Gyakran bevérzik a szeme? Ezek okozhatják

Gyakran bevérzik a szeme? Ezek okozhatják

Kapcsolódó tünetek:

Noha a köznyelvben szembevérzésnek nevezünk minden pirosodást, ezalatt általában a kötőhártya bevérzését értjük, vagyis, hogy a szemen láthatóan megjelenik egy kisebb vagy nagyobb vérfolt. A látható tünet jellemzően más szimptómával – például viszkető, égő érzéssel – nem jár együtt, így gyakran észre sem vesszük, amíg bele nem nézünk a tükörbe.

A szó szerinti értelemben vett bevérzés a szem üvegtestének bevérzését jelenti, mely nem látható, de sokkal súlyosabb, mint ahogy tünetei is azok, és jellemzően látásromlásra utalnak. A bevérzett, azaz a piros szemnek sok oka lehet, de a leggyakrabban különböző gyulladások vagy sérülések állnak a hátterében. Kiválthatja zöldhályog is, de okozhatják a szembe került idegentestek is, mint például por vagy egyéb apróbb részecskék.

Lehet valamilyen általános oknak is a tünete, tipikusan valamilyen gyulladást okozó betegségnek. De egészen hétköznapi eredőkre is visszavezethető – ilyen például az erőlködés, a cipekedés, a nehéz súly megemelése, sőt, sok nőnél szülés során is jelentkezik. Ezekben közös, hogy megnövekszik az erekre ható nyomás, melyek ettől elpattanhatnak. A szem megerőltetése, intenzív dörzsölése is okozhat bevérzést, csakúgy, mint a szemet érő ütés, hiszen ilyenkor is sérülhetnek a szemben található erek.

Abban az esetben, ha rendszeresen bevérzik a szemünk, mindenképpen érdemes csökkenteni a káros hatásokat. A vérzést okozhatja gyulladás vagy fertőzés is.

Maga a gyulladás amiatt okoz pirosságot, mert hatására fokozódik a keringés az érintett területen. Tipikusan ilyen a szivárványhártya-gyulladás, de meghúzódhat mögötte az ínhártya gyulladása vagy az ínhártya felső rétegének gyulladása is. Kiválthatja még kötőhártya-gyulladás, illetve szemhéjszéli gyulladás is.

Vörös, bevérzett szemet okozhat árpa és jégárpa is, de a rendszeresen kontaktlencsét használók találkozhatnak a nem megfelelően tárolt lencse okozta fertőzéssel is. A szem bevérzése esetén nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnunk, azonban, ha rendszeresen előfordul, érdemes szakember véleményét kérni, hiszen egyes esetekben akár érrendszeri problémák is állhatnak a háttérben.

Viszketés, szárazság esetén érdemes szemcseppel csökkenteni az irritációt. Ha a bevérzés nagysága növekszik vagy napokig nem múlik el, esetleg egyéb kísérő tünetek is megjelennek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk az okok feltárásáért.

2019. november 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek