Prosztatarák és életmód

Prosztatarák és életmód

Kapcsolódó tünetek:

A prosztatadaganat kialakulásáért felelős tényezők nagy részét (életkor, öröklődő hajlam) nem tudjuk befolyásolni, de megfelelő életmóddal a sokat tehetünk egészségük megőrzéséért.

A prosztatarák kialakulásáért egyértelműen felelőssé tehető tényezőket még nem sikerült meghatároznia az orvostudománynak, ugyanakkor ismertek azok a hajlamosító tényezők, amelyek jelenlétükkel fokozzák a betegség kockázatát:

  • életkor: leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő,
  • családi halmozódás: akinek családjában a betegség előfordult, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban
  • hormonok: a tesztoszteron leginkább szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Figyeljünk az életmódra!

Több vizsgálat igazolta, hogy bizonyos népcsoportoknál a betegség szempontjából a meghatározó körülmény valószínűleg a földrajzi régiónként eltérő életmódban keresendő, ilyen a táplálkozás: a zsírban gazdag, vitaminban és növényi eredetű táplálékban szegény étrend növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Az E- és C- vitaminnak, a cinknek és a szelénnek védő hatást tulajdonítanak.

Az életmódváltás további tényezői:

  • helyes táplálkozás (főleg gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona),
  • könnyű testmozgás (napi 30 perc séta);
  • stressz-kezelő technikák (jóga, légző-gyakorlatok, meditáció, heti egy alkalom csoportterápia).

Az egészséges életmód megállíthatja, sőt meg is fordíthatja a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, illetve egyéb krónikus betegségek állapotát. Noha sok kérdés megválaszolatlan, az biztos, hogy valamilyen szintig beleszólhatunk génjeink működésébe életmód- vagy étkezésváltoztatással. Nagyon fontos ez a tény azonak, akiknek a családjában már fordult elő prosztata- vagy emlőrák, esetleg szívbetegség.

2015. május 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek