A migrén típusai

A migrén típusai

Kapcsolódó tünetek:

A migrének csoportosítását leginkább az ’aurás’ és a ’nem aurás’ rohamok vonalán végzik. Az aurás migrén során általában valamilyen előjelét is érzékel a beteg – például vonalakat, fényeket lát –, vagy 10-30 percre meggyengül a látása, de az sem ritka, hogy a roham befolyásolja a szaglást, az érintést, vagy más érzékszervet is.

Klasszikus migrén (nem aurás migrén)

A klasszikus migrén görcsös, lüktető fájdalommal jár, mely általában a fej felére lokalizálódik. Ezt szinte mindig hányinger és étvágytalanság kísér, de a hányás és a külső ingerekre, környezetre való fokozott érzékenység sem ritka tünete a jelenségnek. Nőknél gyakran a menstruációs ciklushoz kapcsolható a migrénes roham megjelenése, gyermekeknél pedig a féloldali fejfájásról ismerhetjük fel leginkább az állapotot (bár az oldal változhat). A klasszikus migrénben szenvedőket a fájdalom általában akadályozza teendőik elvégzésében is. Ilyenkor a legjobb egy sötét, nyugodt helyen lepihenni.

Menstruációs migrén

Azon kívül, hogy a klasszikus migrén előfordulását sokan tapasztalják a menstruációt megelőző időszakban, létezik rendszeresen megjelenő menstruációs migrén is, amely az ösztrogén szint csökkenéséhez köthető.

Aurás migrén

Az aurás migrénben szenvedők a rohamok alatt a nem aurás – vagy klasszikus – migrén minden tünetét érzékelik, emellett pedig 5-20 perc alatt kialakuló "előjel" is jelentkeznek náluk. Az aurás migrénrohamot leggyakrabban látászavar vezeti be. Ez lehet egy felvillanó fénycsík, egy fekete folt a látótérben, villogó, fényes pontok, csillag alakzatok, csőlátás, de akár színes sávok is. Nem ritka hogy a beteg az aurás migrén során szédülést, egyensúlyzavart vagy a végtagokban érzékelhető bizsergést, gyengeséget is tapasztal, de érezhet nem létező szagokat is, vagy hangok is megelőzhetik a fejfájást.

Krónikus migrén

A krónikus migrén körülbelül az emberek 1 százalékát érinti, ez egy hónap alatt több mint 15 fejfájásos epizódot jelent, amelyből 8 alkalommal migrénes tüneteket is tapasztal a beteg.  A krónikus migrén emiatt akár felére is csökkentheti az abban szenvedők munkahelyi vagy iskolai hatékonyságát, és jelentősen befolyásolja a beteg mindennapjait.

Fejfájás nélküli migrének

Érdekes, hogy a betegségnek léteznek fejfájás nélkül jelentkező változatai is. Ezek során a migrén aura tünetei jelentkeznek csak. Ilyen lehet például a retineális migrén és az ophtalmikus migrén.

Szövődményes migrének

Bizonyos migrén típusokat az agy és az idegrendszer egy-egy részének működésében fellépő zavar okoz. A hemiplegiás migrén öröklődő betegség. A roham során féloldali zsibbadást, beszédzavart tapasztalhatunk, de az is megtörténhet, hogy a test egyik fele ideiglenesen lebénul. A vestibuláris migrént leginkább a szédülés, fülcsengés, egyensúlyvesztés jellemzi, ezen tünetei pedig akkor is fennállhatnak, amikor épp nincs rohamunk. Fontos, hogy ha rendszeresen jelentkező fejfájást tapasztalunk, keressük fel orvosunkat, mert ilyenkor részletes kivizsgálásra van szükség!

2019. június 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek