TOP 10 ásványi anyag, amire Önnek is szüksége van! 1. rész

TOP 10 ásványi anyag, amire Önnek is szüksége van! 1. rész

Kapcsolódó tünetek:

Mire van szüksége testünknek?

A szervezet olajozott működéséhez megközelítőleg napi 50-60 féle tápanyagra van szükségünk: 8-10 féle aminosavra, szénhidrátra, esszenciális zsírsavakra, mintegy 15-16 vitaminra és ásványi anyagra, nyomelemekre, enzimekre, vízre, oxigénre.

Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki és az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát, és meghatározott mennyiségre van szükség a szervezet zavartalan működése érdekében. A szervezet számára elengedhetetlen a kalcium, a jód, a vas, a magnézium, a foszfor és a cink. A szabályozó mechanizmus megfelelő működéséhez további 12 úgynevezett aktív elemre is szükség van, ezek a fluor, a kálium, a kén, a klór, a kobalt, a króm, a mangán, a molibdén, a nátrium,  a réz , a szelén és a vanádium.

TOP 10 ásványi anyag 1-5-ig

  • A cinknek fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sejtmembrán ellenálló képességének fenntartásában, a sebgyógyulás folyamatában. Számos enzim alkotórésze, részt vesz a szervezet enzimatikus folyamatainak szabályozásában és a normál anyagcseréhez is nélkülözhetetlen. Cink hiányában a hormonrendszer sem működik tökéletesen és kevesen tudják, hogy az életképes spermiumok létrejöttéhez is erre az ásványi anyagra van szükség. A cink képes a szervezet detoxikálására, a nehézfém terhelés káros hatásainak kivédésére. A szépségipar pedig különösen a problémás bőrre kifejtett áldásos hatásait aknázza ki.
  • A foszfor elsősorban a csontok, fogak, és a DNS alkotórésze, valamint az energiatermeléshez is nélkülözhetetlen. A második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben, melynek 80-85%-a a csontokban beépülve található, míg a fennmaradó rész a kalciumhoz hasonlóan vesz részt a szervezet működésében, biztosítva az optimális fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcserét, a fehérjeszintézist. Felszívódását károsan befolyásolja a vas, a magnézium és az alumínium.
  • A jód nélkülözhetetlen a magzat testi és szellemi fejlődéséhez, szerepet játszik az alapanyagcsere szabályozásában. A jódhiány szövődménye lehet a pajzsmirigy megnagyobbodása, mivel a jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy által termelt két hormon előállításához.
  • A káliumnak a szervezet elektrolit-egyensúlyának fenntartásában, az ideg- és izomműködésben van a legnagyobb szerepe. Ezenkívül szükséges a sejttömeg gyarapodásához, így gyerekek esetében különösen fontos a megfelelő káliumellátottság. A kálium a sejtek belsejében halmozódik fel, csupán 2%-a található meg a sejten kívüli terekben. Szintjét a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással. A kálium a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyában is esszenciális szerepet tölt be, mivel képes a pH változásait a szervezet számára kedvező irányba befolyásolni. A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is.
  • A kalcium mintegy 99%-a a csontozatban raktározódik, felelőse azok épségének, egészséges szerkezetének megőrzéséért, de szerepet játszik a véralvadásban, a vízháztartásban, az ionegyensúly fenntartásában, az izom- és idegingerlékenység szabályozásában, az allergia leküzdésében. Hiányában jellemző a fáradtság, idegesség, izomgörcsök, egyes izmok (pl. vádli) vagy a szemhéjak remegése, valamint az allergiás tünetek fokozódása. Ha a táplálékkal történő kalciumbevitel elégtelen, a szervezet a hiányzó mennyiséget a csontokból vonja el. Az elveszített csonttömeget nem lehet pótolni, ezért a leghatékonyabb és egyetlen eszköz az időben történő megelőzés. Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, annak okai valójában életünk első 25 évéből eredeztethetők. Csontállományunk ugyanis ennyi idős korunkra éri el végleges formáját, összetételét, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából. Ha a kalcium bevitel alacsony gyermekkorban, akkor a csont nem képes a maximális tömegét elérni, de ha gyerekkorban odafigyelnek, akár 5-10 évet is lehet nyerni időskorra. Ha a kálciumot táplálékkiegészítő formájában szeretnénk pótolni, figyeljünk oda arra, hogy az a nyomelemet lehetőleg szerves kötésű formában tartalmazza.

A cikk második részében megtudhatja, milyen ásványi anyagok szerepelnek még a TOP10 listán.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek