Az őszi fáradtság okai

Az őszi fáradtság okai

Kapcsolódó tünetek:

  1. ok: Melatonin
A tobozmirigy, más néven epifízis vagy Glandula pinealis, az agyunk középső részén található, pontosabban a két agyfélteke között. Ez egy pici, ám annál fontosabb szervünk, melynek feladata rendkívül összetett: fontos szerepet játszik a szervezetünk regenerálódásában, szabályozza az alvásciklusainkat, nagy befolyással van a hangulatunkra és a melatonin termelésre. Utóbbit a testünk este, sötétben állítja elő. Mivel ősszel korábban sötétedik, a tobozmirigy előbb árasztja el a szervezetünket melatoninnal, aminek hatására álmosak leszünk. Ehhez hozzájön, hogy a melatonin termelésében a szerotoninnak is fontos szerepe van, azaz az egyre rövidebb nappalok következtében több melatonint állít elő a testünk, aminek hatására csökken a szerotoninszintünk. Utóbbit szokás boldogsághormonnak nevezni, így ha egyre kevesebb van belőle a szervezetünkben, akkor ezzel párhuzamosan a hangulatunk is romlik. Ezt a felborult egyensúlyt a testünk édességekkel próbálja ismét helyreállítani, ezért kívánjuk ilyenkor a csokoládét, a süteményt és minden olyan nassolnivalót, ami tele van cukorral.
  1. ok: Nem mozdulunk ki
Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, egyre kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, aminek hiánya fáradékonysághoz vezet. Épp ezért nincs is jobb gyógymód az őszi fáradtság ellen, mint egy séta a szabadban. Egy nagy kirándulás csodákat művelhet velünk, így ahelyett, hogy bekuckóznánk otthon, inkább kapjuk fel a bakancsunkat, és induljunk el túrázni.
  1. ok: Megváltozott étrend
Míg nyáron zömében könnyű ételeket eszünk, addig ősszel a nehezebb fogások kerülnek előtérbe, melyek fogyasztása azonban fáradtságot okozhat. Épp ezért az év ezen szakaszában fokozottan figyeljünk az étkezésünkre. Továbbra is a könnyebb menüket részesítsük előnyben, továbbá együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, különböző magvakat, és teljes kiőrlésű termékeket.
  1. ok: Megváltozott alvási szokások
Alvásunk minősége nagyban befolyásolja nappali közérzetünket. Ősszel, amikor ismét elkezdődik az iskola, akkor nem csak a gyerekek, de a szülők is korábban kelnek, azaz nagy valószínűséggel kevesebbet alszanak, mint nyáron, így sokkal fáradtabbak. Míg vannak olyanok is, akik legszívesebben átaludnák az őszt és a telet, így sokkal többet alszanak, ami szintén fáradékonysághoz vezet. A szakemberek továbbra is azt javasolják, hogy nyolc órát pihenjünk, és próbáljunk meg majdnem mindig ugyanabban az időben ébredni, hogy ne zavarjuk össze a belső óránkat.
  1. ok: Mozgáshiány
Amennyiben nem járunk el rendszeresen mozogni, akkor szintén elhatalmasodhat rajtunk a fáradtság. Ennek elkerülése végett menjünk el hetente többször sportolni, akár az edzőterembe is. Egy a lényeg: mozogjunk, így nem csak energikusak, de fittek is leszünk.
2019. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek