A porcsérülések veszélye

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

térdfájdalom

Bizonyos térdsérülések felgyorsíthatják a porckopás folyamatát. Előzzük meg!

A térdízület porcgyűrűje (meniscus) az ízületfelszínek görbületei között lévő különbségeket szünteti meg, jobb érintkezést ad a térdízületet borító porcnak. A porcleválás talán az egyik leggyakoribb ortopédiai panasz, erős térdfájdalmat, duzzanatot, elakadást vonhat maga után.

Egy kis anatómia

porcserules240A térdkalácsot erős ín köti a lábszárcsonthoz. Ez lehetővé teszi, hogy a felette lévő négyfejű combizommal kinyújthassuk vagy megfeszítsük a térdünket. A belső és a külső szalagok segítenek, hogy a térd mozgása közben a térdkalács ne mozduljon ki a helyéről. Az ízfelszíneket sima felületű üvegporc borítja.

Az üvegporcot kiegészítve két hold alakú rostos-rugalmas porc, a külső és belső meniscusok növelik a terhelési felszínt, és csökkentik a dinamikus terheléseket.

A térdízületet alkotó részeket szalagok, és az ízületi tok köti össze. Sérülési gyakoriság alapján négy szalag a legfontosabb: a két oldalszalag (belső és külső) és a két keresztszalag (elülső és hátulsó). A szalagok, inak, ízületi tok, meniscusok feladata, hogy megakadályozzák a túlzott mértékű elmozdulását.

A sérülések legnagyobb százaléka sportolás közben jön létre, leginkább a szalagok és a meniscusok érintettek.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Belső meniscus sérülés

Talán a leggyakoribb térdsérülés, mely legtöbbször külső behatásra alakul ki. A sérülés miatt a be-, illetve leszakadt meniscus darab „beakad” a csontvégek közé, ez igen erős fájdalommal és a térd „elakadásával” járhat (ez annyit tesz, hogy a térd hajlított állapotban rögzül).

A meniscus sérülés véglegesen arthroscopos módszerrel gyógyítható, melynek során a sérült meniscust eltávolítják, bár manapság már a meniscus megtartására helyezik a hangsúlyt, elkerülve az ízületi porckopást.

Külső meniscus sérülés

Az ilyen típusú sérülés miatt guggoláskor a megnagyobbodott ízület fájdalmas kattogása hallható, érezhető. Kezelése ennek is arthroscopos módszerrel történik.

Porckopás – Előzzük meg a bajt!

A túlterhelés kerülésével, a térdek stabilitásának biztosításával és az egyenletes terheléssel sikeresen megelőzhetők a porcsérülések. Nem árt azonban tudni, hogy (sérüléstől függetlenül) a porckopás oka több tényező együttes fellépésének következménye:

  • genetikai hajlam,
  • életkor,
  • fokozott terhelés,
  • elhízás.

Van, amit mi is megtehetünk magunkért: ma már korszerű, ízületi betegség következtében kialakuló porc- és ízületi rendellenesség kezelésére re kifejlesztett készítmények érhetők el a patikákban. Ilyenek a Proenzi készítmények.

Térdsérülések ellátása

Térdsérülések leginkább a manapság nagyon népszerű hobbisportolás közben fordulnak elő.

A porckopás és tünetei

A porckopás a vázrendszert alkotó csontok közti kapcsolatot biztosító ízületek károsodása.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Tudta? Így már gyerekkorban megelőzhető a csontritkulás!

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, ez valójában a gyermekkorból eredeztethető.

Térdfájdalom

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen ízületi panasza.