Várandóssági panaszok

2014. február 18.

A várandósság alatt előfordulhatnak olyan panaszok, melyek okozhatnak egy-két „terhes” pillanatot.

Amikor a leendő édesanyák kezükben tartják az első „kétcsíkos” tesztet, a biológia rögtön teszi a dolgát: az örömhullám olyan elemi erővel söpör végig, hogy rendszerint minden kétkedést, félelmet, aggodalmat képes egy időre elhalványítani. Ahogyan a kis trónörökös érkezésének gondolata lassan megszokottá válik, előjönnek a kérdések, ezek közül is főként a „mi lesz ha…” és a „hogyan lesz, ha…” jellegűek.

A várandósság hosszú hónapjai alatt bizony előfordulhatnak olyan panaszok, melyek okozhatnak egy-két „terhes” pillanatot a kismamának, még akkor is, ha egyébként semmilyen komoly betegség, probléma nem áll a háttérben.

A legtöbb várandós asszony számára ismerősen cseng a „reggeli hányinger” fogalma. Sokan vannak, akik csak azt nem értik, miért „reggeli” hányingernek nevezik, amikor egész nap tart. A jelenség hátterében számos, többek között hormonális eredet áll, némi odafigyeléssel a legtöbb esetben enyhíthetőek a kellemetlen tünetek: a gyomor üres állapotát kerülendő, már reggel, közvetlenül ébredés után néhány falat kekszet még fekve elmajszolni, s ezt a nap folyamán többször megtenni. Célszerű inkább többször, és egyszerre kevesebbet enni, és természetesen kerülni az erősen fűszeres, zsíros ételeket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Daedalon 50 mg tabletta 10x

    Daedalon 50 mg tabletta 10x

    <p>A Daedalon tabletta különböző eredetű hányinger és hányás megelőzésére és kezelésére szolgál. Alkalmazható többek között bármely jármű kiváltotta utazási betegségben, különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (például Ménière szindróma).</p>

    1 899 Ft

Szintén gyakori panasz lehet a gyomorégés, nem ritkán savanyú szájízzel társulva: a fokozott savtermelés, később pedig a növekvő méh által kifejtett nyomás miatt a gyomor felső gyűrűje kevéssé képes záródni. Itt is igazak a fentebb említett táplálkozási tanácsok, fokozódó panaszok esetén bevethetők olyan savcsökkentők, melyek kismamák számára is, vény nélkül elérhetők. Alkalmazásuk előtt azonban minden esetben ki kell kérni a szakorvos, vagy a gyógyszerész tanácsát.

Az emésztési panaszok mellé a haspuffadás, székrekedés, esetleg aranyér kialakulása is társulhat, de ezek is eredményesen kezelhetők a patikákban elérhető készítmények segítségével.avpa301

A hónapok múlásával ízületi panaszok (medence, keresztcsonti, derékfájdalom) jelentkezhetnek, melynek oka egyrészt a növekvő teher, másrészt a hormonális hatások által előidézett „ízületi lazulás”. Ilyenkor sok pihenés, könnyű testmozgás, szükség esetén bizonyos fájdalomcsillapítók alkalmazása jöhet szóba.

A bőr viszketése szinte mindenkinél kialakul, hiszen a domborodó pocak felett egyre jobban megfeszül a bőr. Sok esetben a kötőszöveti rostok a nyomásnak engedve, elválnak egymástól, létrehozva ezzel a striákat. Hidratálókrémek, stria-elleni szerek kaphatóak a gyógyszertárakban is; a választást, hogy kinek melyik és hogyan javallott, célszerű szakemberre bízni. Heves, szinte kibírhatatlan viszketés esetén mindenképpen érdemes szakorvost felkeresni, mert ez a terhességi epepangás egyik figyelmeztető jele lehet.

A boka, alszár vizenyős duzzanata főként az utolsó harmadban jelentkezik, ilyenkorra már a pocak óriási, és sok esetben valódi „terhet” jelent. A keringés zavaraiból adódó vizenyők ellen a végtag gyakori pihentetése, felpolcolása segíthet, de minden esetben meg kell mutatni a szülész szakorvosnak is, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb probléma előjele.