Hogyan védje bőrét?

Hogyan védje bőrét?

Kapcsolódó tünetek:

A Nap nagy energiájú, rövidhullámú ultraviola sugarainak csak kis része jut le a földfelszínre, ez azonban épp elegendő ahhoz, hogy károsítsa a bőrt.

Az UV-C sugárzást az ózonréteg elnyeli, így a Földre normál körülmények között csak az UV-B és az UV-A sugarak jutnak le. A legnagyobb veszélynek főként tavasszal és nyáron, elsősorban a dél körüli órákban vagyunk kitéve. Az UV-sugárzás az egyenlítő mentén, vízfelszínek környékén és havas felületeken a legerősebb. Az UV-A sugarak behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe, ahol főként az elasztikus rostokat károsítják, felgyorsítva ezzel az öregedési folyamatokat és a ráncképződést.

UV-A sugarak hatására jelentkezhetnek bőrkiütések, illetve a napallergia tünetei. Az UV-B sugarak a bőr felsőbb rétegeibe jutnak, ahol a sejtek örökítőanyagát károsítják, és mutációkat okozhatnak. Az UV-B sugarak felelősek a napégésért. Normál esetben a szervezet képes kijavítani az így keletkezett károsodásokat. Azonban, ha túl sok káros sugárzás éri a bőrt, és a javító mechanizmusoknak túl gyakran kell működésbe lépniük, a folyamatba könnyen hiba csúszhat, és kialakulhat a bőrrák. Bőrünk „nem felejt”, a sok napégés később bosszulja meg magát. Az UV-sugárzás olyan bőrdaganatok kockázatát növeli, mint amilyen például a basalioma, a spinalioma és melanoma malignum.

Évente több ezren betegednek meg hazánkban a világszerte népbetegségnek számító bőrrák különböző formáiban. Az ijesztő tények ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin jelentős része UV-sugárzás hatására képződik bőrünkben. Ezért nem tanácsos teljes mértékben kerülni a napfényt! Vannak azonban bizonyos szabályok, amelyeket bőrünk védelme érdekében be kell tartanunk!

  • Évente ötven alakomnál többször ne tartózkodjon közvetlen napfényen!
  • Nyáron a dél körüli órákban ne menjen a napra!
  • Kora tavasztól őszig használjon napvédő krémeket!

Bőrtípusunktól függ, hogy védelem nélkül mennyi időt tölthetünk a napon. Az UV-sugarak hatására képződő pigmentek bőrünk védelmét szolgálják, ez azonban csak néhány percnyi napozást tesz lehetővé. Nem érdemes tehát kockáztatni, minden alkalommal, ha napfényen tartózkodik, használjon fényvédő készítményt. A faktorszám arra utal, hogy mennyivel hosszabbítja meg a készítmény azt az időt, amelyet védelem nélkül tölthetnénk a napon, anélkül, hogy bőrünk leégne. Ha például anélkül, hogy bőrük károsodna 5 percet tölthetnénk a napon, és 20-as faktorszámú naptejet használunk, akkor 20x5 percig, azaz 100 percig biztosít védelmet a fényvédő készítmény. Azonban a biztonság érdekében nem érdemes kivárni ezt az időt, amíg újra bekeni bőrét. Gyakrabban kell alkalmazni a napvédő készítményt, ha bőrét víz éri. A készítményt elegendő vastag rétegben kell felvinni, és ha letörli, újra be kell kennie magát.

A jó napvédő készítmény hatékony fényvédelmet biztosít, vízlepergető hatású és hőstabil. A faktorszám az UV-B sugarakkal szembeni védelemről ad tájékoztatást. Egy jó fényvédő termékkel szemben azonban elvárás, hogy az UV-A sugarak ellen is védelmet nyújtson, ezt fel kell tüntetni a termék csomagolásán.

Attól függően, hogy milyen módon fejtik ki UV-szűrő hatásukat a napvédőket két csoportba lehet sorolni. Kémiai anyagokat tartalmazó szerves szűrős és mikropigmenteket tartalmazó ásványi szűrős termékek kaphatók. Allergiásoknak vagy egyéb bőrbetegségekben szenvedőknek az utóbbi termékek alkalmazása javasolt.

A napvédő termékeknek is van lejárati dátuma. Lejárt szavatosságú napvédő készítményt ne alkalmazzon! Mivel a legtöbb ilyen termék zsírokat is tartalmaz, a nagy melegben megavasodhat, ezért használat előtt mindig győződjön meg a készítmény alkalmazhatóságáról!

Viseljen kalapot vagy sapkát, a legjobbak a textilből készült változatok!

Fordítson kiemelt figyelmet a gyerekek és csecsemők érzékeny bőrének fokozott védelmére! A kicsik magas faktorszámú fényvédő krémek alkalmazása mellett sem tartózkodhatnak közvetlen napfényen, délelőtt 11 és délután 16 óra között maradjanak a lakásban, a szabadban ezen az időszakon kívül is árnyékos helyen legyenek!

A ruházat nem nyújt tejes védelmet a káros sugarakkal szemben. Ha például tóparton tartózkodik és egy fehér pamut pólót visel, a sugarak 20 százaléka átjut az anyagon. Ha a ruha nedves, ez az arány akár 50 százalék is lehet. Az UV-sugarakkal szemben csak speciális öltözet nyújthat védelmet.

Az UV-sugarak a szemünkre is veszélyt jelentenek, ezért viseljen UV-szűrővel rendelkező napszemüveget!

2015. június 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink