Ezeket a szabályokat tartsuk be, ha száraz a bőrünk

Ezeket a szabályokat tartsuk be, ha száraz a bőrünk

Kapcsolódó tünetek:

A bőr feladatai nagyon sokrétűek: megvédi testünket a hőségtől, a fénytől, a sérülésektől és a fertőzésektől. A bőrünk verejtékmirigyei által termelt verejték igen fontos szerepet játszik a szervezet hőmérséklet szabályozásában. A bőr képes raktározni a vizet és a zsírt, és részt vesz a D-vitamin termelésben is. Ha azonban kiszárad a bőrünk, akkor olyan kellemetlen panaszok jelentkeznek, mint a feszülő, húzódó, durva és érdes tapintású bőr, továbbá viszketés, hámlás, repedések és vörösség.

Cikkünkben utánajárunk a bőr szárazságának, annak, mi okozhatja, tanácsokat adunk a megelőzésre, és tárgyaljuk, hogy mi az ajánlott módja a bőrápolásnak.

A száraz bőr lehet tünet és bőrtípus is

A száraz bőrtípus jellemzői

A száraz bőrre feszítő és égető érzés jellemző, és ez az állapot gyakran viszketéssel jár. De vajon mi okozza a bőrszárazságot? Abban az esetben válik nagyon szárazzá a bőrünk, ha elveszíti a védekezőképességét, továbbá egyre kevesebb lipid keletkezik a legfelső rétegén. Ezek következtében a bőrsejtek nem tudják megtartani a vizet, ami így elpárolog, tehát jelentősen romlik a bőr természetes vízmegkötő képessége, a mélyebb rétegekben, ami regenerációs nehézségeket is okoz.

A nagyon száraz bőr valaminek a következménye is lehet: okozhatják a génjeink, de akár betegségek is, például cukorbetegség, pikkelysömör vagy gombás fertőzés, gyógyszerek mellékhatása is lehet, ahogy a környezeti hatásoknak is lehet benne szerepe. Amennyiben az előbbiek valamelyike vezet a bőr kiszáradásához, az egy betegség tünete. Ilyen esetben a krémek nem hoznak jelentős javulást, hiszen a kiváltó okot, azaz a betegséget szükséges kezelni.

A száraz bőr okai

Külső tényezők

Az időjárás irritálhatja a bőrt. Nyáron az izzadás következtében nedvességet veszít a szervezetünk, aminek következtében könnyebben szárad ki a bőrünk. A klímák és napsugarak fokozzák ezt a hatást. A téli hideg levegő, illetve fűtési szezonban a helyiségek száraz levegője is. A faggyúmirigyek 8 Celsius-fok alatt nem termelnek faggyút, így kevesebb zsiradék jut a bőr felszínére, aminek következtében szintén kiszárad a bőrünk.

A forró víz, a nem elégséges folyadékfogyasztás, a helytelen táplálkozás, illetve a tartósítószereket, mesterséges illatanyagokat és színezékeket tartalmazó kozmetikai termékek szintén bőrszárazságot eredményezhetnek.

Amennyiben nem étkezünk kiegyensúlyozottan –például nem juttatunk elegendő B-vitamint a szervezetünkbe –, hiányállapotok léphetnek fel, melyek szintén bőrszárazsághoz vezethetnek. Meglepő módon azonban az is okozhat ilyen típusú bőrproblémát, ha túl sok A-vitamint viszünk be. Ezért a legtöbb esetben az A-vitamint tartalmazó krémek és tusfürdők felelnek, melyek egy része sokkal inkább károsítja a bőrt, mintsem gyógyítja.

Bizonyos gyógyszerek szintén állhatnak a száraz bőr hátterében. Az akné és az allergia elleni készítményeknek lehet ilyen mellékhatásuk, továbbá a szteroidtartalmú krémeknek is. Utóbbiak elvékonyítják a bőrt, és lassítják annak gyógyulását.

Belső tényezők

A bőrszárazságot okozhatja bőrgomba, allergia, cukorbetegség, de gondolni kell a pajzsmirigy csökkent működésére is. A bőrgomba az egyik legelterjedtebb ok, ami viszketést, hámlást, kipirosodást és száraz bőrt eredményez.

Az allergiával a legtöbben a tüsszentést és az orrfolyást kötik össze, pedig táplálékallergia is okozhat bőrszárazságot, de akár különféle kozmetikai termékek is.

Ezeken kívül a genetika is állhat a háttérben, hiszen néha örököljük a bőrszárazságot. Életkorunk előrehaladtával a bőr veszít a nedvességtartalmából, kevesebb vizet tud megkötni, és a verejtékmirigyek kevesebb izzadságot termelnek. Ezek mind bőrszárazsághoz vezetnek.

Tippek, hogy ne legyen száraz a bőrünk

Életmód

Töltsünk minél több időt a friss levegőn, ugyanis ezzel serkenthetjük a bőr vérellátását, aminek köszönhetően megelőzhetjük a bőr kiszáradását. Annak érdekében, hogy télen ne szárítsa ki a fűtés okozta száraz levegő a bőrünket, használjunk párásító készüléket, vagy tegyünk egy tál vizet a radiátorra.

Mivel a dohányzás is szárítja a bőrünket, jobb leküzdünk ezt a káros szenvedélyt.

Szintén sokat tehetünk, ha forró helyett langyos vízzel zuhanyozunk, és ezt követően megfelelő bőrápolási és hidratáló krémeket használunk.

Étrend

A kiegyensúlyozott étkezés nem csak a betegségek kialakulását előzi meg, hanem a bőr kiszáradásától is véd. A friss gyümölcs és zöldség fontos ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít a sejtek számára.

Folyadékpótlás

A helyes étkezésen kívül a folyadékpótlás is rendkívül fontos. Lehetőleg vizet vagy ízesítetlen teákat fogyasszunk, míg az alkoholt ajánlott kerülni, ugyanis az is szárítja a bőrt.

Kozmetikai eljárások

A száraz bőr ápolása állandó odafigyelést igényel. A növényi olajok jó választásnak bizonyulnak, ugyanis rengeteg antioxidánst, flavonoidot és vitamint tartalmaznak, és fajtájuktól függően fertőtlenítő, sejtvédő, tápláló és gyulladáscsökkentő hatásuk van. A hialuronsav is elengedhetetlen száraz bőr esetén, hiszen használatával nem csupán pótolni tudjuk az elvesztett hialuronsavat, de az a bőr nedvességtartalmát is képes helyreállítani. Ezeknek az anyagoknak a jótékony hatását ultrahanggal lehet tovább fokozni, ugyanis az ilyen eljárásoknak köszönhetően a mélyebb rétegekbe is bejutnak a hatóanyagok.

Háttér betegségek

Számos olyan betegség létezik, aminek következtében száraz lesz a bőrünk. Az atópiás dermatitiszben szenvedők – amit atópiás ekcémaként is ismerünk – folyamatosan szenvednek a bőrszárazságtól, ami egy veleszületett hajlam. A dermatitisz tünetei az életkorral változnak. Három formáját különböztetünk meg: így létezik csecsemőkori, kisgyermekkori és ifjúkori dermatitisz. Az atópiás dermatitiszen kívül olyan betegségek okozhatnak még bőrszárazságot, mint a pikkelysömör, különféle allergiák, kontaktekcéma, periorális dermatitisz, lábszárfekély, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, különböző gyomorbántalmak (Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), gyomorhurut és a cöliákia.

Bőranalízis, allergia vizsgálatok

Átmeneti bőrszárazság esetén nem szükséges felkeresnünk egy szakorvost, de ha úgy döntünk, készítetthetünk egy bőranalízist. Ennek eredményei fényében tanácsokat kapunk a bőrünk megfelelő ápolására és tisztítására. A vizsgálat során az orvos annak is utánajár, hogy allergia okozza-e a bőrszárazságot.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben alapvetően száraz a bőrünk, vagy a korunk előrehaladtával lesz szárazabb, akkor a hidratáló ápolókrémek a legtöbb esetben javítják annak állapotát. Abban az esetben szükséges felkeresnünk egy bőrgyógyászt, ha már régóta száraz a bőrünk, és a krémek sem javítanak rajta, továbbá ha hirtelen jelentkezik a bőrszárazság, hámlani kezd a bőrünk, esetleg vörös foltok vagy érintés során fájdalom jelentkezik.

További tünetek lehetnek még a hajhullás, fejfájás, szédülés, émelygés, jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés, gyakori vizelés, belső feszültség. Ilyen esetben szintén ajánlott kikérni egy orvos véleményét.

Mit tegyünk, ha gyulladásban is van a bőrünk?

A száraz bőrön sokkal könnyebben alakulnak ki gyulladások és irritációk, súlyos esetben akár ekcéma is. Mivel a száraz bőr sok esetben be is repedezik, a bakteriális és gombás fertőzések is gyakoriak. Ha gyulladásban van a bőrünk, az ápolásra szorul, de ehhez ki kell derítenünk, hogy mi állhat ennek a háttérben. Számos krém és természetes anyag létezik, mely enyhülést hozhat. A méz kifejezetten jó választás, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír. Ehhez alaposan masszírozd be vele az érintett területet, hagyd hatni pár percig, majd langyos vízzel mosd le. Amennyiben semmivel sem tudunk enyhíteni a gyulladáson, keressünk fel egy orvost.

A száraz bőr helyes ápolása

Külső ápolás

Minden típusú arcbőr esetén elengedhetetlen a mindennapi tisztítás és ápolás, de ez fokozottan igaz száraz bőr esetén. Utóbbi foltokban szokott hámlani, esetleg húzódik vagy kipirosodik, ugyanis a bőr nem tudja megtartani a nedvességet. Annak érdekében, hogy ez az állapot ne romoljon, nem ajánlott a túl szemcsés, illetve alkoholt tartalmazó arctisztítók, szappanok és peelingek használata, ugyanis ezek végképp eltávolítják a természetes olajokat a bőrről. Amennyiben nem sminkeltük ki magunkat, akkor egyszerűen mossuk meg vízzel az arcunkat, vagy kifejezetten olyan termékeket használjunk, melyek száraz és érzékeny bőrre lettek kifejlesztve. Ezek hidratálják a bőrt, és nem károsítják annak védőrétegét.

Amennyiben a sminket is el kell távolítanunk, akkor erre a célra olajos termékeket használjunk. Száraz bőrre a jojoba- és a mandulaolaj, illetve a shea vaj bizonyul jó választásnak.

Legalább hetente egyszer el kell tüntetnünk az elhalt bőrsejteket is, amihez finom szemcséjű terméket használjunk. Előbb körkörös mozdulatokkal masszírozzunk azt be a bőrbe, majd langyos vízzel mossuk le.

Miután tiszta a bőrünk, következhet a hidratálás. Erre a célra reggel és este kenjük be az arcunkat olyan krémmel, ami helyreállítja a bőr nedvességtartalmát, továbbá védi azt a portól, a szmogtól és a száraz levegőtől. A megfelelő készítmények kiválasztása során mindig nézzük át az összetevők listáját, ugyanis egyes termékekben található alkohol, ami rendkívül ártalmas száraz bőr esetén. A lanolin, az argán- és a kókuszolaj ellenben tökéletesen ápolják a száraz bőrt.

A peelinghez hasonlóan hetente egyszer ajánlott a mélyhidratálás is. Ehhez használhatunk saját készítésű pakolásokat, de a boltokban kaphatók közül is nyugodtan választhatunk.

Természetesen nem csak az arcbőrünk igényli a mindennapi ápolást, hanem az egész testünk. Figyeljünk arra, hogy csak langyos vízzel tusoljunk, illetve fürödjünk. Kerüljük a mesterséges illatanyagokat, színezékeket és tartósítószereket, illetve alkoholt tartalmazó készítményeket. Minden fürdés után használjunk száraz bőrre kifejlesztett testápolót, továbbá ne feledkezzünk meg a fényvédelemről se.

Belső ápolás

A külső ápolás mellett a belső is rendkívül fontos. Ez azt jelenti, hogy fokozottan figyeljünk a megfelelő hidratálásra, ami napi 2,5-3 liter folyadék bevitelét jelenti. Ebből a célból ihatunk vizet, de az ízesítetlen gyógyteák is jó választásnak bizonyulnak. Problémás bőr esetén igyunk galaj teát, ami elősegíti a pattanások gyógyulását, és megelőzi az újabbak kialakulását. Az orbáncfű szépíti a bőrt, a vadárvácska pedig hatékony pikkelysömör ellen.

A hidratáláson kívül az étrendünk is hatással van a bőrünkre. Ha száraz a bőrünk, akkor együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, továbbá figyeljünk a megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsavak bevitelre is. Ebből a célból együnk minél több tengeri halat, avokádót vagy diófélét.

Ha az előbb említetteken felül is szeretnénk tenni a száraz bőr ellen, illetve a bőr egészségéért, akkor szedhetünk különböző étrendkiegészítőket is, melyek belülről ápolják a bőrünket. A kollagén, az E- és C-vitamin, a hialuronsav, illetve a halolaj mind jótékony hatással bírnak.

Természetesen ezek csak akkor érnek valamit, ha nem dohányzunk, és nem fogyasztunk alkoholt. Ezen kívül azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy bizonyos allergia és akné elleni gyógyszerek, de akár vérnyomáscsökkentők is eredményezhetnek száraz bőrt.

Összegzés

A száraz bőr igencsak zavaró tud lenni, hiszen számos kellemetlen panaszt okoz: többek között viszketést és hámlást, de szerencsére sokat tehetünk ezek ellen. Az étrendünk és életvitelünk megváltoztatása már sokat javíthat a bőrünk állapotán, továbbá számos olyan terméket vehetünk vagy készíthetünk saját kezűleg, melyek külsőleg ápolják elsődleges védőrétegünket. Ezeken kívül pedig már olyan apró változtatások is javulást hozhatnak, mint az, hogy forró víz helyett langyos vízzel tisztálkodunk. A különféle étrendkiegészítők pedig további támogatást jelenthetnek a bőrnek, ami ezeknek hála biztosan sokkal szebb és egészségesebb lesz.

2022. július 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek