Mindent a szemszárazságról és a kezelési módokról

Szemszárazság – Minden, amit tudni érdemes róla

Kapcsolódó tünetek:

A szemszárazság egy igen gyakori probléma, különösen azok körében, akik sokat dolgoznak számítógép előtt ülve – de nem árt tudni, hogy egyéb életmódbeli szokások és kondíciók is okozhatják a tünetet. A száraz szem pedig nemcsak kellemetlen, de komolyabb problémákhoz is vezethet, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A következőkben megnézzük, hogy miért tapasztalhatjuk a szemszárazság tüneteit és hogy pontosan milyen formában jelentkezik ez. De kitérünk arra is, hogy miért érdemes foglalkozni vele, és hogy milyen lépéseket kell követnünk, ha mi magunk is ettől szenvedünk.

Mi a szemszárazság?

Amennyiben valamilyen zavar lép fel a könnytermelésben vagy valamiért túl hamar párolog el a könnyünk, akkor szemszárazságot tapasztalunk. Mindkét esetben a könnyfilm sérülése állhat a háttérben. Alapesetben ez felel azért, hogy a szaru- és kötőhártya folyamatosan nedves legyen. De a feladatai közé tartozik a külső szaruréteg ellátása oxigénnel és tápanyagokkal, valamint a szem mechanikus védelme is – például az olyan külső tényezőkkel szemben, mint a baktériumok, vírusok, valamint idegen testek.

A száraz szem a leggyakoribb szembetegségek közé tartozik: manapság minden harmadik embert érintheti. Fiatalabb korban leggyakrabban a kontaktlencséket viselő személyeknél figyelhető meg ez a jelenség – ebben az esetben azonban műkönnyel könnyen orvosolható a probléma. Szintén gyakori negyven éves kor fölött, különösen a változókorban lévő nőknél. Az idősebb korosztálynál is megfigyelhető, az ő esetükben általában a könnymirigyek sorvadása áll a probléma hátterében.

A száraz szem tünetei

Rengeteg különféle panasz léphet fel szemszárazság esetén - a magától értetődő száraz szem érzete és az ezzel járó kényelmetlen érzés mellett. Az érintettek gyakran számolnak be arról, hogy a szemük ég, vöröses színt vesz fel, illetve hogy rendkívül érzékennyé válik.

Ezzel együtt jelentkezhet viszketés, homályos látás és szemfáradtság is. A szemszárazság tünetei közé tartozhat még az is, ha úgy érezzük, valamilyen idegen test van a szemünkben, sőt meglepő módon az is, ha túlzottan könnyezünk. (Itt megjegyeznénk, hogy nem mindegy, milyen minőségű a könnyünk.) Ha ettől a problémától szenvedünk, azt is észrevehetjük, hogy sírásnál nem könnyezik a szem.

Mi okozhatja a szemszárazságot?

A szemszárazságnak rengeteg különböző oka lehet. Az alábbiakban a leggyakoribbakat nézzük meg egy kicsit közelebbről.

Kontaktlencse használata

Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a kontaktlencsék viselése megosztja a könnyfilm lipid- és vizes rétegét, amivel korlátozza a helyi oxigénáramlást. Ez pedig több módon is hatással lehet a szemünkre, például kiszáradást okozhat. Ennek oka, hogy megváltoztathatja a könnyfilm stabilitását, valamint hogy elvékonyítja a könnyfilm vastagságát.

De az is megeshet, hogy az ajánlottnál hosszabb ideig használunk egy lencsét, esetleg nem vesszük ki elég gyakran és elég hosszú időszakokra. Amennyiben konktaktlencsésként a szemszárazság tüneteit tapasztaljuk, érdemes először is ezekre odafigyelnünk.

Túlzott számítógéphasználat

Mint már említettük, azok, akik sokat ülnek a számítógép előtt, a monitorra meredve, nagyobb eséllyel tapasztalhatnak szemszárazságot, különösen akkor, ha a képernyő előtt eltöltött idő meghaladja az egészséges szintet. Ennek oka, hogy körülbelül 50%-kal kevesebbet pislogunk, amikor a gépet nézzük, pedig a pislogás segít a szemek nedvesen tartásában.

Száraz levegő

Különösen a fűtésszezonban lehet jellemző, hogy az otthonunk levegője sokkal szárazabb, mint általában – ezt pedig a szemeink is megérezhetik. Ilyenkor tehát a beltéri levegő páratartalma csökken, ami szemszárazságot okoz. Sajnos ugyanez igaz a légkondicionálóra is, amit pedig nyáron használunk előszeretettel.

Huzat

Amikor a szemünk huzatnak van kitéve, akkor a könnyfilm azt azonnal megérzi, azaz a szemünk védőrétege kiszárad, elpárolog róla a nedvesség. Emiatt nem tudunk egyenletesen pislogni és a szemünk szárazzá, viszketővé válik.

Dohányfüst

Nem véletlen, hogy a dohányosok leggyakoribb szemészeti problémája a szemszárazság. A cigarettafüst összetevői ugyanis jelentősen irritálják és szárítják a szem érzékeny, külső rétegét. Emellett persze azt sem szabad elfelejtenünk, hogy olyan súlyos kondíciókhoz is vezethet, mint a makuladegeneráció, így érdemes mihamarabb leszoknunk.

Ritka pislogás

Már említettük, hogy számítógéphasználat közben feleannyit pislogunk, mint egyébként. Ugyanez pedig akkor is fennállhat, amikor éppen olvasunk vagy nem a számítógépen dolgozunk.

Egyes gyógyszerek szedése

Néhány gyógyszernek is lehet ilyen mellékhatása. Egyebek mellett a fogamzásgátló tabletták, az allergia elleni szerek, az altatók, valamint egyes vérnyomáscsökkentő készítmények is okozhatnak ilyen problémákat.

Némelyik betegség

A fentiek mellett egyes betegségek is okozhatják a száraz szem tüneteit. Ilyen például a diabétesz, a pajzsmirigy-betegségek, valamint bizonyos autoimmun-problémák is.

Idős életkor

Már említettük, hogy a kor előrehaladtával az emberek gyakrabban tapasztalhatnak szemszárazságot. Ennek a fő oka, hogy idővel természetes módon csökken az ember  könnytermelése. Ugyanakkor a könnymirigy, a szemfelszín, a szemhéjak és az idegrendszer bármely összetevőjének diszfunkciója is okozhat ilyen tüneteket, ezek pedig a kor előrehaladtával gyakran változnak.

Változókor

A változókorban lévő vagy már azon átesett nőknél is gyakorta megfigyelhető a szemszárazság, ami a hormonális változásokra vezethető vissza. Az egyre inkább csökkenő ösztrogénszint következtében elvékonyodik a szem nyálkahártyája, így sokkal nehezebb a szaruhártya és a kötőhártya nedvesen tartása.

Hogyan tehetünk a szemszárazság ellen?

A szemszárazság ellen szerencsére többféle módon is felléphetünk – természetesen attól függően, hogy mi okozza a kondíciót.

Műkönny és szemcsepp használata

Egyes esetekben nem lehet kiiktatni a problémát kiváltó tényezőt, illetve gyógyítani sem a szemszárazságot. Ilyen eset lehet például az, ha mindenképpen szükségünk van egy speciális gyógyszerre, aminek ez a mellékhatása – ilyenkor nem függeszthetjük fel annak szedését. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs mit tennünk, hiszen a segítségünkre lehetnek a különféle szemcseppek, amelyek segítségével legalább a kellemetlen tüneteken enyhíthetünk.

A szemszárazság kezelésénél olyan szemcseppeket szokás alkalmazni, melyek benedvesítik a szaruhártyát és pótolják a könnyeket. Ilyenek például a hialuronsavat tartalmazó szemcseppek, vagyis a műkönnyek. De használhatunk a szemcsepp helyett szemgélt is, ha azt jobbnak érezzük: ezek segítségével szintén helyre lehet állítani a könnyfilmet.

Fontos, hogy mielőtt szemcseppel kezeljük a problémát, kérjük ki egy orvos véleményét is, hiszen ki kell vizsgálni, hogy mi okozza. Egy szakember továbbá pontosan meg tudja mondani, hogy milyen szemcseppet, szemgélt ajánlott használni a mi esetünkben.

Egy kis odafigyelés

Amikor a számítógépen dolgozunk vagy olyan munkát végzünk, amely során erősen kell koncentrálnunk a szemünkkel, fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy pislogjunk! Talán nem is gondolnánk, de ma már erre is léteznek applikációk, amelyek emlékeztetnek minket! De az is jó megoldás, ha tízpercenként szünetet tartunk, és ilyenkor elnézünk a feladatunkról, és a távolba irányítjuk a tekintetet, miközben pislogunk néhányat.

A kiváltó tényezők kerülése

Ha van rá lehetőségünk, akkor kerüljük a dohányfüsttel teli szobákat, vagy minél kevesebb időt töltsünk ott, mi magunk pedig tartózkodjunk a dohányzástól.

Amennyiben nem a füst, hanem a száraz levegő okozza a problémát, úgy tegyünk ez ellen! A klimatizált vagy fűtött szobákban használjunk párologtatót és szellőztessünk rendszeresen.

Megfelelő kontaktlencse-használat

Amennyiben kontaktlencsések vagyunk, mindig használjuk a gyártó által ajánlott módon a lencséket! Például soha ne viseljük túl hosszú ideig az adott párt, és igyekezzünk a viselésben szüneteket tartani.

Egészséges életmód

Ha egészséges életmód folytatunk, akkor szintén megelőzhetjük a szemszárazság kialakulását. Töltsünk sok időt a friss levegőn, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, illetve együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy a szervezetünk minden tápanyagot megkapjon!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben a szemszárazság nem múlik, akkor sem, amikor fokozott figyelmet fordítunk rá, érdemes kikérni egy szakember véleményét, hiszen lehet, hogy valamilyen betegség áll a dolog hátterében, amiről addig nem is tudtunk.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy gyulladtak vagy érzékenyek a szemeink, szintén célszerű azonnal orvoshoz fordulni!

2019. augusztus 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek