A fejfájások típusai

A fejfájások típusai

Kapcsolódó tünetek:

Többek közt a fejfájás az egyik olyan tünet, amivel szinte mindenki találkozik élete folyamán legalább egyszer, hol ilyen – hol olyan okok miatt. A fájdalomcsillapítás fontos lehet a napi tevékenység megvalósításához.

Elsődleges és másodlagos fejfájások

Régtől fogva ismert a fejfájások eme két, nagy csoportja, amely döntő jelentősségű a terápiaválasztás, a prognózis szempontjából. Elsődlegesek azok a formák, ahol a háttérben nincs kimutatható anatómiai, vagy élettani eltérés, míg a másodlagos fejfájások minden esetben valamilyen megváltozott állapot következményei.

Az elsődleges fejfájások közé a migrénes, a cluster és a tenziós fejfájást soroljuk. Ezek közül is a leggyakrabban a tenziós (nyomási) fejfájás „tarol”: az érintettek ilyenkor abroncsszerű nyomó érzést éreznek, mely mintha satuba szorítaná fejüket. Már kamaszkorban is jelentkezhet, a fájdalom enyhe-közepes erősségű, és akár napokig is eltarthat. Friss levegő, fizikai aktivitás segíthet a tünetek enyhítésében, emellett a patikákban, recept nélkül beszerezhető fájdalomcsillapítók zöme igen hatékony.

A migrénes fejfájás nőknél gyakrabban jelentkezik. Kialakulásának háttere még nem tisztázott, az azonban bizonyos, hogy az arra érzékenyeknél emocionális, vagy fizikai stressz, hormonális hatások, betegségek kiválthatják a rohamokat. A közepes-erős fejfájások közé sorolják, akik átéltek már ilyet. Nemritkán annyira erős a fájdalom, hogy még a hangok és a fény is bántólag hatnak: az illető csak egy hűvös, csendes, sötét szobában fekve képes elviselni a megpróbáltatásokat. Speciális, kb. 20 százalékot kitevő forma az aurával társuló migrén: ilyenkor a fejfájást vízionálás előzi meg.

Ezt a fejfájástípust sokkal nehezebb kezelni: a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők alig, vagy egyáltalán nem hatnak. A rohamok sok esetben elkerülhetőek a provokáló tényezők kiiktatásával, de sokszor szükség van az orvos által felírt gyógyszerek valamelyikére is. Egyes esetekben speciális gyógyszerek, mint az epilepszia vagy a magasvérnyomás, vagy a depresszió kezelésében használt szerek is bevetésre kerülnek.

A cluster fejfájás a legerősebb fájdalmak egyike: féloldali, kínzó, lüktető érzés, amely naponta jelentkezhet, heteken keresztül. Gyakran féloldali könyezés, orca kipirulása, orrfolyás is társul hozzá. Enyhítése csak a legerősebb szerekkel lehetséges, nemritkán injekciók, helyi érzéstelenítők szükségesek az érintettek napjainak elviselhetővé tételéhez.

A másodlagos formák hátterében szemészeti (rövidlátás), fülészeti (orrmelléküreggyulladás) kórképek állnak, de sajnos éppígy a rettegett agytumorok első jele is lehet a fájdalom. Éppen ezért a makacs, kínzó, netán visszatérő fejfájást minden esetben komolyan kell venni, s a számtalan öngyógyítási kísérlet mellett nem árt neurológus (ideggyógyász) szakorvos véleményét, tanácsát is kikérni.

 
2016. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek