5 újévi fogadalom az egészségünkért

5 újévi fogadalom az egészségünkért

Kapcsolódó tünetek:

  1. Megfelelő folyadékpótlás
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos egészségünk számára, hogy elegendő vizet igyunk, ennek ellenére rengetegen vagyunk, akik nem figyelnek erre. Naponta legalább 2 liter vizet szükséges fogyasztanunk, ami soknak tűnik, de ne felejtsük el, hogy nem egyszerre kell ezt a mennyiséget meginnunk, hiszen nyugodtan szétoszthatjuk egész napra. Ha 2 decis pohárból szoktunk inni, akkor ez egy nap tízet jelent. Ha nem szeretjük a víz ízét, vagy unalmasnak tartjuk, akkor csepegtessünk bele egy kevés citromlevet, de bármilyen más gyümölcsöt és zöldséget is hozzákeverhetünk.
  1. Mellőzzük az öngyógyítást!
A fájdalomcsillapítók gyors enyhülést hoznak, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha túl gyakran szedünk be ilyen készítményeket, akkor hosszú távon, akár, komoly problémákat is okozhatnak, hiszen károsíthatják a májat, magas vérnyomáshoz vezethetnek, emésztési panaszokat okozhatnak és még sorolhatnánk. Ha gyakran vannak fájdalmaink, akkor inkább keressünk fel egy szakembert, aki speciális szűrésekkel és vizsgálatokkal meg fogja találni panaszaink kiváltó okát. Nagyon sokan öngyógyításba kezdenek, amivel azonban akár veszélybe is sodorhatják magukat. Inkább járjunk rendszeres szűrésekre, így nagy eséllyel megelőzhetjük a komolyabb betegségek kialakulását.
  1. Sport
Sokan abba a hibába esnek, hogy nem fokozatosan próbálják hozzászoktatni magukat a rendszeres testmozgáshoz, hanem rögtön egy maratont próbálnak lefutni. Teljesen érthető, hogy így elmegy a kedvük a sportolástól. Ebben az esetben a fokozatosság a legfontosabb! Először fussunk 30 percet, majd ha már úgy érezzük, hogy ez nem elegendő, akkor növeljük a távot. A lényeg, hogy a saját tempónkban haladjunk. Ha nem megy a 30 perc futás, akkor sem kell elszomorodnunk, ilyen esetben kezdjünk egy könnyű sétával. A futás mellet vagy helyett akár járhatunk spinningre, crossfit edzésre, aerobikra. Egy a lényeg: mozogjunk!
  1. Étkezés
Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor figyeljünk oda az étkezésünkre, és kerüljük a káros élelmiszereket. De ezt is fokozatosan szabad csak kiviteleznünk, hiszen ha hirtelen megvonjuk magunktól a kedvenc nasinkat, akkor két hét után nagy valószínűséggel háromszor annyit fogunk belőle enni. Hetente egyszer iktassunk be egy csalónapot, amikor nassolhatunk, de természetesen csak mértékkel. A hét többi napján pedig a kiegyensúlyozott étkezésé legyen a főszerep! Olyan ételeket együnk, melyek energiával, tápanyagokkal és vitaminokkal látják el a szervezetünket. Mindemellett soha ne hagyjuk ki a reggelit, és naponta többször együnk kis adagokat.
  1. Alvás
Egészségünk szempontjából szintén nagyon fontos az elegendő alvás, ami legalább 8 órát jelent naponta. Ehhez nem kell teljesen felborítanunk a megszokott napi ritmusunkat, hanem kezdjük kisebb lépésekkel. Például 15 perccel előbb térjünk nyugovóra, és ezt addig csináljuk, amíg el nem érjük a megfelelő alvásmennyiséget. Hirtelen azt fogjuk észrevenni, hogy már egy órával előbb elálmosodunk, mint az elhatározásunk előtt. Ez sokkal hatékonyabb annál, mintha hirtelen éjfél helyett már este tízkor lefekszünk.
2019. december 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek