3 vitamin, ami javítja gyermeke iskolai teljesítményét

3 vitamin, ami javítja gyermeke iskolai teljesítményét

Kapcsolódó tünetek:

Elsősorban arra törekedjünk, hogy gyermekünk egészséges ételek formájában jusson hozzá az alapvető tápanyagokhoz, vitaminokhoz, hiszen ezek felszívódása a leghatékonyabb! Ha ez valami miatt nem valósul meg, vagy olyan időszakra számítunk, amely az átlagosnál jobban megviseli gyermekünket – új közösségbe kerülés, átlagon felüli fizikai aktivitás, szellemi leterheltség, járványok –, akkor érdemes pótolni és vitaminkészítményeket bevetni a betegségek elkerülése érdekében. Íme, a legfontosabbak!

1. Omega-3 vitamin

Az Omega-3 fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében. Ha az agy nem kapja meg a számára szükséges táplálékot, a gyerek gyengébben teljesít, ami kezdetben a mozgáskoordináció gyenge fejlődésében, lassú felfogóképességben, koncentrációs problémákban és gyenge memóriában nyilvánul meg. A legújabb kutatások szerint az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepük van az agyi idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban is, melyen az intelligencia és az értelmi képességek alapulnak. Természetes forrásai elsősorban a hering, makréla, a szardínia, a lazac és a tonhal, a lenmag, a babfélék, az olajbogyó, a búzacsíra, a dió.

2. B1-vitamin (tiamin)

Részt vesz a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Ha gyermeke fáradt, ideges, ez a vitamin segíthet. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz. Mivel a tiamin jórészt a gabonaszemek héjában található, a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, barna rizs fogyasztásával pótolható ez a vitamin, de kiváló forrása a máj, az élesztő és a hüvelyesek is.

Gyermek multivitaminok

3. C-vitamin

Nélkülözhetetlen az erős immunrendszerhez, a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz és számos más anyagcsere-folyamathoz. Enyhébb hiányára utalhat a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, de az iskolai stressz vagy az idegi túlterheltség is lemerítheti gyorsan a gyerek szervezetének C-vitamin raktárait.  A táplálkozásban jó C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a friss gyümölcsök. A C-vitamin hőérzékeny, ezért a főzés, a sütés, az ételek ismételt melegítése jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek