A terhesség első jelei

2017. július 30.

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Menstruáció késése: az, hogy elmarad a havi vérzés az első és biztos jele, hogy valaki már lakozik a pocakunkban. Előfordulhat, hogy a menstruáció idején kevés vérzés ennek ellenére megjelenik, de ez jellegében és mennyiségében is más. Nem ritkán enyhe alhasi görcsöktől is szenvednek a babaváró nők.

Hányinger, reggeli rosszullét: az egyik legtipikusabb jele a terhességnek. A legtöbb nő a 6. hét táján kezd el émelyegni (sőt, vannak, akik rögtön a teherbeesés után), s a reggeli rosszullét sajnos a nap bármely szakában folytatódhat. Jó hír, hogy a második trimeszter idején enyhülhetnek, végére teljesen eltűnhetnek a tünetek. Sokszor együnk keveset, pótoljuk az elvesztett folyadékot és mindig legyen nálunk keksz, vagy más, egészséges rágcsálnivaló.

Viszolygás, kívánósság: a bizonyos ételek iránti folyamatos sóvárgás vagy épp undor sok nő esetében velejárója a várandósságnak. A legtöbb kismama érzékennyé válik bizonyos szagok iránt, sőt, egyes, akár korábban kedvelt illatok akár rosszullétet is okozhatnak. Ezeket kerülni kell és a lehető legtöbb időt ajánlott szabad levegőn tölteni.

Fáradtságérzet, megnövekedett alvásigény: szinte minden leendő anyuka beszámol arról, hogy korábban soha nem tapasztalt fáradtságot, kimerültséget, állandó erőtlenséget érez, s a nap bármely szakában el tudna aludni. E mögött ugyancsak a hormonváltozások állnak. Pihenjünk, aludjunk, amennyit csak tudunk!

Mellfeszülés: nem csak a mellbimbók, hanem az egész mell érzékenyebbé, fájdalmasabbá és duzzadtabbá, a mellbimbók esetleg sötétebbé válhatnak. Mindezt a szervezetben bekövetkező gyors és hirtelen hormonváltozások okozzák.

Megnövekedett testhőmérséklet és pulzusszám: 4.-5. héttől kezdődően jelentkeznek, melyet gyakran betegség előjeleként könyvelnek el a nők.

Hangulatváltozás, fokozott ingerlékenység: olyan apróságokon is felkapjuk a vizet, melyek korábban meg sem érintettek vagy hirtelen lehangolttá vagy épp feltűnően jókedvűvé válunk. Az érzelmi hullámvasút megjelenése teljesen természetes, hiszen a hormonok nemcsak fizikai síkon idéznek elő változásokat, de kihatnak lelkiállapotunkra is.

Székrekedés, puffadás: a renyhe, lelassult bélműködésnek köszönhetőek ezek a panaszok, melyekért ugyancsak a hormonok okolhatóak. A hormonális változások hatására a simaizmok ellazulnak, emiatt a béltartalom lassabban távozik. Ezen segíthetünk, ha rostban gazdag táplálékot fogyasztunk (teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök) és sok folyadékot iszunk.

Ha a teszt negatív, azonban a menstruáció továbbra sem jelentkezik, néhány nap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Kérdéses esetben – és persze pozitív eredmény esetén is – mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat.

Tipp: A terhességi tesztet reggel érdemes elvégezni, ilyenkor ugyanis magasabb a terhességi hormon (HCG) szintje a szervezetünkben. A patikákban különféle érzékenységű tesztek kaphatóak, kérjük ki gyógyszerész segítségét a választásban.

Kímélő étkezési tippek az ünnepekre

Kímélő étkezési tippek az ünnepekre

Nem csak a plusz kilók szaladnak fel karácsonykor könnyen, hanem a féktelen habzsolással szervezetünket is megterheljük. De hogyan kerülhetjük ezt el?

Ezek a teendők mérgezés esetén

Ezek a teendők mérgezés esetén

A mérgezés sajnos nem ritka jelenség, ami lehet enyhébb, de akár életveszélyes is, és számtalan ok kiválthatja. A mérgezések nagy része véletlen történik és fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon elszenvedőjük annak érdekében, hogy a méreganyag egészségkárosító hatásait csökkenthessük. De mit tehetünk elsősegélyként ilyen esetben?

Tévhitek a fogamzásgátlási módszerekkel kapcsolatban

Ha a fogamzásgátlásra terelődik a szó, akkor mindig és mindenkinek megvannak a maga elképzelései a dologról, melyeket a családból, barátoktól, és a legjobb esetben szakembertől hozott magával. A fogamzásgátlás mindennapos dolognak tűnik, mégis rengeteg olyan tévhit van vele kapcsolatban, melyek folyamatosan előkerülnek – és amiket jobb végre eloszlatni!

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Ázsiába utazóknak: ezekre a betegségekre figyelj!

Egy trópusi utazás során egyetlen vágyunk van: nagyszerűen érezni magunkat és izgalmas dolgokat látni. Azonban amikor messzi tájakat indulunk felfedezni, bizony gondolnunk kell a számunkra teljesen szokatlan betegségekre is, melyek megkeseríthetik a legszuperebb nyaralást is. Mivel az ázsiai országok egyre népszerűbb úti célnak számítanak, összegyűjtöttük, mely betegségekre kell ezen a területen leginkább figyelni!

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában