Tudjon meg mindent a bőrradír előnyeiről!

Tudjon meg mindent a bőrradír előnyeiről!

Kapcsolódó tünetek:

A bőr felső rétege kb. 28 naponta újul meg, méghozzá teljesen magától. Ezt a folyamatot azonban segíthetjük speciális bőrradírokkal, melyek használatával selymesebb és tisztább lesz a bőrünk. Ehhez természetesen ismernünk kell a bőrtípusunkat, nehogy kárt tegyünk benne. Alapvetően minden típusú bőr jól viseli a radírozást, de azt mindig szem előtt kell tartanunk, hogy más terméket kell használnunk érzékeny bőrön, mint zsíroson, illetve a testtájékok között is különbséget kell tennünk, hiszen például az arcbőrünk sokkal kényesebb, mint például a bőr a hátunkon, lábunkon vagy kezünkön.

Nézzük, miért fontos a bőrradír használata, melyik bőrtípusra milyen fajta készítményt ajánlott választani, és hogyan kell azt helyesen használni.

Miert hasznos a borradir

Miért fontos a bőrradír használata?

A bőrradír használata annak ellenére ajánlott, hogy a bőrünk teljesen természetes módon is regenerálódik. Ez a folyamat kb. 28 napig tart. A bőrradírokban található szemcséknek köszönhetően azonban hatékonyan el tudjuk távolítani az elhalt hámsejteket, ezen kívül a radírozással serkentjük a vérkeringést, ezáltal a bőr élénkebbé válik, továbbá az ápolókrémek is könnyebben szívódnak fel.

Mivel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, és mindennemű szennyeződést a bőrről, az akadálytalanul tud lélegezni. A peelingek jótékony hatásait már az ókori görögök is felismerték. Míg mi manapság számos termék és peeling (mechanikai, kémiai, biológiai) közül válogathatunk, sőt akár mi magunk is készíthetünk bőrradírt, addig az ókori görögök kizárólag tengeri homokot használtak erre a célra. Lássuk, hogy melyik típusú bőrradír mire jó.

A bőrradír fajtái

Mechanikai radírok

Az ilyen típusú peelingekben olyan apró szemcsék vannak, melyek dörzsölés következtében távolítják el az elhalt hámsejteket. Ezek a szemcsék néha cukorból, sóból vagy különféle magvakból készülnek, ritka esetben szintetikus anyagból, azaz műanyagból állítják elő azokat. Egyik nagy előnye ennek a típusú készítménynek, hogy otthon is egyszerűen összeállítható, a kezünkkel kifejtett nyomással továbbá kontrollálni tudjuk, hogy milyen durva bőrradírozást szeretnénk. Ennek ellenére csak hetente egyszer, érzékeny bőr esetén havonta egyszer ajánlott ezt alkalmazni, nehogy kárt tegyünk a bőrünkben.

Kémiai peeling

Ennél a típusú bőrradírozásnál nem dörzsöléssel távolítjuk el az elhalt hámsejteket, hanem savak segítségével. A választott anyagot mindössze fel kell kennünk a bőrre, majd meg kell várnunk, hogy a kémiai hámlasztók gyengéden és egyenletesen leoldják az elhalt hámsejteket. A legismertebb kémiai hámlasztók közé soroljuk a BHA-t, ami egy zsírban oldódó sav, és az AHA-t, illetve a PHA-t, melyek vízben oldódnak. A BHA az eltömődött pórusokat is kitisztítja, a másik két sav pedig eltávolítja az elhalt hámsejteket, így üde és fiatalos bőrt eredményez.

A kémiai bőrradírozást is el lehet végezni otthon, amennyiben az adott termék alacsony koncentrációban tartalmazza csak az adott savat vagy enzimet. Más esetben kérjünk inkább hozzértő segítséget, nehogy kárt tegyünk a bőrünkben.

Biológiai peelingek

Ez a fajta peeling már sokkal mélyebben hat. Elsősorban a fehérjebontó enzimek szerepe fontos itt, melyek oldják a keratint, emellett puhító hatásúak, és még a pattanások kialakulását is megelőzik. A biológiai peelingek a leggyakrabban olyan természetes enzimeket tartalmaznak, mint a papin, amit a papaya magjaiból és héjából nyernek, illetve a bromelain, amit az ananász húsából vonnak ki.

Találja meg az Ön számára legmegfelelőbb bőrradírt

Bőrtípus szerint:

  • Problémás: Ebben az esetben elsősorban mechanikai bőrradírokat ajánlott alkalmazni, a kémiai peelingeket pedig szérum formájában.
  • Vegyes arcbőr: A szalicil- vagy glikolsavas peeling remek választás vegyes arcbőrre.
  • Száraz arcbőr: Ilyen bőrtípusnál hetente egyszer ajánlott az olyan kémiai peeling, aminek alapját a glikolsav képezi. Mechanikai peeling esetében pedig azoka lágy bőrradírok ajánlottak, melyekben jojoba golyók vannak.
  • Érzékeny: Ebben az esetben a zabpelyhes peeling használata javasolt, hetente egyszer vagy kétszer. Ehhez le kell darálni a zabpelyhet, majd annyi vizet kell hozzákeverni, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. Ha nincs kéznél zabpehely, a tejsav is jó választás.

 Életkor szerint:

  • Tinédzser: A kisszemcsés peelingeket hetente egyszer vagy kétszer alkalmazhatjuk ebben az életszakaszban, de mindig hagyjuk ki a gyulladt, nyílt pattanásokat.
  • Felnőtt: Felnőttként számos termék közül válogathatunk, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a használt készítmény passzoljon a bőrtípusunkhoz.
  • Idősebb kor: A mechanikai és a biológiai peelingek bizonyulnak jó választásnak. Amennyiben érzékeny a bőrünk, akkor inkább az utóbbit részesítsük előnyben.

Mire használjuk?

A megfelelő termék kiválasztásakor mindig gondoljuk végig, hogy azt hol, testünk melyik részén fogjuk használni. Ha a mechanikai peelingeket szeretjük, akkor az arcunkra sokkal kisebb szemcséjű bőrradírt használjunk, mint a testünkre. Az arcra biológiai és kémiai peelingek alkalmazása is ajánlott. A testre és a kezekre alapvetően a mechanikai peelingek használata javasolt.

A borradir elonyei

A bőrradír helyes használata lépésről lépésre

Bőrradír használata az arcon – lépésről lépésre

Az arcradír használatát mindig megelőzi az arcbőr megtisztítása. Ezután a nedves bőrre vigyük fel a peelinget, méghozzá finom körkörös mozdulatokkal. A hatást tovább fokozhatjuk, ha egy arctisztító kefét vagy egy masszázskesztyűt használunk. Nagyon fontos, hogy a szem és száj környékét kerüljük, mert ezeken a részeken nagyon érzékeny a bőr. Végezetül alaposan öblítsük le az arcunkat vízzel. A bőrradírozás után használhatunk arctisztító tonikot, továbbá ne feledkezzünk meg bőrünk hidratálásáról és ápolásáról sem.

Bőrradír használata testen – lépésről lépésre

A testünkről a legkönnyebben zuhanyzás közben tudjuk eltávolítani az elhalt hámsejteket. Ehhez használhatunk sima peelingeket, de akár olyan tusfürdőt is, melynek bőrradírozó hatása is van. Ezekben a termékekben általában az apró szemcséken kívül vitaminok is megtalálhatók, így a hámsejteket nagyon óvatosan távolítják el. Az általunk választott peelinget finoman masszírozzuk be a nedves bőrbe, majd alaposan öblítsük le vízzel. Miután szárazra töröltük magunkat, használjunk egy testápolót. A kiszáradásra hajlamos részeket – így például a könyököt és a térdet – hetente akár kétszer vagy háromszor is átradírozhatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a peelingek nem alkalmasak a smink eltávolítására. Ahhoz speciálisan, arra a célra kifejlesztett termékeket kell használni.

Mire figyeljünk a bőrradír használatakor?

A gyakoriságot tekintve különbséget kell tennünk a normál, a zsíros és a problemás, illetve a száraz bőr között. Utóbbi esetén csak kéthetente egyszer ajánlott bőrradírt használni, míg előbbiek esetében hetente akár kétszer-háromszor is bátran radírozhatunk. Ha pedig tényleg jót szeretnénk tenni a bőrünkkel, akkor este lássunk neki a bőrradírozásnak, hiszen a bőrnek így egy teljes éjszakája van a regenerálódásra.

Annak ellenére, hogy a peeling hatására puhább és frissebb lesz a bőrünk, vannak olyan helyzetek, amikor semmiféleképp se használjuk, ugyanis többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Ha például leégett a bőrünk, esetleg nyílt vágás vagy sérülés van rajta, rendkívül száraz a bőrünk, valamilyen bőrbetegségünk van (például ekcéma vagy rosacea), továbbá gyantázás előtt és után sem tanácsos, hiszen akkor irritált a bőrünk. Szintén fontos megemlíteni, hogy gyulladt és nyílt pattanásokat is ajánlott kikerülni a bőrradírral.

Hasznos tippek

Ahogy már fentebb írtuk, a peeling nem távolítja el a sminket. De arra is ajánlott figyelnünk, hogy peeling után ne sminkeljünk, hiszen ekkor inkább ápolásra van szüksége a bőrnek, nem pedig festékre.

Szintén rendkívül fontos és hasznos, ha mindig a bőrtípusunknak, életkorunknak, illetve célunknak megfelelő terméket választunk.

Arról ne feledkezzünk meg, hogy a peelinget követően érzékenyebb a bőrünkre a napfényre, így elengedhetetlen egy megfelelő faktorszámú fényvédő használata.

Egyben legyünk türelmesek, hiszen a rendszeres bőrradírozás eredményét nem pár nap múlva fogjuk megtapasztalni, hanem néhány hét vagy hónap múlva.

Így készítsünk bőrradírt otthon!

Természetesen otthon is készíthetünk bőrradírt. Ehhez hoztunk 4 receptet.

Kávés testradír

Ha a bőrmegújítás a célunk, akkor ez a kávés peeling a tökéletes választás számunkra. Elkészítése rendkívül egyszerű, ugyanis egy csésze olívaolajhoz mindössze hozzá kell kevernünk ugyanennyi cukrot és kávézaccot vagy őrölt kávét. Ez a jól kenhető massza akár több hétig is eláll, így hosszan élvezhetjük gyulladáscsökkentő, élénkítő és bőrmegújító hatását.

Méregtelenítő peeling

A bőr regenerálásán kívül gyakran a méregtelenítés is a cél a különféle peelingekkel. Jelen esetben egy olyan bőrradírnak a receptjét osztjuk meg, ami a méregtelenítésen kívül élénkít és vérbőséget is okoz, ráadásul a narancsbőr is csökkenthető vele. Ehhez egy csésze olívaolajra és cukorra, illetve egy negyed erős paprikára lesz szükségünk. Ezeket turmixoljuk össze, a kapott masszát kenjük fel a testünk problémás részeire, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be. Ezután ne mossuk még le, hanem hagyjuk a bőrünkön 10-15 percig. Fontos megjegyezni, hogy ha érzékeny a bőrünk, akkor az erős paprikát helyettesítsük fahéjjal vagy eukaliptusszal.

Citromos bőrradír

Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető peeling, amihez nagy valószínűséggel minden hozzávaló megtalálható a konyhánkban. Szükségünk lesz 60 g kókuszolajra, 250 g cukorra, 2-3 evőkanál reszelt citromhéjra és 10 csepp citrom illóolajra. A kókuszzsírt olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és citromolajat. Ha ezeket alaposan elvegyítettük, akkor ezt öntsük hozzá a cukorhoz.

Zabpehely peeling

Zabpehelyből nem csak finom ételeket, hanem remek peelingeket is lehet készíteni. Ha a pattanásokat szeretnénk leküzdeni, akkor nincs is jobb természetes megoldás ennél. Ehhez keverjünk össze 2 teáskanál pépesített banánt 2 teáskanál zabpehelyliszttel, 1 teáskanál mézzel és 1 teáskanál tejjel. A hozzávalókat alaposan keverjük el, kenjük a bőrünkre, majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be. Ezután várjunk 15 percet, majd bő vízzel mossuk le. Ezzel a peelinggel hidratáljuk a bőrt, A- és C-vitaminnal látjuk el azt, továbbá enyhíthetjük a pattanásokat és bőrpírt.

Összegzés

Ha puha és selymes bőrre vágyunk, akkor ajánlott a rendszeres bőrradírozás, hiszen annak köszönhetően hatékonyan távolítjuk el róla az elhalt hámsejteket. Tény, hogy a bőrünk természetes módon is megújul, de a peelingek használatával ezt a folyamatot segítjük. Ahhoz, hogy ténylegesen jótékony hatással legyen a peeling a bőrünkre, mindenféleképpen olyat válasszunk, ami megfelel a bőrtípusunknak és az életkorunknak. Manapság már több különböző fajtájú peeling közül válogathatunk: a hagyományos mechanikain kívül léteznek kémiai és biológiai készítmények is. Utóbbi kettő esetén ajánlott lehet egy szakember segítségét kérni, ha nem vagyunk biztosak azok alkalmazásában, de a mechanikai peelingek esetén erre normál esetben nincs szükség, csupán oda kell figyelnünk pár alapvető szabályra.

2022. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek