Fog- és szájápolás babáknál

Fog- és szájápolás babáknál

Kapcsolódó tünetek:

A fogak fejlődése már a méhen belül megindul. A kismama kielégítő, kiegyensúlyozott táplálkozása rendkívül fontos a fogfejlődés szempontjából is.

Szájápolás babáknál

Hozzátáplálás megkezdésekor az étkezések után egy darabka gézzel törölgessük át a kicsi fogait, az ínyét is masszírozzuk picit. Érdemes használni az úgynevezett tanulószetteket, melynek része a rágóka és egy pici fogkefe, valamint kifejezetten gyermekeknek, babáknak kifejlesztett fogkrém.

A fogzási fájdalmat csökkenthetjük hűthető rágókával, patikákban kapható gélekkel, illetve homeopátiás készítményekkel. Amennyire csak lehetséges, a cukortartalmú ételek, italok adását mellőzük, szerettessük meg őket inkább a természetes ízekkel. Minél hamarabb tanítsuk meg őket a pohárhasználatra. Nagyon fontos: ne használjunk a kisgyermekkel közös evőeszközt, poharat.

Fog- és szájápolás kisgyermekkorban

A helyes beszéd kialakulása, a rágás és nem mellékesen a maradandó fogak helyének fenntartásában kulcsszerepe van a tejfogak épségének. Vigyázni kell tehát rájuk, melyekhez a következő eszközök, technikák javasoltak:

A fogkefe lehetőleg legyen kisfejű, puha sörtékkel rendelkezzen, legyen jó fogású és rugalmas nyelű.

A fogkrém legyen a kisgyermek életkorának megfelelő, ma már a patikákban széles választék érhető el a fluoridtartalmú, ízesített fogkrémekből. Fontos, hogy a kicsi szokja az ízét, ezért is kell nekik fejlesztett fogkrémet venni, ami nem okoz problémát lenyelés esetén sem, illetve az íze is barátságosabb.

Nagyon fontos a nehezen hozzáférhető részek tisztítása is. Hatéves kor körül – amennyiben a gyermek közreműködő – megmutathatjuk a gyermeknek a fogselyem használatát, és elengedhetetlen, hogy a kicsi mindig szülői felügyelet mellett végezze a fog- és szájápolást, lehetőleg 7-8 éves koráig.

A szájápolásnak része a nyelv ápolása is, erre kialakított nyelvtisztítókkal és speciális fogkefékkel könnyen megtisztítható a nyelvhát.

A helyes fogmosásról

  • Az alapos fogmosás legalább 2-3 percen keresztül tart.
  • Egyéves kortól gyakoroljuk együtt a fogmosást. Hagyjuk, hogy ő próbálkozzon, ismerkedjen a fogkefével, majd mi mossuk meg alaposan a fogait.
  • Lehetőleg főétkezések után, ám reggel és este mindenképp mossunk fogat.
  • Ami a technikát illeti, a fognyaktól indulva lefelé, söprő majd körkörös mozdulatokkal mossunk fogat. A vízszintes sikálás a fognyak kopásához vezethet!

Fogászati vizsgálat

Lehetőleg minél hamarabb vigyük fogorvoshoz a gyermeket, hogy ismerkedjen a fogorvosi környezettel. Nagyon fontos az is, hogy a gyermek milyen mintát lát, követ: ha a kicsi nem látja, hogy mi magunk is legalább félévente járunk ellenőrzésre, illetve nem ápoljunk lelkiismeretesen, helyesen fogainkat, ő sem érzi a későbbiekben fontosnak ezt. Ráadásul a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően időben felismerhetőek a problémák és nem lesz rossz élménye a beavatkozásoknak köszönhetően.

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek