazdag citrom, a kínzó viszketés csillapítására pedig a szódabikarbóna és az almaecet.

Mindig van megoldás

Ugyan az enyhe viszketést sokszor szinte már észre sem vesszük, a tartósan fennálló, folyamatosan visszatérő bőrtünet azonban komoly kellemetlenséget okozhat, akár az életminőségünk rovására is mehet. Ezt természetesen senki nem szeretné, de nem szabad kétségbe esni: bár a viszketést számtalan ok kiválthatja, a legtöbb esetben nagyon egyszerű a megoldás, egy jó bőrgyógyász szakember pedig a komplikáltabb problémák diagnosztizálásában és gyógyításában is segítségünkre lesz majd.

2016. július 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek