Népszerű tévhitek az influenzáról

2017. november 20.

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról 750
Az influenza gyakori betegség, melyet influenza vírusok okoznak, és sokan elsőre könnyen összetéveszthetik egy egyszerű náthával. Pedig az influenzavírus által kiváltott tünetek markánsabbak, azonnali magas lázat eredményeznek, végtagfájdalmat okoznak és a kórokozók teljesen legyengíthetik a szervezetet. Ráadásul, ha az influenzát nem vesszük komolyan, súlyos szövődményeket is okozhat. Sajnos a betegséggel kapcsolatban elég sok tévhit kering, melyek miatt gyakran nem kezeljük megfelelően. Összeírtuk, melyek ezek!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

  Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

  <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

  2 799 Ft

Az influenza ellen jó az antibiotikum

Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy aki influenzás, annak azonnal antibiotikumra van szüksége. Pedig a betegséget vírus okozza, így az antibiotikumok hatástalanok ellene, teljesen felesleges az alkalmazásuk. Az influenzával pihenni kell és a tüneteket enyhíteni. Antibiotikumra csak akkor van szükség, ha bakteriális szövődmény alakul ki miatta.

A szezonális influenza elleni védőoltás veszélyes

Sokan attól tartanak, hogy a védőoltás megbetegítheti őket. Pedig ez nem igaz, hiszen egy oltás halott vírusokat tartalmaz abból a célból, hogy a szervezet védelmet alakíthasson ki ellenük, és később könnyen harcolhasson ellenük. A szezonális oltás kifejezetten hasznos, főleg olyan esetben, amikor a szervezet valamilyen okból alapvetően le van gyengülve.

Aki egyszer kapott influenza elleni oltást az örökké védett ellene

Az influenza törzsek évről évre jelentős változásokon mennek keresztül, így az influenza elleni védőoltás nem nyújt állandó védelmet. Ezt sokaknak nehéz elfogadni, hiszen azt szoktuk meg, hogy a védőoltások évekre védelmet nyújtanak.

Aki egyszer már megbetegedett az influenza miatt, többé nem fog

Az influenza esetében ez az állítás még szezonálisan sem igaz. Hiszen egy szezonban is több törzs fertőz, így, ha az egyiket már elkaptuk, még ugyanúgy elkaphatunk egy másikat. A vírus gyorsan mutálódik, szervezetünk nem tud ellene tartós védelmet kialakítani.

Az influenza és a nátha ugyanaz

Az valóban igaz, hogy a náthát és az influenzát is vírusok okozzák. A nátha azonban egy sokkal könnyebb lefolyású betegség, míg az influenzavírusok kellemetlenebb, súlyosabb tüneteket okoznak, és a fertőzésnek súlyosabb következményei is lehetnek. A nátha orrfolyással, kisebb hőemelkedéssel kezdődik, légúti fertőzésekbe torkollhat és általában csak rövidebb ideig tart. Ezzel ellentétben az influenza magas lázzal és végtagfájdalommal jár, és több idő is kilábalni belőle.

Az influenza ártalmatlan és csak az idősebbekre lehet veszélyes

Az influenza – főleg, ha nem foglalkoznak vele – súlyos szövődményeket okozhat , ezért mindenképpen foglalkozni kell vele. Ágynyugalomra és tüneti kezelésre van szükség. Nem csak az idősebbekre lehet veszélyes, de a fiatalabbakra is, leginkább akkor, ha szervezetük valamilyen okból le van gyengülve.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • 1x1 Vitaday multivitamin + cink, vas rágótabletta erdeigyümölcs ízű 60x

  1x1 Vitaday multivitamin + cink, vas rágótablett...

  <p>A rágótabletta 14 féle hatóanyagot tartalmaz. C-, E-, A-, és D vitaminok hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a vas részt vesz a szervezet energiatermelő folyamataiban.</p> <p> </p> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 399 Ft