A jetlag kezelése

A jetlag kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Mit az a jetlag?

Akkor beszélünk jetlagről, ha legalább 5 órán át repülünk, és több időzónát is átszelünk. Ilyen esetben ugyanis teljesen összezavarodik a belső óránk, ami nem csak arra van befolyással, hogy mikor leszünk fáradtak, hanem a vérnyomásunkra, a hormonháztartásunkra és még a testhőmérsékletünkre is. Ha a bioritmusunk és a pontos idő nincsenek összhangban, akkor ez a teljes szervezetünkre hatással van.

Meddig tart a jetlag?

A jetlag a legtöbb esetben 1-2 napig tart, és olyan panaszokat okozhat, mint kimerültség és motiválatlanság. Ezeken kívül az alvásritmusunkat is felborítja, ugyanis a fáradtság ellenére nem tudunk elaludni, illetve éjszaka gyakran felriadunk, majd nagyon nehezen tudunk csak visszaaludni. Nappal erőtlenek vagyunk, rossz a kedvünk, nincs étvágyunk, továbbá emésztési problémákkal és szédüléssel küszködünk. A fellépő panaszok egyénenként változnak, intenzitásuk pedig függ a repülőút hosszától is. A szervezetnek kb. 24 órára van szüksége ahhoz, hogy fel tudjon dolgozni 1 óra időeltolódást. A jetlaget sajnos nem lehet teljes mértékben megelőzni vagy egyszerűen kikapcsolni, azonban pár tipp megfogadásával enyhíthetünk a fellépő panaszokon.

Tippek a jetlag kezelésére

#1 – Időpontválasztás Már a repülőút időpontjának kiválasztásakor is tehetünk a jetlag ellen. Ha ugyanis hajnali 3 órakor száll fel a gépünk, akkor már alapból kimerülten indulunk neki az utazásnak, így nem csak a jetlagtől leszünk fáradtak. Próbáljunk olyan időpontot választani, amikor nagy eséllyel kipihentek leszünk. Ha keletre repülünk, akkor egy fél nap vagy akár hosszabb idő is hiányozhat a szervezetünknek, így sokkal nehezebb lesz az átállás. Egy amerikai kutatás szerint a bioritmusunk 24 óránál többre van beállítva, így a hosszabbítást jobban viseljük el, mert ilyen esetben a pontos idő sokkal nagyobb összhangban van a bioritmusunkkal. A belső óránkat úgy tudjuk felkészíteni a változásra, hogy amikor keletre utazunk, akkor pár nappal az indulás előtt korábban kelünk fel, mint általában, így a céldesztinációnkban is könnyebben fogunk felébredni. Ha nyugatra repülünk, akkor épp ellenkezőleg kell felkészülnünk, azaz próbáljunk minél tovább ébren maradni, és kapcsoljuk fel a fényeket, hogy a szervezetünk azt higgye, még nappal van. Így nagy eséllyel könnyebben fogunk ébren maradni az utazás első napjaiban.  #2 – Vedd figyelembe a helyi időt Még ha nehezünkre is esik, ne a megszokott bioritmusunk szerint működjünk, hanem a helyi időnek megfelelően, azaz maradjunk ébren és akkor se feküdjünk le idő előtt, ha már fáradtak vagyunk. Ilyenkor menjünk ki a szabadba, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon az új időszámításhoz. Főleg reggel tud sokat segíteni a napfény. Ezen kívül a sportolás is megkönnyíti az átállást.

#3 – Rövid szundítások teljesen rendben vannak Ha már annyira fáradtak vagyunk, hogy alig bírjuk nyitva tartani a szemünket, akkor egy kis pihenés belefér, de ez ne tartson tovább 20-30 percnél, ellenkező esetben sokkal nehezebben fogjuk legyűrni a jetlaget. Ha szundítás után is kimerültek vagyunk, akkor nyugodtan relaxáljunk a strandon. #4 – Helyes étkezés A szakemberek azt ajánlják, hogy Amennyiben nyugatra repülünk, minél magasabb fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasszunk, ugyanis ezek segítenek az ébren maradásban. Ehhez együnk például szójapelyhet, sajtot, tonhalat, sovány marhahúst és földimogyorót. Abban az esetben, ha kelet felé repülünk, inkább szénhidrátban gazdag ételeket válasszunk, ugyanis ezek elálmosítanak minket. Együnk például rozskenyeret, babot és banánt. Ezeken kívül természetesen a folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg. Ha lehetséges akkor a vizet részesítsük előnyben a kávéval és a cukros üdítőkkel szemben.
2020. december 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek