Terhesség hétről hétre: mi történik a pocakban?

terhesseg hetrol hetre

Kapcsolódó tünetek:

A várandósság 9 hónapja telis-tele van hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel. Egy kisbaba fogantatása és születése egy igazi csoda, amihez számos apró tényezőnek kell tökéletesen teljesülnie. Míg a terhesség első hetekben gyakran érezzük magunkat fáradtnak és kimerültnek, sőt mi több, az émelygés és a reggeli rosszullét is a mindennapok részévé válik, repdesünk az örömtől, és két lábbal járunk a föld felett.

Mindezek ellenére Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a születések száma, továbbá a gyermekvállalás időpontja is jelentősen kitolódott. A hetvenes években még majdnem 200 ezer gyermek született évente, mostanra ez a szám már csupán 89-90 ezerre tehető. A szülők életkorában is jelentős a változás: míg a 90-es években a legtöbben már befejezték a családalapítást 30 éves korukig, mára csak ekkor kezdenek el ezen gondolkozni a párok.

Cikkünknek a babavárás a központi témája, aminek kapcsán bemutatjuk a várandósságot hétről hétre, hogy képbe kerüljünk a későbbi történésekkel, ha épp gyermekvállalás előtt állunk.

A terhesség kiindulópontja: a fogantatás

Ha kisbabát szeretnénk, akkor számos dologgal segíthetjük a sikeres megtermékenyítést. Ide tartozik például a kiegyensúlyozott étkezés, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése, a koffeinbevitel csökkentése, a sportolás, a stressz redukálása, és természetesen fokozottan kell figyelnünk a megfelelő vitaminok bevitelére is.

A kalciumnak fontos szerepe van, hiszen nem csak a csontokat erősíti, hanem segíti az izomnövekedést, és az idegekre is jótékony hatással van. Ezen kívül rendkívül fontos a cink, amely csökkenti a vetélés rizikóját, továbbá növelheti a férfiak spermaszámát. A folsavnak szintén kiemelt szerepe van, amit már akkor ajánlott elkezdenünk szedni, amikor még csak tervezzük a gyermekvállalást, ugyanis jelentősen megnövelhetjük vele a megtermékenyítés esélyét. A vas hasonló hatással van a fogantatásra, míg a C-vitamin javítja a spermák minőségét, a B6- és B12-vitaminok pedig hozzájárulhatnak a megtermékenyítés sikerességéhez.

Mi történik a testben a fogantatás során?

A petefészekben található petesejtek valamelyikénél kb. 10-14 nappal a menstruációt megelőzően bekövetkezik a tüszőrepedés, így a petesejt megtermékenyíthetővé válik, legalábbis az ezt követő 24 órában. Ehhez a spermának el kell érniük a petesejtet, majd egybe kell olvadniuk azzal. Amennyiben ez sikeresen bekövetkezik, akkor a petesejt az elkövetkezendő 4-5 napban a petevezetéken át elvándorol a méhbe, ahol beágyazódik. A petesejt a vándorlás során kettéosztódik: az egyik félből lesz a méhlepény, a másikból az embrió. A sikeres beágyazódással pedig lezárul a fogantatás.

A szervezetünkben a HCG és a progeszteron nevű hormonok szintjének emelkedése jelzi, hogy lezárult a fogantatás és a várandósság sikeresen elkezdődött. Ezeknek hatására az elkövetkezendő hónapokban kimarad a menstruáció, így a méhnyálkahártya növekedni tud.

Terhesség hétről hétre

Terhesség hétről hétre

A terhesség jelei

A várandósságra utaló jelek fő kiváltója a HCG hormon, ami többek közt az ösztrogén és a progeszteron termeléséért is felel. Szervezetünk minden porcikája azon dolgozik, hogy az embrió tökéletesen fejlődjön, és az ellátása is biztosítva legyen, továbbá a szülésre és az azt követő időszakra is felkészüljön. Ezek a változások olyan tüneteket okozhatnak, mint például

  • menstruáció késése, kimaradása
  • pattanások megjelenés
  • kívánósság vagy viszolygás
  • reggeli rosszullét, émelygés, hányinger
  • gyakori vizelési inger
  • érzékeny mellek, a bimbók megváltozása
  • fáradékonyság, alvásigény növekedése
  • enyhe vérzés
  • hüvelyi folyás
  • feszülő alhas
  • szédülés
  • szapora szívverés
  • hangulatingadozások
  • székrekedés, puffadás
  • növekvő pulzus
  • magasabb hőmérséklet

A legkorábban az ovuláció utáni 7-10. napon, tehát a 4. terhességi héten (ez a megtermékenyítést követő 2. hét) és közvetlenül a beágyazódás után, a szervezetünk elkezdi termelni a HCG nevű hormont. Azok, akik nagyon jól ismerik a testüket, már ilyenkor sejtik, hogy mi állhat a tünetek hátterében, de biztos választ csak egy terhességi teszt hozhat, amit azonban csak a következő menstruáció kimaradását követően ajánlott elvégezni.

A magzat fejlődése az első trimeszterben

Az első 12 hétben óriási fejlődésen megy keresztül az embrió: dobogni kezd a szíve, a létfontosságú szervek pedig elkezdenek kifejlődni. Utóbbi folyamat a harmadik hónap kezdetéig be is fejeződik. A kilencedik héten az idegrendszer és az agy fejlődése áll a középpontban. Ekkora már teljesen kialakul a méhlepény, így az átveszi a magzat ellátását, egészen a szülésig. Az első trimeszter végére a magzat kb. 15 gramm nehéz és kb. 6 centiméter nagy.

A várandósság első három hónapja nagyon kritikus, ugyanis a magzat gyors fejlődése miatt a negatív befolyások akár súlyos következményekhez vezethetnek. Ezért annyira fontos, hogy ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, kerüljük a gyógyszerek szedését, próbáljunk egészségesek maradni, ellenkező esetben súlyos fejlődési rendellenességek is kialakulhatnak a magzatnál, sőt mi több, akár vetélés is bekövetkezhet.

Természetesen a stressz és az egészségtelen étkezés is lehetnek ilyen rossz hatással, ezért ajánlott az első trimeszterben minél többet pihenni és kikapcsolódni. Az első 12 hét után azonban ismét fellélegezhetnek a kismamák, ugyanis a későbbiekben jelentősen csökken a koraszülés vagy a vetélés kockázata.

Szükséges vizsgálatok az első trimeszterben

A pozitív terhességi tesztet követően ajánlott felkeresnünk a nőgyógyászunkat, aki egy vérvizsgálattal és egy hüvelyi ultrahanggal meg tudja állapítani, hogy az embriónak sikerült-e beágyazódnia. Ezen kívül azonosítania kell a kismama vércsoportját, meg kell becsülnie a születés várható dátumát, illetve el kell végezni egy rubeola tesztet, ugyanis egy rubeola fertőzésnek súlyos következményei lehetnek. Ezt követően kereshetjük fel a védőnőt, majd kézhez kapjuk a várandós kiskönyvünket.

Az első trimeszterben számos szűrővizsgálatra kell elmennünk:

  • Vér- és vizeletvizsgálat
  • Vércsoport meghatározása
  • Hepatitisz védettség ellenőrzése
  • Szifilisz kizárása
  • Fogászati ellenőrzés
  • Belgyógyászati vizsgálatok, ezen belül EKG és vérnyomásmérés
  • Első genetikai vizsgálat

Utóbbit a 11-13. hét között ajánlott elvégeztetni. A genetikai vizsgálat célja, hogy kizárja az öröklődő betegségeket. Ehhez egy vérvizsgálatot és egy speciális hasi ultrahangot végeznek. Utóbbi a magzati fejlődési és a kromoszóma rendellenességek kiszűrését, illetve felismerését szolgálja. A szakember megvizsgálja a magzat szívműködését, az orrcsontot, a hasi szerveket és a tarkóredő vastagságát.

Ez történik a pocakban a második trimeszter alatt

A második harmadban már rendkívül nehéz titkolni a várandósságot, hiszen nem csak a kisbaba lesz egyre nehezebb és nagyobb, hanem a kismama pocakja is. A legtöbb nő ezt az időszakot élvezi a legjobban, így a második trimeszter során érdemes nekilátni az olyan elintéznivalóknak, mint például a babaszoba kialakítása. Szintén nagy izgalommal tölti el a jövendőbeli szülőket, hogy a 14. héttől fény derülhet a baba nemére, azonban csak a 18. héttől lehet azt biztonsággal megjósolni.

A magzat ismét elképesztő fejlődésen megy keresztül, hiszen míg a 13. héten még csak 6 centiméteres, a 28. héten már ennek a hatszorosára nő, azaz hozzávetőleg 37 centiméteresre. A súlya is megváltozik: 20 grammról 1000 grammra gyarapszik.

A második trimeszter kezdetére megjelenik az összes létfontosságú szerv, melyek az elkövetkezendő hetekben tovább fejlődnek és növekednek. A magzat már elkezd inni a magzatvízből, sőt mi több, már pisilni is képes. A kisbaba szívhangjait a 17. héttől már egy sztetoszkóppal is meg lehet hallgatni, továbbá ekkor fejlődnek ki az érzékszervei, így a 20. héttől már hall, lát, ízlel, szagol és érez. Pár héttel később kinyitja a szemeit, ezen felül pedig különbséget tud tenni a hangok között.

Ennek a trimeszternek a végére már rendkívül aktívak a babák, és gyakran változtatják a pozíciójukat, ami már a külvilág számára is jól látható. Ezeken kívül a kisbaba agyának és tüdőjének a fejlődése is rohamosan halad előre.

Szükséges vizsgálatok a második trimeszterben

A második trimeszterben szükségessé válik egy újabb vizelet- és vérvizsgálat, amely során elsősorban vérszegénységre utaló jeleket keresnek. Szintén ekkor, pontosabban a 24-26. hetek között jön el a cukorterhelés vizsgálat ideje. A kismamának ekkor meg kell innia egy pohár vizet, amelyben előtte feloldanak egy nagy adag patikai glükózt. A vizsgálat során háromszor vesznek vért: a glükóz elfogyasztása előtt, 1 órával később, majd egy további óra elteltével. A kapott eredményekből pontosan kiderül, hogy a kismama terhességi diabéteszben szenved-e.

A 18-20. hét között kerül sor a második genetikai vizsgálatra is. A szakember ismét megméri a kisbaba testrészeit, megvizsgálja a fejlődési ütemet, a magzat életműködését, testkontúrjait, illetve a szervek fejlődését és azok épségét, különös figyelmet fordítva a szívre, az agyszerkezetre és a gerincre.

Terhesség hétről hétre

Mire készüljünk a harmadik trimeszterben?

A harmadik és egyben utolsó trimeszterben az anyuka már lélekben is elkezd felkészülni a szülésre. Ezek a hónapok már sokkal fárasztóbbak a számára, hiszen a pocakja egyre nagyobb és nehezebb, így a mozgása egyre korlátozottabb.

A 29. héten a kisbaba már körülbelül 30 centis és 1,5 kilogrammos. Az agy, az idegrendszer és a szervek fejlődése a nyolcadik hónap kezdetére már lezárul, a szülésig már csak a funkciójuk differenciálódik tovább. Az utolsó hetekben a kisbaba növekedésén van a hangsúly, aki a későbbi hőszabályozás miatt egyre több zsírt raktároz el a bőre alatti szövetekben. Méreteinek köszönhetően ekkor már teljesen kitölti a méhet, így a helyhiány miatt gyakran embriópózban van. A 29. héttől egyes babák már megfordulnak, azaz a fejük a medence felé néz, ami a tökéletes pozíció a szüléshez.

Ami gyakran megnyugtató a jövendőbeli szülők számára, hogy a 37. héttől született babák már nem koraszülöttek, így nem szükséges a légzésüknek a támogatása, ennek ellenére minden további nap, amit az anyuka pocakjában töltenek, jótékonyan hat az egészségükre és fejlődésükre. A 40. héten, a szülés előtt egy kevéssel, már elérik a születési súlyukat és hosszukat. A babák ilyenkor általában 3400 grammot nyomnak és 51 centiméter nagyok.

Szükséges vizsgálatok a harmadik trimeszterben

A 29-32. hét között kell sort keríteni egy újabb nagyobb lélegzetvételű ultrahang vizsgálatra, amely során megvizsgálják a baba növekedésének ütemét, az elhelyezkedését, a szervek fejlődését, a köldökzsinórban történő áramlást, a koponya alakját, a baba súlyát, a vérkeringését, a méhlepény helyzetét és a magzatvíz mennyiségét.

Ezen kívül szükség van egy újabb vér- és vizeletvizsgálatra, ami magába foglal egy vércsoportvizsgálatot is, hogy fény derüljön egy esetleges anyai-magzati RH összeférhetetlenségre. A 36. héten egy hüvelyváladék vizsgálatra is számítani kell, amely során azt nézik, hogy fennáll-e bármilyen bakteriális fertőzés. Ettől a héttől kezdve a szülésig rendszeresen, akár naponta-kétnaponta el kell járnia a kismamának NST-vizsgálatra. Utóbbi során egy gép érzékelőit teszik a hasára, melyek érzékelik és rögzítik a kisbaba mozgásait és a méh összehúzódásait. Az eredményt egy papírra nyomtatva kézhez kapjuk. A vizsgálat során a vérnyomást is megmérik.

A szülésről röviden

A szüléshez közeledve egyre rugalmasabb lesz a kismama medencéje. A relaxin nevű hormon felelős azért, hogy a medence és a csontok közti kapcsolat lágyabb legyen, hogy a kisbabának könnyebb legyen átküzdenie magát a szülőcsatornán. A méhszáj, a hüvely körüli szövetek, a gát és a szülőcsatorna is rugalmasabbá válnak. A szülést megelőző hetekben a méhnyak is lerövidül, majd elkezd kitágulni.

Eközben természetesen a kisbaba is kezd felkészülni a szülésre, melynek során szintén figyelik a magzatot az NST-készülékkel. A kezdeti szakaszban 10 centiméterre tágul ki a méhszáj, ami az első gyerek esetén 6-12 órán át is eltarthat. Ezt követi a kitolás, ami kb. 1 órát vesz igénybe. A baba születésével pedig még nincs vége a folyamatnak, ugyanis a méhlepényt is ki kell tolni, ami akár 30 percet várathat magára.

Összegezés

A terhesség során rengeteg különleges pillanatot élünk meg, hiszen ez egy mágikus időszak minden nő életében! Abban a 40 hétben rengeteg minden történik a testünkkel, ami teljesen érthető, hiszen egy új élet növekszik bennünk. Annak érdekében, hogy minden rendben menjen, és ne szenvedjen semmilyen hiányt a magzat, figyeljünk oda az egészségünkre, az orvosunkkal történő egyeztetések alapján szedjünk vitaminokat, és természetesen a lelkünkről se feledkezzünk, hiszen a baba is akkor lesz kiegyensúlyozott, ha mi is azok voltunk a kilenc hónap során.

2021. október 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek