A prosztatavédelem titkai

A prosztatavédelem titkai

Kapcsolódó tünetek:

A húgyhólyag alatt lévő dülmirigy (prosztata) gesztenye nagyságú tokkal körülvett mirigy, melynek váladéka teszi ki a sperma nagy hányadát. A szerv nyomást képes gyakorolni a rajta átfutó húgycsőre, ezt érezhetik a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak.

A növekedésen kívül a prosztata jellemző panasza lehet a gyulladás a daganat is. A prosztata megnagyobbodása leginkább az 50 év feletti férfiak problémája. Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés.

A prosztata rendszeres ürítése jó hatással van a szerv egészségére, az aktív nemi élet előnyös hatású.

Élelmiszerek, melyek segíthetnek

Sok kutatás témája volt már a táplálkozás prosztatára gyakorolt hatása. Vannak olyan anyagok, amelyek gyógyhatással bírnak a prosztata egészségvédelmében. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

  •  A tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek.
  • Mogyorófélék, és telítetlen zsírsavakban bővelkedő tartalmazó olajak (olíva, szezám, stb.).
  • A brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek olyan fehérjék termelődését akadályozzák, amelyeknek hozzájárulnak a prosztatarákért felelős sejtek terjedéséhez.
  • A tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalma miatt.
  • A likopinban bővelkedő paradicsom védőhatású.
  • A törpepálma talán a legtöbbet kutatott, prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény.
  • A csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, a törpepálmával ötvözve a hatás megsokszorozódik.

Bizonyos életkor felett érdemes vizsgáltatni

Probléma esetén síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül ki tapintjáka prosztatát, és ha kell, nyomással folyadékmintát préselnek ki. Bakterológiailag elemezve kiderül, van-e gyulladást okozó kórokozó.

Szinte mindig szükséges vérvizsgálat is, ennek során leginkább a prosztata tumor specifikus antigén szintjét elemzik. Ez az érték akkor is magasabb lehet, ha jóindulatú megnagyobbodásról van szó, ezért is fontos mérőszám.

Bizonyos esetekben felmerülhet a számítógépes vizeletáramlás vizsgálat és az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason vagy a végbélen át is történhet. Előnye, hogy gyors és inkább  kellemetlen, mintsem fájdalmas.

2016. május 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek