Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

Kapcsolódó tünetek:

A terhesség során – a növekvő magzat és méhlepény miatt is – súlygyarapodással kell számolni, illetve ehhez hozzájöhet még az anya saját súlyának gyarapodása, mely sajnos igen komoly mértéket is ölthet. Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodás jellegzetességeiről és a bőr feszességének megőrzéséről olvashat.

A várandósság ideje alatt a súlygyarapodást az alábbi tényezők adják: a magzat, a növekvő méh súlya; a magzatvíz, a méhlepény, a szövetközti folyadék felgyarapodása; a megnövekedett vértérfogat, illetve az anya saját súlya is növekedhet.

Speciális kozmetikumok

A növekvő méh akkor is jelentős helyet foglal el, ha az anya saját súlya nem is növekszik jelentősen. A második trimeszter közepétől kezdve felgyorsul a méh növekedése, ennek következtében a has bőre megnyúlik. Ha az anya saját súlya is jelentősen növekszik, akkor a folyamat még inkább a bőr megnyúlását okozhatja. A bőr rugalmasan tartása segíthet annak megelőzésében, hogy a szövetekben striaképződés induljon meg.

A bőr feszessége bőrápoló olajok segítségével őrizhető meg, melyek esetében a hangsúly a rendszeres használaton, és nem a márkán van: a kevésbé drága és márkás termékek is hatékonyak, ha rendszeresen használja őket. A rendszeresség napi egy-kétszeri használatot jelent.

A hasat reggel és este óvatosan át kell dörzsölni a terhességi csíkok elleni krémmel vagy olajjal, de a masszírozás semmiképp se legyen erőteljes, mert az a méh összehúzódásait provokálhatja.

Megfelelő életmód

A bőr feszességnek megőrzésében az ápoló kozmetikumokon kívül a bő folyadékfogyasztás, és a rendszeres testmozgás is segíthet. A rendszeres testmozgás egyes terhességi komplikációk esetében szövődményveszélyt hordozhat magában, ezért a testmozgással kapcsolatban mindig kérjen pontos felvilágosítást a nőgyógyászától. Az anya étrendje legyen tápláló, fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, a telítetlen zsírok fogyasztása is fontos a magzat idegrendszerének fejlődése szempontjából.

A terhesség alatti súlygyarapodás általában a 40 hét alatt mintegy 9-10 kg körül van, ha az anya átlagos testalkatú, de persze ez nem jelent aranyszabályt. A hirtelen súlygyarapodás azonban minden esetben orvosi vizsgálatot igényel, hiszen felmerül, hogy fokozott ödémásodás áll a hátterében, mely komoly szervi elváltozásokra is utalhat.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek