A pajzsmirigybetegség legjellemzőbb tünetei

2019. január 9.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

A pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése esetén vagy túl kevés, vagy épp ellenkezőleg, túl sok hormon termelődik. Ez különböző panaszokhoz vezethet. Lássuk, hogy melyek ezek.

A pajzsmirigybetegség legjellemzőbb tünetei

A pajzsmirigybetegség legjellemzőbb tünetei

A pajzsmirigynek központi szerepe van az anyagcsere különböző folyamatainál. A pajzsmirigy két lényeges hormont termel – az egyik a trijód-tironin (T3), a másik a tiroxin (T4) –, melyek a TSH elnevezésű hormon hatására kerülnek a véráramba.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Amennyiben a pajzsmirigy nem állít elő elegendő trijód-tironint és tiroxint, akkor beszélünk alulműködésről (hypothyreosis). Ennek következtében lelassul a szervezet anyagcseréje, így a betegek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint az indokolatlan súlygyarapodás, teljesítőképességük csökkenése, gyakori fázás, levertség. Ezeken kívül gyengülhet az emlékezőképességük, felléphet depresszió, hajhullás, krónikus székrekedés, potenciacsökkenés, és akár ödémák is kialakulhatnak.

Pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés esetén túl sok termelődik a T3 és T4 hormonokból, melynek nyomán ideális táplálkozás ellenére is súlyveszteség figyelhető meg. A betegséget továbbá intenzív izzadás, nyugtalanság, ingerlékenység, hasmenés és gyors pulzus jellemzi.

Strúma

A megnagyobbodott vagy megduzzadt pajzsmirigyet az orvosok strúmának nevezik, amely a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése kapcsán is kialakulhat. A pajzsmirigy nagysága és formája ultrahangos vizsgálat során állapítható meg.

Hashimoto-thyreoiditis és Basedow-kór

Különböző autoimmunbetegségek során a szervezet immunrendszere megtámadhatja a pajzsmirigyet. A Hashimoto-thyreoiditis esetében ez krónikus gyulladáshoz vezethet, míg a Basedow-kór esetén pajzsmirigy-túlműködés, illetve szemproblémák alakulhatnak ki.

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

5 életmódváltó tanács, amivel a nyáron fogyhatunk

Egyre csak közeledik a nyári kánikula, amikor az idő nagy részét legszívesebben a strandon töltenénk. Ehhez azonban sokan még meg szeretnénk szabadulni a plusz kilóktól.

Pajzsmirigy és elhízás

Pajzsmirigy és elhízás

A pajzsmirigy betegségnek számos tünete lehet, de talán a legtöbben a normál étkezés mellett jelentkező hízásról, illetve fogyásról tudnak.

Pajzsmirigy és meddőség

Pajzsmirigy és meddőség

A hazánkban gyakori pajzsmirigyzavarok és azok kezelése önmagában is elég gondot és kényelmetlenséget okozhat a betegeknek. Azonban a pajzsmirigy alul- és túlműködése kiválthat egy még súlyosabb problémát, a meddőséget is.

Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

Mi történik, ha elhagyja a cukrot? A cukormentes élet előnyei.

Anyagcsere gyorsítás – 5 bevált módszer!

Mi okozhat lelassult anyagcserét? Hogyan gyorsíthatja fel? Íme 5 bevált módszer az anyagcsere gyorsítására.

Összes cikk Genetika és anyagcsere témában