Prosztata-megnagyobbodás

Prosztata-megnagyobbodás

Kapcsolódó tünetek:

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt található szerv, amely a hímivarsejtek mozgását és életképességét segíti elő az általa termelt váladékkal, amely az ondó részét képezi.

A prosztata születéskor még borsó méretű, amely a serdülőkorban kezd növekedni, hogy felnőttkorra gesztenyenagyságot érjen el. A prosztata-megnagyobbodás a férfiak életkorának előrehaladtával, 40-50 éves kor körül már kezdődhet. A prosztata-megnagyobbodás lehetséges okai

A prosztata-megnagyobbodás (BPH) kialakulásának okai még nem teljes körűen tisztázottak. A feltételezések szerint a hormonok játsszák a legfontosabb szerepet: magasabb tesztoszteronszint (férfi nemi hormon szintje) esetében nagyobb a BPH kialakulásának kockázata, s az is növeli a rizikót, ha az érintett szervezetében magasabb az ösztrogén hormon mennyisége (női nemi hormon, amely bizonyos mennyiségben a férfiak szervezetében is jelen van).

A prosztata-megnagyobbodás tünetei

Prosztata-megnagyobbodást jelezhet, ha a beteg nehezen induló vizelést tapasztal, amely csak vékony sugárban, esetleg akadozva ürül kis mennyiségben, ám a vizelési inger kis idő elteltével újra jelentkezik. Szintén a BPH tünetei közé sorolható, ha a vizelési inger nagyon gyorsan jelentkezik – amely akár bizonyos mértékű inkontinenciát is jelenthet. Az érintett éjszaka is többször felébredhet a kínzó vizelési ingerre. A tünetek fiziológiai háttérében az áll, hogy a prosztata – méretének növekedése miatt – nyomást gyakorol a húgycsőre, s ezáltal akadályozza a húgyhólyag kiürülését.

Mit tehet a BPH tüneteinek enyhítése érdekében?

Enyhébb panaszok esetén a kezelőorvos választ a gyógyszeres kezelés vagy a között, hogy rendszeres ellenőrzéssel követi a prosztata méretének alakulását. Gyógyszeres kezelés esetén több gyógyszercsoport is rendelkezésre áll: a kezelőorvos az alfa-blokkolók és a reduktáz-gátlók közül választhatja ki a gyógyszeres terápiára leginkább megfelelő készítményt.

A prosztata-megnagyobbodás enyhébb formái esetében a patikákban vény nélkül kapható étrendkiegészítőkkel is enyhíthetők a tünetek. A leggyakrabban alkalmazott termékek tökmag-, csalán- vagy fűszerpálma-kivonatot tartalmaznak, alkalmazásukkal sokszor elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy a súlyosabb esetekben javasolt műtéti beavatkozás.

A fenti tünetek esetén, urológiai szakorvosi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis majd az ezen alapuló kezelés érdekében. Még panaszmentesség esetén se feledkezzen meg a rendszeres urológiai ellenőrzésről. A tünetek enyhítésére szolgáló termékekről szintén kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét is.

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek