Vakbélműtét – típusok és lábadozás

vakbélműtét

Kapcsolódó tünetek:

Ha a féregnyúlvány elzáródik, leggyakrabban bélsárkő miatt, vagy egyéb kiváltó ok miatt, gyulladás alakul ki. Először csak a nyálkahártya, utána a féregnyúlvány teljes fala lesz gyulladt, és elkezd gennyesedni. Ha a bélfal elhal, és átfúródik, perforációról beszélünk. A betegeknek minden esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen a gyógyulást csak a műtét hozza meg.

Tünetei az étvágytalanság, puffadás, hányinger, hányás, láz, hidegrázás és a székrekedés, valamint a fájdalom, mely először az alhas jobb oldalán, a köldöktől jobbra és lejjebb jelentkezik, majd kiterjedhet az egész hasra. Fontos a fizikális vizsgálat, vakbélgyulladás gyanú esetén a labor és a hasi ultrahangvizsgálat is a diagnózis felállításához.

A műtét két fajtája

A hagyományos műtét bemetszéssel történik. A jobb alhason ferde, 5-10 centiméteres bemetszéssel végzik el a féregnyúlvány eltávolítását. A hasfali izmot csak szétválasztják, nem vágják el, a hashártyát megnyitják. Ezután eltávolítják a gyulladt féregnyúlványt, helyét elvarrják, majd zárják a hashártyát, a hasfalat és a bőrt. A laparoszkópos műtét egyre elterjedtebb, így vágás nélküli módszerrel is megtörténhet a beavatkozás. Ilyenkor a hasüreget négy ponton átfúrják, kb 1 -1 cm nagyságú heg marad a helyén.

A laparoszkópos eljárással szintén ugyanúgy eltávolítják a féregnyúlványt, helyét zárják, mint a nyitott hasi műtétnél, majd összevarrják a 4 behatolás helyét is. Manapság a laparoszkópos módszer az alkalmazandó, kivéve, ha olyan szövődményes esettel állnak szemben, ami így nem megoldható.

A lábadozás

Az esetleges szövődmények, fertőzések megelőzése érdekében a vakbélműtéten átesett páciensek csak akkor kapnak antibiotikumos kezelést, ha szövődményes esetről van szó (például tályog). A műtét utáni első napon csak folyadékot, majd könnyű, vegyes ételeket fogyaszthatnak a lábadozók, de kerülendők az erős és puffasztó fogások, valamint a durva, rostos ételek. A gyógyulási idő rövid, általában nagyjából három napot kell a kórházban pihenni a vakbélműtét után. Az étrendre és a sebek tisztaságára nagyon oda kell figyelni.

2017. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek