Mi a különbség nátha és influenza között?

különbség nátha és influenza között

Kapcsolódó tünetek:

Az őszi-téli nyirkos és hűvös időszakot gyakran hívjuk influenzaszezonnak is, pedig nem minden lázzal, légúti bántalmakkal és rossz közérzettel járó megbetegedés az. Sokszor szerencsére inkább csak egy könnyű náthával van dolgunk, melynek tüneteit talán éppen olyan kellemetlennek érezzük, mintha influenzát kaptunk volna el. De mégis mi a különbség a kettő között, ha voltaképp egészen hasonlóak a tüneteik és hasonlónak is érezhetjük a lefolyásukat? Egy biztos: mindkettőt vírus okozza, és akkor jelentkeznek tömegesen, amikor a párásabb időben könnyebben terjednek kórokozóik és szervezetünk védekezőképessége amúgy sincsen a tetőfokán.

Nátha

Náthát vagy megfázást nagyon sokféle vírus okozhat, melyek egymáshoz többé-kevésbé még hasonlóak is, ellenük pedig nincsen védőoltás. A betegség lassan jelentkezik, pár napig lappanghat, majd tünetei fokozatosan erősödnek és olyan 3-4 nap alatt alább is hagynak. Ha nem, akkor kialakulhatott már bakteriális fertőzés a nátha nyomán, amit antibiotikummal kezelnek. Magát a náthát azonban soha nem kezeljük így, hiszen az antibiotikum a vírusok ellen hatástalan. Megfázás esetén csöpög az orrunk, kapar a torkunk, gyengének érezzük magunkat. Gyakori, hogy folyamatosan fújjuk az orrunkat és szinte alig kapunk levegőt. Amikor pedig már nagyon fáj a torkunk és a köhögés is megjelenik a fertőzés elérte a gégénket és a légcsövünket. Ha magas lázat tapasztalunk, előfordulhat, hogy már bakteriális fertőzéssel van dolgunk. A pihenést ezért az egyszerű nátha esetén is komolyan kell venni, hogy megfelelően gyógyulhassunk.

A megfázás nem súlyos betegség, még akkor sem, ha a tüneteit kifejezetten rossznak érezzük. Hamar lezajlik és általában szövődmények nélkül távozik a szervezetünkből.

Influenza

Az influenza azonban elhanyagolva elhúzódhat és súlyos szövődmények is kialakulhatnak miatta. Ezt a megbetegedést az influenza vírusának 3 nagy típusa (A, B, C) okozza, melyeken belül a vírusnak számos mutációja előfordul. Járványos betegség, ami mivel folyamatosan átalakul, ellene évről-évre új védőoltást is kell kapni, ha megpróbálnánk elkerülni. A betegség hirtelen jelentkezik, magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, végtagfájdalommal. Tüsszögés rendszerint nincsen, viszont a torokfájás rendkívül erős lehet, a láz pedig 40 fok felé is felkúszhat, miközben szervezetünk küzd a vírussal. Az a legkellemetlenebb, hogy a tünetek fájdalmasak, levertséget, hidegrázást okoznak, és állandóan jelen vannak. Antibiotikumos kezelés helyett itt is a tüneteket tudjuk csak enyhíteni, javasolt a fokozott ágynyugalom és a közérzet javítása megfelelő termékekkel. Az influenzát nem szabad félvállról venni, hiszen sokáig, akár 1-2 hétig is eltarthat meggyógyulni belőle és olyan szövődményeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyhártya- és agyvelőgyulladás és más, akár halálos kimenetellel is járó betegségek. Ne felejtsük el, hogy az influenza megelőzhető védőoltással!
2021. január 25.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek