Férfiak bőrápolása

Férfiak bőrápolása

Kapcsolódó tünetek:

A bőrápolás témakörét még napjainkban is a leggyakrabban a nőkhöz kapcsoljuk; a férfiak viszonylag kevés figyelmet fordítanak bőrük ápolására, ám az egészség és ápoltság szempontjából az ő bőrük is megér egy kis törődést.

Egyre nagyobb a férfiak között azok aránya, akik szerint a bőrápoláshoz nem csak borotvahab és némi dezodor szükséges. Bár fiziológiájában a férfiak bőrének felépítése alapvetően megegyezik a nők bőrével, részleteiben megvizsgálva megállapítható, hogy másféle igényekkel rendelkező bőrről van szó a férfiak esetében.

A férfi és női bőr különbségei

A férfiak bőre – felépítését tekintve – mintegy 18-20 százalékkal vastagabb szaruréteget tartalmaz, mint a nőké, valamint a férfi nemi hormonok hatásából adódóan nagyobb mennyiségű verejték és zsír választódik ki a szervezetben. A verejték – baktériumok jelenlétében – bomlásnak indulhat, s ez okozhat kellemetlen testszagot, amely a férfiak esetében gyakoribb jelenség, mint a nőknél. Alapos és rendszeres tisztálkodással, izzadásgátló kozmetikumok használatával azonban a kellemetlen szagok kordában tarthatók.

A férfiak bőrében több és nagyobb méretű faggyúmirigyek fejtik ki tevékenységüket, amely azt eredményezi, hogy a férfiak bőre nem csak zsírosabb, hanem a pórusaik is tágabbak. A férfiak esetében ebből adódóan jóval fontosabb lenne a pórusok rendszeres megtisztítása és tisztán tartása.

Borotválkozás

A férfiak többségének a bőre – a szakállt viselőket leszámítva – szinte napi gyakorisággal van kitéve olyan drasztikus fizikai megterhelésnek, mint a borotválkozás. Ezt a megterhelést komolyan kell venni, hiszen mégis csak arról van szó, hogy éles pengék gyalulják simára a férfiak arcbőrét. Kulcsfontosságú a szőrszálak borotválkozás előtti megpuhítása – legyen szó akármilyen rövid borostáról.

A borotválkozásra a legmegfelelőbb alkalom a zuhanyzás vagy fürdő utáni időszak, amikor a víz kellően megpuhította a szőrszálakat. Szintén nagy jelentősége van a megfelelő borotvahab megválasztásának. A legjobb választás az illatmentes borotválkozó gél, amelyet a szőrszálak irányába húzunk le a megfelelően éles borotvával. Borotválkozás után az irritáció elkerülése vagy csökkentése érdekében ajánlatos a bőrt nyugtató borotválkozás utáni balzsammal bekenni.

Pattanások kezelése

A férfiak esetében, a nagy mennyiségben jelen lévő faggyúmirigyek tevékenységéből adódóan a férfiak arcán, nyakán vagy hátán pattanások jelentkezhetnek, amelyeket a leghatékonyabban benzoil-peroxid-tartalmú krémmel és BHA-savat tartalmazó kozmetikumokkal lehet kezelni. A megfelelő termék kiválasztásában a gyógyszertárakban tanácsos szakember segítségét kérni. Az említett termékek megtisztítják a bőrt a baktériumoktól, a faggyútól, valamint az elhalt hámsejtektől is megszabadítanak.

Tisztálkodás és fényvédelem

Az erős UV-sugárzás elleni védelem a férfiak számára is ugyanolyan fontos, mint a nők esetében. A szabadban tartózkodva – különösen napozáskor – tanácsos a napsugárzásnak kitett, fedetlen bőrfelületeket UV-védelmet is adó krémekkel bekenni.

A mindennapos tisztálkodás mellett a férfiak teste az edzések utáni zuhanyzáskor is ki van téve a víz szárító hatásának. A tisztálkodás során tanácsos kerülni a (szilárd, klasszikus) szappant, mert az tovább száríthatja a bőrt, helyette hidratáló hatású tusfürdő használata ajánlott, továbbá a zuhanyzás után a férfiak esetében is javasoltak a hidratáló hatású testápoló készítmények.

2013. október 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek