Cluster fejfájás: tünetek és kezelés

Cluster fejfájás: tünetek és kezelés

Kapcsolódó tünetek:

A cluster fejfájásra extrém, egyoldali, rohamszerűen, ciklusokban jelentkező fájdalom jellemző, amihez szemkönnyezés és orrfolyás is társul. Két roham között akár több mint két hónap is eltelhet. Ez a fajta fejfájás jelentősen ront az érintettek életminőségén, sőt, bizonyos esetekben depresszióhoz is vezethet. Épp ezért nagyon fontos ennek a betegségnek a kezelése.

Cikkünkben közelebbről bemutatjuk az elsődleges fejfájás típusait, utánajárunk a kiváltó okoknak, tüneteine, és a különféle kezelési módoknak.

A fejfájások csoportosítása – Mikor beszélünk cluster fejfájásról?

A fejfájásnak számos típusa ismert, melyeket az alábbiakban mutatunk be közelebbről.

Mi jellemzi az elsődleges fejfájás egyes típusait?

Tenziós fejfájás

Ez az egyik leggyakoribb fejfájástípus, így rendkívül sok embert érint. A legtöbb esetben tompa, szorító vagy sajgó fájdalom jelentkezik, méghozzá homloktájékon vagy a két halántékcsont közötti részen. A fájdalom mértéke változó: lehet enyhe, de mérsékelten súlyos is. Egyes esetekben pár perc vagy óra múlva elmúlik, de több napig is gyötörheti az érintettet. Szintén jellemző rá, hogy mozgás következtében nem súlyosbodnak, sokkal inkább enyhülnek a panaszok.

A tenziós fejfájás kezelését tekintve az acetilsavat, ibuprofent és paracetamolt tartalmazó készítmények szedése javasolt. Ezeknek a fájdalomcsillapítóknak a hatását a koffein képes még erősíteni, ezért kaphatók olyan gyógyszerek is, melyekben fájdalomcsillapítószerek és koffein is található.

Migrén

Ennél a típusú fejfájásnál hirtelen jelentkezik a rendkívül erős és gyakran egyoldalú fájdalom, amihez olyan panaszok társulhatnak, mint a hányinger, hányás vagy fény- és hangérzékenység. A tenziós fejfájással ellentétben a migrén nem enyhül mozgás során, sokkal inkább súlyosbodik. Ehhez már a legapróbb mozdulatok is elegendők.

Tünetei közé soroljuk a mérsékelt és heves fejfájást, ami kínzóan lüktető. A panaszok legalább 4 órán át kitartanak, de akár 3 napig is gyötörhetik az érintettet. Vannak olyanok, akik a fájdalom tényleges jelentkezése előtt homályosan kezdenek el látni, esetleg beszédzavar vagy zsibbadás jelentkezik náluk . Ezeket a bevezető tüneteket aurának nevezzük.

Egyénenként eltérő, hogy mi enyhít a fájdalmon. Vannak, akiknél az segít, ha elvonulnak egy sötét szobába, esetleg hideg borogatást tesznek a fejük érintett területére. Ezeken a házi praktikákon kívül a paracetamol, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők vagy speciális migrén gyógyszerek hozhatnak enyhülést, melyek például triptánokat tartalmaznak. Utóbbiak alkalmazása előtt azonban mindenféleképpen fel kell keresnünk egy orvost.

Cluster fejfájás

A migrénnél is erősebb fejfájást csak a cluster típusú fejfájás tud okozni. A nevét arról kapta, hogy ciklikus mintázatban, úgynevezett cluster periódusokban jelentkezik. Ezek hosszúsága 15 és 180 perc közötti lehet, de egy nap alatt akár többször is jelentkezhetnek. Ez az állapot több héten át, de hónapokig is eltarthat. Ezeket egy olyan szakasz követ, amikor nem jelentkezik fejfájás. Az előfordulása viszonylag ritka, de fontos megemlíteni, hogy a férfiakat sokkal gyakrabban érinti. Bármilyen életkorban előfordulhat, de zömében a 20-40 év közötti férfiaknál jelentkezik, főként a harmincadik életév betöltése környékén.

Mi okozhatja a cluster fejfájást?

Jelenleg a szakemberek nem tudják, hogy mi okozza ezt a fajta fejfájást, nem ismerik a kialakulásának mechanizmusát, de úgy vélik, hogy a test biológiai órájának rendellenességei okozzák. Ezt azzal magyarázzák, hogy a rohamok bizonyos napi, illetve évszaki ritmusok szerint jelentkeznek, főleg ébredés után a kora reggeli órákban, illetve tavasszal és ősszel.

Ezen kívül úgy vélik, hogy örökletes tényezőknek fontos szerepe van a kialakulásában, mert cluster fejfájástól szenvedők első fokú rokonaiban 18-szor gyakoribb, mint az átlag populációban. Még nincs bizonyítva, hogy bizonyos anyagok kiválthatják-e ezt a fajta fejfájást, de a szakemberek véleménye szerint már a csekély mennyiségű alkoholfogyasztás (például egy pohár bor) 5-45 percen belül is kiválthat egy rohamot. A nikotin, a csokoládé, a mogyoró, a sajt, a hisztamin tartalmú élelmiszerek, a különböző fényhatások, a fizikai megterhelés, a stressz, a pihenés, extrém időjárási körülmények, továbbá szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (például: nitroglicerin) szintén kiválthatják.

Mi a teendo cluster fejfajas eseten?

A cluster fejfájás tünetei

A cluster fejfájás fő tünetei közé tartozik, hogy hirtelen kezdődik, a fájdalom éles, égő és átható. Fontos megemlíteni, hogy az epizódokon kívül is vannak tünetei, melyek az alábbiak lehetnek:

  • Erős, feszítő fejfájás (akár az egyik szemben, mögött vagy akörül)
  • Nyugtalanság
  • Szemkönnyezés
  • Vörös szem
  • Orrdugulás az érintett oldalon
  • Verejtékezés
  • Sápadtság
  • Szemduzzanat
  • Lefittyenő szemhéj

A clusteres periódusokra az alábbi panaszok jellemzők:

  • Mindennapos fájdalom
  • Rendszeres fejfájás
  • Éjszakai rohamok
  • Az általános tünetek is erőteljesebben megjelenhetnek
  • Roham után a pupillaszűkület és a szemhéj csüngése még sokáig megmaradhat

A cluster fejfajas tunetei

Hogyan kezeljük a cluster fejfájást?

A cluster fejfájás kivizsgálása és diagnosztizálása rendkívül nehéz, így akár évekig is eltarthat. Az érintettek sok esetben az ismert fájdalomcsillapítókat szedik, de ezek nem enyhítik a jelentkező panaszokat. Az orvos által felírt készítmények képesek csökkenteni a fájdalmon, azonban ezek sem segítenek minden esetben. Fontos megemlíteni, hogy a cluster fejfájás nem gyógyítható, csak kezelhető, azaz elsősorban a fájdalom enyhítése és a fejfájásos időszakok rövidítése a cél.

Mivel a cluster fejfájás a betegek életminőségét hátrányosan befolyásolja, azaz lelkileg is megviseli őket, gyakran még dolgozni sem képesek. Súlyos esetben még az öngyilkosság gondolata is megfogan bennük, ezért fontos, hogy minél előbb kezelést kapjanak.

Segít egy fejfájás napló

A pontos diagnózis felállításánál sokat segíthet egy fejfájás napló, amibe az érintettek felírják, hogy mikor és milyen fejfájást kínozza őket. Ezen kívül azt is ajánlott feljegyezni, hogy mikor kezdődtek a tünetek, folyamatosak vagy alkalmanként lépnek fel, ugyanabban a napszakban és évszakban. Fontos tudni, hogy mennyire súlyosak, mi enyhít a fájdalmon, illetve mi súlyosbítja azt. A fejfájás napló segít az orvosnak a diagnosztizálásban, de ezen kívül szükség van egy MR- és egy CT-vizsgálatra is  egy esetleges térfoglaló folyamat okozta fejfájás kizárására.

Műtéti kezelés

A kezelést tekintve különbséget kell tennünk a gyógyszeres és a műtéti között. Utóbbira akkor lehet szükség, ha a gyógyszeres terápia nem hoz enyhülést. Ezek a műtéti beavatkozások még a kísérleti fázisban vannak, így még nincsenek hosszútávú megfigyelések.

Gyógyszeres terápiák

A gyógyszeres kezelés során különbséget kell tennünk a roham esetén szükséges terápia és a megelőző terápia között. Előbbi esetén a triptán vegyületek, pontosabban a sumatriptán a leghatásosabb. Ezeket szokták migrénes fejfájás esetén is ajánlani. Az érintettek ezt a hatóanyagot kaphatják injekció vagy orrspray formájában, így gyorsabban fejtik ki hatásukat. Egy roham alatt szintén segíthet a 100 százalékos oxigén belégzése is. Ez a fajta kezelés 15-20 percig tart. Sajnos nem minden beteg számára hoz enyhülést, és az orvosok sem tudják még, hogy bizonyos betegeknél miért hatékony ez az eljárás, míg másoknál egyáltalán nem hoz javulást. Ahogy már korábban is írtuk, a hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok, így azokkal felesleges próbálkozni.

A megelőző kezelés során a szakemberek átmeneti és fenntartó terápia között tesznek különbséget. Előbbi során triptán-, szteroid-, ergotamin-tartalmú készítmények szedését javasolják, míg utóbbinál kalciumcsatorna-blokkolók, lítiumkészítmények , metiszergid és epilepsziaellenes szerek alkalmazását.

Ezeken kívül létezik az idegblokád kezelés is, amely során érzéstelenítőket, illetve kortikoszteroidokat juttatnak a tarkó területébe. Ezáltal enyhülhetnek a tünetek. Ez az ideiglenes fájdalomenyhítéshez bizonyul jó választásnak, arra az időszakra, amíg a fájdalomcsillapítók nem kezdenek hatni. A szabadforgalmú készítmények, például a melatonin napi szedése szintén segíthet a rohamokban jelentkező fejfájás megelőzésében, de az életmódbeli változásoknak (dohányzásról való leszokás, étrend megváltoztatása) is lehet ilyen hatásuk.

A cikkben található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt.

Összegzés

A cluster fejfájás diagnosztizálása rendkívül nehéz, ami azért nagy probléma, mert ez a betegség jelentősen rontja az érintettek életminőségét is, így egyeseknél a depresszió jelei is megmutatkozhatnak. Amennyiben az orvos felállította a diagnózist, kezdődhet a kezelés, aminek több változata is ismert, de ezek mindegyike csak enyhíteni tud a panaszokon, a betegséget egyik típusú terápiával sem lehet gyógyítani. Viszont a különféle fájdalomcsillapítók és injekciók jelentősen javítják a betegek életminőségét, hiszen csökkentik a panaszok súlyosságát, és azok előfordulásának gyakoriságát is.

 

2022. szeptember 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek