A száraz, vízhiányos bőr

A száraz, vízhiányos bőr

Kapcsolódó tünetek:

A bőr szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet különböző károsító (mechanikai, hő, fény, vegyi, kórokozók stb.) behatásaival szemben.

Bőrtípusunkat örökletes valamint környezeti tényezők befolyásolják. A mindennapi bőrápolás során, illetve kozmetikai termékek vásárlása előtt fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípusba tartozunk. Bőrtípusunk ismeretében ápolhatjuk megfelelően bőrünket, minden kozmetikai termék bőrtípustól függően használandó.

A száraz bőr kialakulásának okai

A száraz bőr kialakulásának belső tényezői között a genetikai adottságok, a hormonális hatások, a bőr biológiai öregedése valamint különböző betegségek (lázas betegségek, cukorbetegség, emésztőrendszeri és hormonális zavarok) szerepelhetnek. Külső tényezők között a klíma illetve a környezet hatásait, az alacsony pártartalmú helyiségekben való tartózkodást, a vízelvonó hatású (glicerines) kozmetikumok túlzott alkalmazását, a napsugárzás okozta bőröregedést (túlzott napozás, szoláriumozás), a vegyi hatásokat, a terápiás kezeléseket illetve a táplálkozást említhetjük meg.

A száraz bőr jellemzői

A természetes hidratáló faktor, az urea mennyisége csökken a száraz bőrben, ezért a bőr kevesebb nedvességet képes megkötni, egyre több és több vizet veszít, valamint kevesebb a természetes lipidek mennyisége is. Felborul az egyensúly a lipid és a nedvesség tartalom között, melynek következtében érdes, fakó színű, petyhüdt, nyúlós tapintású lesz a bőr, feszül, viszket. Pórusai szűkek, melyekben fonalszerű tűkomédók képződhetnek.

Kezelés, ápolás

A cél az, hogy minél több nedvesség jusson a bőrbe mind külsőleg, mind belsőleg. Fogyasszunk sok folyadékot, friss, tiszta víz, zöldség- és gyümölcslevek formájában. Táplálkozásunkkal vagy táplálék kiegészítőkkel antioxidánsokat, vitaminokat (A, E, C) vihetünk be, melyek segítenek bőrünk védelmében.

Használjunk E- és B-vitamint tartalmazó, kevésbé izgató hidratáló krémeket, testápolót, ajakápolót. Mosakodáshoz, fürdéshez, testápoláshoz leginkább mosakodószappan használata javasolt, mely nem irritálja, szárítja a bőrt.

Nyári hőségben a fokozott verejtékezés miatt kevesebb a bőr krémigénye. Ilyenkor alkoholmentes arctonikok segítségével távolíthatjuk el a felesleges verejtéket. Ne napozzunk mértéktelenül, mivel az tovább szárítja a bőrt. Napozás után használjunk napozás utáni hidratáló testápolót.

Hideg, szeles, téli időszakban a bőr védelme érdekében szükséges a megfelelő, zsírosabb hidratáló krémek használata. Ilyenkor segíthet a párologtatás is a lakásban. Kezeinket kesztyű viselésével is védhetjük a zord időjárástól.

Tartózkodjunk sokat a friss levegőn, kerüljük a szennyezett levegőjű, füstös helyeket. A száraz bőrbe könnyebben felszívódhatnak a káros vegyi anyagok, kerüljük ezek használatát, használjunk védőkesztyűt, védőkrémet.

2013. december 2.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek