Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Kapcsolódó tünetek:

Gyógyszerekkel az erős fejfájás ellen

Számos különböző készítmény közül válogathatunk, ha úgy érezzük, hogy már nem vagyunk képesek elviselni a fejfájást, továbbá az alternatív módszerek sem enyhítik a panaszainkat. A legelterjedtebb hatóanyagok közé az alábbiak tartoznak:

  • Acetilszalicilsav
  • Ibuprofén
  • Naproxén
  • Paracetamol
  • Kombinált készítmények, melyek acetilszalicilsavat, paracetamolt és koffeint is tartalmaznak.

Mielőtt azonban elkezdenénk ezek szedését, kérjük ki az orvosunk vagy egy gyógyszerész véleményét, aki fel tud minket világosítani a megfelelő adagolással és a mellékhatásokkal kapcsolatban.

Alternatív módszerek

Relaxálás Mivel a fejfájást gyakran stressz váltja ki, érdemes csökkenteni az életünkben jelenlévő stresszfaktorokat, továbbá kitanulni valamilyen relaxációs technikát, amivel enyhíteni tudunk a fájdalmon. Az autogén tréning, a progresszív izomrelaxáció, a meditáció és a tai-chi is megfelelnek erre a célra.

Akupunktúra Ha gyakran fáj a fejünk, adjunk esélyt az akupunktúrának, amely során egy akupunktőr tűket szúr bizonyos pontokra. A híres Cochrane-Intézet által végzett kutatás arra a megállapításra jutott, hogy legalább 6 ilyen kezelésre van szükség ahhoz, hogy hosszú távon is enyhébbek legyenek a panaszaink.

Sport A testmozgás szintén pozitívan hat a fejfájás okozta panaszokra, ugyanis enyhíti a fájdalom intenzitását, továbbá a gyakoriságát és tartamát is. Ennek oka, hogy mozgással csökkentjük a stresszhormonokat, és a feszültség enyhülésével együtt a fájdalom is elmúlik. Leginkább az állóképességet növelő sportok ajánlottak erre a célra.

Házi praktikákkal fejfájás ellen

Sokan nem szeretnek gyógyszereket szedni, inkább házi praktikákkal próbálják meg enyhíteni a panaszokat. De egyáltalán mi hatásos a fájdalom ellen? Az egyik legelterjedtebb praktika, amit javasolni szoktak, a vízfogyasztás. Ha számunkra ez nem hozza meg a várt eredményt, akkor az alábbiakkal is próbálkozhatunk.

Hideg borogatás A hideg fájdalomcsillapító hatását annak köszönhetjük, hogy nyugtatólag hat az agyunkra. Ha a homlokunkra szeretnénk borogatást tenni, akkor vizezzünk be egy rongyot, alaposan csavarjuk ki, majd helyezzük rá. Egy másik ronggyal takarjuk le, és addig hagyjuk a fejünkön, amíg kellemesnek érezzük. Meglepő módon a vádlikra helyezett borogatás is képes enyhíteni a fájdalmon. Ehhez áztassunk hideg vízbe két pamutrongyot, csavarjuk ki őket, majd helyezzük a vádlinkra. Ezeket szintén takarjuk le egy száraz ronggyal, majd 10 percig hagyjuk hatni.

Meggymagpárna A homlokra és a tarkóra helyezett hideg meggymagpárna is segíthet, ugyanis sokáig hideg marad. Ehhez tegyük a párnát egy zacskóba, majd egy órára rakjuk be a fagyasztóba. Ezután helyezzük a homlokunkra, és addig hagyjuk hatni, amíg kellemesnek érezzük a hideget.

Illóolajok A levendula-, a rozmaring-, a borsmenta- és a teafaolaj is hatékonyan leküzdi a fejfájást. A kiválasztott olajat hígítsuk fel, majd alaposan masszírozzuk be a homlokunkba, ezután pedig pihenjünk le.

Kávé és tea Sok esetekben némi kávé is segíthet, ugyanis a benne található koffein serkenti a vérkeringést, kitágítja az agyban található ereket, ezáltal javul a véráramlás, aminek következtében enyhül a fájdalom. Leginkább az eszpresszónak van ilyen jótékony hatása. Mivel a fekete teában is van koffein, ennek a fogyasztása is képes enyhíteni a fejfájáson, így ezt is bátran fogyasszuk ilyenkor.

2020. december 28.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek