Mit egyen feltétlenül terhesség alatt?

Mit egyen feltétlenül terhesség alatt?

Kapcsolódó tünetek:

A legfontosabb ásványi anyagok

A várandósok számára kiemelten fontos a kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban, cinkben és mangánban gazdag táplálkozás. A vitaminokat és az ásványi anyagokat érdemes elsősorban változatos étkezéssel és csak másodsorban táplálékkiegészítők formájában bevinni a szervezetbe.  A természet bölcsen segíti ezt a folyamatot: a terhesség ideje alatt megnövekedett női nemihormon-termelés következtében a kalcium és a foszfor belekben történő felszívódása is intenzívebbé válik.

Kalciumban különösen gazdag élelmiszer a szezámmag, a mandula, a mogyoró, az amaránt, a brokkoli és a tejtermékek. A magnézium, foszfor, vas, cink és mangán legjobb forrásai pedig a gabonafélék, a diófélék, az olajos magvak és a hüvelyesek.

Folsav és omega-3 zsírsav

Közismert, hogy a gerincfejlődési rendellenességek elkerülése érdekében lényeges a megnövelt folsavbevitel. A folsavhiány a vashiányos vérszegénység egyik rejtett oka is lehet: hiába a vasbevitel, ha a szervezete nem tudja a vasat feldolgozni. A brokkoli, a spenót, a búzacsíra, a narancslé a folsav kiváló és ízletes forrásai. Ezen kívül az omega3-zsírsav fogyasztásával járulhat hozzá ahhoz, hogy gyermeke agya és idegrendszere optimálisan fejlődhessen. Omega3- zsírsavat a tengeri halak tartalmaznak nagy mennyiségben, de figyeljen arra, hogy lehetőleg a kisebb testűeket válassza, így heringet, szardíniát, makrélát, mert azok húsában nem halmozódik fel a nehézfém-szennyeződés.

Vashiány ellen

A terhesség során kialakuló vashiány legjobb megelőzési módszere, ha naponta egyszer a következő ételek valamelyikét beiktatja étrendjébe: kölesből, amarántból, esetleg pirított gombából nagyszerű köret készíthető, gyümölcsök és zöldségek mellé pedig fogyaszthat napraforgó- vagy szezámmagot, ha pedig nassolni szeretne, egyen mogyorót. Különösen sok vasat tartalmaz még a mák, a lenmag és a legtöbb hüvelyes. Vashiány esetén arra kell ügyelni, hogy a magas vastartalmú ételek egy része kötött állapotban tartalmazza a vasat, tehát az elfogyasztásuk önmagában nem elég, a bennük levő vas hasznosításához elegendő folsavra és C-vitaminra is szükség van.

Zöldség és gyümölcs

A szakértők sokszor hangoztatják, hogy a terhesség során lecsökken a bélmozgás mértéke, ezért a megfelelő rostbevitel kiemelten fontos. Fogyasszon sok zöldséget, minél többfélét, minél többféleképpen. Eheti nyersen, párolva, pürésítve, főzelékként és köretnek egyaránt. Ugyanilyen fontos a rendszeres gyümölcsfogyasztás is. Ha éppen nincs friss idénygyümölcs, a fagyasztott is kiváló vitaminforrás. A rostban gazdag táplálkozás csak akkor tudja kifejteni áldásos hatását, ha megfelelő folyadékbevitellel párosul, mert a sok rost csak így tud akadálytalanul keresztülhaladni a tápcsatornán.

Tejtermékek

A tejtermékek közül a csökkentett zsírtartalmúak és a savanyítottak ajánlottak, például a natúr joghurt és kefir, a probiotikus túró. Ha teheti, inkább a házi készítésűeket válassza, mert azok bővelkednek értékes tápanyagokban, viszont annál kevesebb bennük az adalékanyag és állományjavító. A tejtermékek az izomzat számára fontos fehérjével, vitaminokkal, továbbá ásványi anyagokkal látják el szervezetedet. A bennük lévő kalcium és a D vitamin az erős csontok és fogak számára fontos. Tejtermékekkel az édességvágy is csillapítható: keverjen natúr joghurtba egy kis aszalt gyümölcsöt, diót, mézet, gazdagítsa friss gyümölccsel!

Teljes kiőrlésű gabonák

Törekedjen arra, hogy mindig a teljes kiőrlésű pékárut és egészségesebb köretféléket válassza, például barna rizst, kölest, zabot, durumtésztát. A teljes kiőrlésű pékáruk természetes módon tartalmaznak folsavat és emésztést segítő rostot, ráadásul – éppen a magas rosttartalomnak köszönhetően – gyorsan eltelítenek.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek