Szájfertőzés típusai, tünetei és kezelése

Szájfertőzés típusai, tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Bármilyen nemű szájfertőzés igencsak kellemetlen, hiszen a jelentkező panaszok és fájdalom mellett esztétikai szempontból is rendkívül előnytelen. Többek közt az előbb felsorolt okok, illetve a lehetséges szövődmények miatt ajánlott egy szakember mielőbbi felkeresése, ha szájfertőzésre gyanakszunk, ellenkező esetben súlyosabbá is válhat a probléma, ami nem csupán a jelentkező tüneteket erősíti fel, hanem emellett a kezelés hosszát is jelentősen növeli. Számos termék, akár vény nélkül kapható készítmények is segíthetnek a szájfertőzés leküzdésében, például ecsetelők és szájöblögetők. Cikkünkben nem csupán a szájfertőzések fajtáit és tüneteit mutatjuk be, hanem a kezelés során választható lehetőségeknek is utánajárunk.

Szájfertőzés fajtái és tünetei

Evés közben véletlenül megharapjuk a fogak körüli szájnyálkahártyát, a kávé megégeti a nyelvünket, vagy fogmosás során megsértjük az ínyünket. A szájban hamar alakulhatnak ki különféle sérülések, melyek a jelenlévő baktériumok sokasága miatt könnyedén begyulladhatnak és elfertőződhetnek. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb szájbetegségeket.

Afta

Az afta a száj nyálkahártyáját érintő betegség, ami fájdalommal jár, így megnehezítve az evést és az ivást. Általában magától is hegek nélkül gyógyul, nagyjából két hét alatt. Kialakulásának hátterében számos ok állhat a stressztől és immunproblémáktól kezdve bizonyos ételeken át a különféle kórokozókig és hormonális hatásokig. Három típusát különböztetjük meg: Cook-féle, Mikulicz-féle és Sutton-féle. Ezek közül a Mikulicz-féle a leggyakoribb, amely néhány milliméter átmérőjű, és pár nap alatt magától meggyógyul. Utóbbi igaz a Cook-féle aftára is, ami a másik kettővel ellentétben nagyon apró, és nem egyesével jelentkezik. A Sutton-féle afta fő ismertetőjele pedig a mérete: a 2-3 cm-t is elérheti.

Szájpenész

Ezt a fajta szájfertőzést a természetes módon is előforduló élesztőgomba, a Candida albicans túlzott elterjedése okozza. A kiváltó okok közé soroljuk az antibiotikumos kezeléseket, a kemoterápiát vagy a sugárkezelést. Szájpenész esetén fehér, túróra emlékeztető foltok jelennek meg a szájüregben, az ínyen, a nyelven vagy akár a szájpadláson.

Szájnyálkahártya-gyulladás

A sztomatisz néven is ismert betegség során duzzadt vörös és fájdalmas területek jelentkeznek a szájüregben. Súlyos esetben vérzés, szájszag, de akár a szájnyálkahártya leválása is előfordulhat. A szájnyálkahártya gyulladását a legtöbb esetben valamilyen bakteriális fertőzés okozza, de a száraz szájnyálkahártya vagy szájüregi sebek is kiválthatják . Herpesvírus okozta súlyos stomatitiszehez hallászavar is társulhat.

Ajakgyulladás

A keilitisz érintheti az egyik vagy mindkét ajkat. A gyulladás következtében azok a szokásosnál is vörösebbek. Ajakgyulladást okozhatnak különböző időjárási viszonyok, ételek, fogkrémek és rúzsok összetevői, de akár gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás hátterében a leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ha nem mossuk meg elég alaposan a fogainkat, akkor elterjednek különféle baktériumok, melyek roncsolják a fogakat és a szöveteket is. Ezen kívül a dohányzás, genetika és a hormonháztartás változásai is kiválthatják. Sztomatitisz esetén vörös, duzzadt és érzékeny az íny, de vérzés és kellemetlen szájszag is jelentkezhet.

Mi az a szájfertőzés?

Hogyan kezelhetők a szájfertőzések?

Figyeljünk a szájhigiéniára!

Mivel számos szájfertőzés összefüggésbe hozható a nem megfelelő szájhigiéniával, először erre ajánlott odafigyelnünk. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen és alaposan kell fogat mosnunk, emellett a szájöblítő oldat és a fogselyem, illetve fogköztisztítók használata is javasolt. Ezeken kívül természetesen a rendszeres, legfeljebb félévenkénti fogorvosi vizsgálatokra is időt kell szánnunk. Ekkor nem csak a fogak és az íny állapotát ellenőrzik le, hanem a kialakult fogkövet is eltávolítják.

A szájhigiénián kívül a helyes táplálkozásnak is kiemelt szerepe van a szájfertőzések megelőzésénél. Kerüljük a túlzott szénhidrátfogyasztást, a cukros üdítőket, a savanyú és fűszeres ételeket, a túlzott kávé és teafogyasztást, és természetesen a dohányzást is ajánlott mellőzni.

De mit együnk?

Alapvetően elmondható, hogy a kiegyensúlyozott, változatos, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag étkezés elengedhetetlen, ha a megelőzés a célunk. Fogyasszunk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékeket.

Amennyiben a gyógynövények erejében is bízunk, akkor bátran használjuk ezeket a szájüreg egészségének javítására, illetve a száj betegségek elkerülésére. A kamilla, az eukaliptusz, a fahéj, a körömvirág, a levendula, a zsálya és a borsmenta erre tökéletes választás.

A szájüregi gyulladás kezelése

Ha már kialakult valamilyen szájüregi gyulladás vagy fertőzés, akkor annak kezelésére több lehetőség közül választhatunk.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Számos gyulladás teljesen magától meggyógyul, ettől függetlenül szükségessé válhat a tüneti kezelés, azaz például a fájdalom csillapítása, illetve a gyógyulási folyamat rövidítése. Ehhez használhatunk sprayket, ecsetelőket, krémeket, zseléket, kenőcsöket vagy szájvizeket. Míg kenőcsöt akkor ajánlott választani, ha nagyobb terület érintett, addig a szájvíz kisebb felület esetén lehet hatásos.

A különféle vény nélkül kapható gyógyszerek számos különböző hatóanyagot tartalmaznak. Így például:

  • A lidokaint, ami egy felületi érzéstelenítő. Azon a területen hat, ahol alkalmazzuk. A lidokaint tartalmazó ecsetelő oldatot arra a sérült területre kell kenni, ahol szükség van a fájdalomcsillapításra. Ezen kívül az esetleges viszketésen is képes enyhíteni.
  • A paracetamol tabletta vagy szirup formájában kapható és szintén enyhíti a fájdalmat, méghozzá úgy, hogy megakadályozza az azt kiváltó folyamatot.
  • A klórhexidin egy olyan baktériumölő szer, ami fertőtleníti a gyulladt sebet. Emellett megakadályozza a fertőzések kialakulását, továbbá elpusztítja a nyálkahártyán már jelenlévő kórokozókat.

  • A benzidamin a nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik. Nem csak a fájdalmat enyhíti, de csökkenti a gyulladást, továbbá antibakteriális hatása is van. Kapható spray, szájvíz és cukorka formájában, így nem a sérült területre hat, hanem a teljes szájüregben fejti ki antibakteriális hatását.

Növényi hatóanyagok

Amennyiben a növényi hatóanyagokat részesítjük előnyben, akkor a kamilla vagy a zsálya lehet a segítségünkre, hiszen kisebb szájüregi panaszokra és betegségre is enyhülést hozhatnak. Gyulladáscsökkentő hatásukat szájvíz formájában is ki tudják fejteni, de teaként elkészítve is hatásosak, amivel gargalizálni ajánlott. Ha pedig tinktúraként szeretnénk alkalmazni, az érintett területet kell vele bekenni.

Házi praktikák

Ha nem szeretnénk sem kémiai, sem növényi készítményekkel próbálkozni, akkor van néhány házi praktika, melyeknek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk is van:

  • Áfonya főzet: A szárított áfonyát keverjük össze hideg vízzel, forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. Ezzel a főzettel óránként egyszer gargalizáljunk, így kifejtheti fertőtlenítő hatását.
  • Orvosi ziliz tea: A ziliz levelekhez engedjünk hideg vizet, forraljuk fel, és hagyjuk állni kb. 15 percig. Az elkészült teából naponta háromszor-négyszer ihatunk egy-egy bögrével. Ezzel a főzettel enyhíteni tudunk a fájdalmon.
  • Citromos víz: Egy fél citrom levét keverjünk össze egy pohár vízzel. A kapott citromos vizet használhatjuk gargalizálásra, de meg is ihatjuk. Antibakteriális hatásának köszönhetően felgyorsul a gyógyulás.
  • Orvosi kálmos: Az ebből készült főzetnek szintén fertőtlenítő hatása van. A főzet elkészítéséhez tegyünk a vízbe 3-4 kanál orvosi kálmost. Ezt hagyjuk egy éjszakán át állni, reggel forraljuk fel, hagyjuk állni további 10 percig, majd naponta többször öblögessünk vele.

A szájfertőzés tünetei

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amikor már a házi praktikák és a vény nélkül kapható gyógyszerek sem segítenek, nem érdemes kockáztatni. Háziorvoshoz és fogorvoshoz egyaránt célszerű fordulni, hogy akár vényköteles gyógyszerek segítségével enyhítsük a fájdalmat és szüntessük meg a tüneteket.

Abban az esetben is szükséges orvosi vizsgálat, ha a szájfertőzés gyulladással jár együtt, vagy a fertőzés körül elszíneződés tapasztalható. Szintén nagyon fontos az orvos felkeresése, ha a tünetek és panaszok 1-2 hét után sem enyhülnek, illetve, ha rendkívül súlyos a fájdalom, láz vagy vérzés esetén, valamint ha gombás fertőzésre gyanakszunk.

Ugyancsak fontos az orvosi vizsgálat, ha ínygyulladásunk van, hiszen annak következményeként meglazulhatnak vagy akár ki is eshetnek a fogak. Egy bakteriális vagy vírusos gyulladás pedig gyorsan átterjedhet a szájüreg vagy a garat többi részére.

Összegzés

Az alapos szájhigiénia, a rendszeres fogászati kontroll vizsgálatok és a helyes étkezés mind hozzájárulnak a szájfertőzések megelőzéséhez. Ez azt jelenti, hogy figyeljünk a használt fogkefénk állapotára és fajtájára, a fogselyem vagy fogköztisztítók használatára, és természetesen a szájvizek jótékony hatásáról se feledkezzünk meg! Ezekre még fokozottabban kell figyelnünk, ha például dohányzunk vagy túl sok kávét, teát, esetleg cukros üdítőket fogyasztunk. Ha mindezek betartása ellenére gyulladás alakul ki a szájüregünkben, ami még fájdalommal is jár, akkor menjünk el a legközelebbi gyógyszertárba, és kérjünk vény nélkül kapható ecsetelőket, spray-ket vagy szájöblögetőket. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek, esetleg láz vagy vérzés is társul hozzájuk, akkor ne próbálkozzunk tovább recept nélküli készítményekkel, hanem azonnal forduljunk orvoshoz.

2022. november 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek