A köhögés okai és típusai

A köhögés okai és típusai

Kapcsolódó tünetek:

A köhögés típusai

A köhögés lehet fertőzéses vagy nem fertőzéses eredetű. Ha fertőzéses, akár vírusos, akár bakteriális, gyulladtak a nyálkahártyák. A gyulladás helye lehet a torok, a garat, a gége, a légcső, a hörgők, az orr-melléküregek.

A betegség elején a váladék még szorosan tapad a nyálkahártyához, illetve még nincs nagy mennyiségben, ez okozza a száraz és ugatós köhögést. Kivételt ez alól az orr-melléküreg gyulladás képez, ahol a garaton lefolyó váladék váltja ki a köhögési ingert. A betegség előrehaladásával, ahogy megnő a váladék mennyisége és lazább lesz a szerkezete, valamint a sok folyadék, nyákoldók hatására a köhögés hurutossá válik.

A köhögés jelzi, hogy a felső légutak nyálkahártyája gyulladt, emiatt kezd el váladékot termelni. A köhögés általában nem jár egyedül, az esetek többségében nátha, orrdugulás vagy orrfolyás kíséri. A köhögéssel elkezdenek tisztulni a hörgők, a légcső és a nyelőcső, a szervezet a letapadt, sűrű nyáktól, amelybe a kórokozók beleragadtak, ily módon próbál megszabadulni. A légutakat borító nyáknak az elsődleges funkciója, hogy megakadályozza a kórokozók tüdőbe jutását. Ilyenkor van szükség köptetőre, mellyel a szervezet öngyógyító mechanizmusát segíthetjük. Kisgyerekeknél fontos teendő a nyák eltávolítása az üregekből, hogy a váladék ne pangjon és ne okozzon felülfertőződést.

A száraz, ugatásszerű köhögésnél a fő feladat a köhögés csillapítása, az irritált nyálkahártya nyugtatása, hurutos köhögésnél pedig köptetésre van szükség. A száraz, kínzó köhögést enyhíti a párologtatás, párásítás és mindkét szimptóma – mind a száraz, mind a hurutos – esetén segít a bőséges folyadékfogyasztás. A fokozott folyadékbevitel – elsősorban a langyos, mézes tea és a víz – hígítja a vért és ezáltal a légutakban lerakódott váladékot is.

A nem fertőzéses eredetű köhögés

Ha a szárazköhögés már huzamosabb ideje fennáll, felmerülhet krónikus betegség gyanúja is. Ilyen esetben nem elsősorban a köhögés kezelendő, hanem a kiváltó ok.

  • Előfordulhat bizonyos gyógyszerek pl. vérnyomáscsökkentők mellékhatásaként.
  • Lehet allergia tünete.
  • Torokkaparás utalhat refluxra (a gyomorból visszaáramló gyomorsav felmarja a garatot és ez okozza a köhögési ingert).
  • Ha fizikai erőkifejtéskor, zihálással együtt jelentkezik köhögés, krónikus szívelégtelenséget feltételezhet.
  • Gombóc a torokban érzés esetén gyanakodhatunk pajzsmirigy megnagyobbodásra vagy akár a légutakat érintő daganatra.

Ha az alapos kivizsgálás – mellkasi röntgen, szerológiai, fül-orr-gégészeti, CT vizsgálatok – nem állapít meg szervi eltérést, a köhögés hátterében pszichés okok is állhatnak.

A köhögést elnyomni nem, legfeljebb csillapítani szabad köhögéscsillapító segítségével, de segíthetnek a gyógynövénytartalmú szopogató tabletták, teák is.

2016. október 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek