4 vitamin, amire 40 felett mindenkinek szüksége van!

Kapcsolódó tünetek:

1. Magnézium

A magnéziumnak 300 testi funkciónk szabályozásában van szerepe. Nélkülözhetetlen az izomzat és az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fehérjeszintézis folyamataihoz, továbbá fontos szerepet játszik a szív munkájában is. Elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, mivel ez az anyag szükséges a kalcium megkötéséhez. Részt vesz többek között a vérnyomás és vércukorszint normalizálásában, a csontritkulás és a migrénes fejfájás, az izomgörcsök megelőzésében. Minden olyan betegség, amely a gyomor-bél rendszert érinti (például a Crohn-betegség vagy a krónikus hasmenés) csökkenti a magnézium felszívódását, és hosszabb távon hiánytüneteket okozhat. Nőknél a napi ajánlott mennyiség 320 mg, férfiaknál 420 mg.

  • Forrása: mogyoró, mandula, kesudió, cékla, étcsokoládé

2. B12-vitamin

Ha szervezetünk tápanyag-felszívó képessége sérül, nagy eséllyel alakul ki B12-vitamin hiány, ez a vitamin ugyanis a táplálékkal bekerülve a vékonybélben szívódik fel. Ezért a huzamosabb ideig savlekötőt szedőknek fokozottan oda kell figyelni ennek a vitaminnak a pótlására! Egy egészséges szervezetnek napi 2,4 mg B12-vitaminra van szüksége, ennek hiányában fáradtság, hosszú távon vérszegénység és mentális zavarok léphetnek fel.

  • Forrása: sertés-, marhamáj, hering, tejtermékek, tojás

3. D-vitamin

A D-vitamin az erős immunrendszer és csontozat fontos alapköve. Valójában nem is egy egyszerű vitamin, hanem egy hormon előanyaga, amely más hormonokra, illetve a szervezet legalább harminc sejttípusára van befolyással közvetlenül. Szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben, sőt, számtalan súlyos betegség megelőzésében is, a ráktól a szív- és érrendszeri betegségeken, a téli depresszión keresztül a gyermekkorban kialakuló cukorbetegségig. Egy egészséges szervezet D-vitamin szükséglete 800-1000 NE (nemzetközi egység) között van, de a legújabb kutatások szerint akár nagyobb dózisban (akár 4000 NE) is szedhetjük mellékhatások nélkül.

  • Forrása: lazac, tojás, tej, gomba és a természetes napfény

4. Cink

Ennek a nyomelemnek a legfontosabb szerepe a sejtmembrán épségének fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé válik, amely a sejt életképességét csökkenti. A cink segíti számos fontos enzim működését, a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartását, de a szervezet növekedéséhez is nélkülözhetetlen és műtéteket, nagyobb sérüléseket követően roborálásra is alkalmas. Szedésével azonban nem árt óvatosnak lenni, mert sem a túl kevés, sem a túl sok nem javasolt belőle. Míg optimális mennyiségben erősíti az immunrendszert, túladagolva éppen az ellenkező hatást érjük el vele és tovább gyengítjük szervezetünket. Hosszabb távon – de ebben az esetben is csak hetekről van szó – napi 10-15 mg szedhető biztonsággal. Inkább kúraszerűen, rövid – maximum 2 hétig – lökéskezelést alkalmazzunk, a mennyiséget 35-40 mg-ra növelve.

  • A cink forrása: vörös húsok, bab, osztriga, kagylófélék, búzacsíra, búzakorpa, parmezán
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek