A bőr speciális igényei

A bőr speciális igényei

Kapcsolódó tünetek:

A bőr szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet különböző károsító (mechanikai, hő, fény, vegyi, kórokozók stb.) behatásaival szemben. Emiatt épségének megőrzése minden életkorban alapvető fontosságú.

Az életkor mellett bőrünk igényeit valamint öregedési folyamatát jelentősen meghatározza az életmód, a stressz, a dohányzás, a napsugárzás és az egyéb időjárási tényezők, a levegő szennyezettsége, bőrápolási szokásaink, a hormonális változások illetve a genetikai, örökletes tényezők.

1-2 éves korig a bőr szerkezete folyamatosan fejlődik, a csecsemők, kisgyermekek bőre még éretlen. Szárazabb, külső behatásokra érzékenyebb, mint egy egészséges felnőtt bőre. Ezért ebben az életkorban fontos védeni a bőrt az időjárás viszontagságaitól ruházattal illetve gyermekek számára javasolt hidratáló, fényvédő krémek segítségével. Intenzív testápolás javasolt a testápolókkal, olajokkal, fürdéshez is inkább fürdető krémeket, olajokat használjunk.

Serdülőkorban a bőr gyakran zsíros, pattanásos a hormonális változások következtében. Arctisztító tonikokat, bőrradírokat szerezhetünk be a patikákban vagy kozmetikushoz fordulhatunk problémánkkal. Súlyosabb esetekben a bakteriális fertőzések, hegesedések megelőzése, kezelése céljából forduljunk bőrgyógyászhoz.

20-30 éves kor környékén a bőrnek főként hidratálásra van szüksége a káros külső behatások elleni védekezéshez. Fontos a hidratáló nappali krémek használata. Az UV-A fény évek alatt a bőr öregedését, ráncosodását, foltosodását okozza. Emiatt minden életkorban fontos a fényvédelem krémek, a ruházat segítségével.

50 év felett a bőr vékonyodni kezd és egyre mélyebb ráncok jelennek meg, melynek hátterében a bőr szerkezeti átalakulása illetve hormonális változások állnak. A bőr kollagén- és elasztin rostjai vastagabbá, merevebbé válnak, ami a vízfelvevő és megkötő képesség csökkenésével jár. Emiatt a bőr veszít rugalmasságából, ráncok alakulhatnak ki. A bőr zsírhiányossá, szárazzá válik, gyakran viszket. 50 év felett használjunk kollagént, elasztint, antioxidánsokat, E vitamint tartalmazó speciális, zsíros testápoló, hidratáló szereket. A szemkörnyék ápolására is érdemes figyelni kifejezetten erre a környékre javasolt krémekkel. Még idősebb életkorban, 60 év felett az időskori bőrsorvadás jelent problémát a bőr sejtjeinek, mirigyeinek sorvadása következtében. A bőr kifejezetten elvékonyodik, a sejtek víztartalmának jelentős csökkenése valamint a faggyúmirigyek elégtelen működése miatt pedig szárazzá válik, gyakran hámlik.

Amennyiben életkorunknak megfelelően figyelünk bőrünkre, helyesen ápoljuk gyógyszertárakban is beszerezhető készítményekkel, óvjuk a külső behatásoktól, sokáig megőrizhetjük bőrünk szépségét.

2014. május 12.

Kiemelt ajánlatunk