Svédcsepp: mire jó és hogyan alkalmazzuk?

A svédcsepp mire jó?

Kapcsolódó tünetek:

A svédcsepp egy hagyományos növényi gyógyszer, ami akár 40 gyógynövényt is tartalmazhat. A főbb hatóanyagok közé sorolandó az orvosi ziliz levél, a kis ezerjófű virágos hajtás, a gyömbér gyökértörzs, a benedekfű, az igazi édesgyökér, a tárnicsgyökér és az orvosi permetfű virágos hajtás. A tinktúra további különlegessége, hogy külsőleg és belsőleg is használható. Többek között enyhe emésztési panaszok esetén – mint amilyen például a puffadás vagy a teltségérzet – ajánlott belsőleg is alkalmazni. Külsőleg pedig reumás panaszokra és izomfájdalmakra jelent gyógyírt.

Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk a svédcseppet, annak hatását, továbbá sorra vesszük, hogy milyen panaszokat kezelhetünk vele, illetve hogyan kell alkalmazni.

Mi pontosan a svédcsepp?

A svédcsepp egy fűszernövény tinktúra, aminek megalkotása a svéd orvosnak, Dr. Claus Samst-nak a nevéhez fűződik. A doktor a 18. században alkotta meg ennek a külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógynövényes alkoholos tinktúrának a receptjét. A köztudatba Maria Treben hozta vissza, akit a mai napig a gyógynövénytan úttörőjeként tartanak számon. A svédcsepp gyógyító hatását nem igazolják tudományos kutatások, de rengetegen állítják, hogy számos problémát lehet vele orvosolni – főleg emésztési zavarokra jó. Mivel alkoholtartalma elég magas, 40 százalék körüli, jótékony hatásai ellenére nem szabad 18 év alattiaknak adni.

A svédcsepp fajtái

A svédcsepp két típusát különböztetjük meg: létezik a kis és a nagy svédcsepp. Előbbi receptje Maria Treben nevéhez fűződik, és a következő 11 gyógynövényt tartalmazza a megadott mennyiségben:

  • 10 g aloé
  • 10 g szennalevél
  • 0,2 g sáfrány
  • 10 g kámfor (természetes formában)
  • 10 g rebarbara gyökér
  • 5 g mirha
  • 10 g kurkuma gyökér
  • 10 g Theriak venezian
  • 5 g bábakalács gyökér
  • 10 g angyalgyökér
  • 10 g manna

A nagy svédcseppben a fenti 11 gyógynövényen felül még további 30 található. A sok összetevőnek köszönhetően számos hatóanyag is van a svédcseppben, továbbá ásványi anyagok és illóolajok. Ezek közül egyesek az anyagcserére és az emésztésre vannak jó hatással, mások nyákoldóként, fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként funkcionálnak.

A svédkeserű tinktúra elkészítése során a gyógynövényeket kb. 2 hétig áztatják a napon, méghozzá 38-40 százalékos alkoholban vagy vízben.

A svédcseppben rejlő gyógynövények és azok hatása

  • Orvosi ziliz: Ezt a gyógynövényt főként a száj és a garat megbetegedéseire ajánlott használni, de akár köhögés és az emésztőszervek hurutos problémái esetében is hozhat javulást.
  • Csalán: Ennek a növénynek is számos gyógyhatása van. Többek között remek vizelethajtó és méregtelenítő, csökkenti az ízületi gyulladásokat, a reumás panaszokat, hozzájárul a máj egészségéhez, támogatja a sebgyógyulást, és az allergiát is képes enyhíteni.
  • Hársfavirág: Elsősorban szorongáscsökkentő hatása ismert, így depresszió esetén is ajánlott az alkalmazása. Ezen kívül emésztési problémákat, gyulladásokat, illetve az influenza és a nátha kellemetlen tüneteit is enyhíti.
  • Mórmályva virág: Ennek a növénynek a hatóanyagai képesek csökkenteni a megduzzadt, gyulladt, esetleg száraz nyálkahártyákat, továbbá segítik az emésztést és felgyorsítják az anyagcserét.
  • Levendula: Ez egy rendkívül kedvelt növény, ami nyugtató, lazító és fertőtlenítő hatású. Ebből kifolyólag alkalmazható alvászavarok, nyugtalanság, illetve idegi alapú gyomor- és bélpanaszok esetén. Ezen felül fokozza az epetermelést, oldja a görcsöket, és elősegíti az emésztést. Külsőleg alkalmazva remek gyógyír zúzódásokra, mitesszerekre, rovarcsípésekre és ekcémára is.
  • Sáfrányos szeklice: A Carthamus tinctoriusnak gyomornyugtató hatása van, továbbá csökkenti a gyomorrontás kellemetlen tüneteit, enyhíti a székrekedést, tisztítja a májat, továbbá támogatja annak méregtelenítését.
  • Keserű narancs: Ez a növény főleg a fogyásban van a segítségünkre, ugyanis csökkenti az étvágyunkat és segíti a zsírégetést.
  • Jávai kurkuma: Elsősorban gyulladáscsökkentő és emésztést javító hatásai ismertek, de sebek gyógyítására is használható.
  • Ánizs: Ez is főként az emésztésre van jótékony hatással, de emellett erősíti az immunrendszert, és még fertőtlenít is.
  • Keserű édeskömény: A benne rejlő keserűanyagoknak hála számos gyomor-, máj- és epeproblémára jó.
  • Édesgyökér: Ez a gyógynövény szintén javítja az emésztést, tisztítja a légutakat, enyhíti a menstruációs görcsöket, antimikrobiális hatású, és még a magas vérnyomást is mérsékeli.
  • Borsmenta: Levelei főként felfúvódásnál, epegyulladásnál, illetve emésztési és menstruációs zavaroknál hoznak javulást.
  • Benedekfű: Gyógyhatásai közé soroljuk az emésztés javítását, az influenza és a megfázás tüneteinek enyhítését, de köptetőként is funkcionál, illetve nyugtatja az irritált bőrt, méregtelenít és gyorsítja a sebgyógyulást.
  • Kamilla: Ez is egy rendkívül kedvelt gyógynövény, ami gyulladáscsökkentő, szélhajtó, görcsoldó, fertőtlenítő és gyomorerősítő hatású. Ezeken kívül használható fogínyproblémák, fogfájás esetén is, szemborogatásként és toroköblítőként is.
  • Borókabogyó: A borókabokor tobozának is számos jótékony hatása van, többek között antibakteriális, fájdalomcsillapító, vizelethajtó, emésztést javító és gyulladásgátló.

A svédcsepp mire jó, és hogyan kell használni?

A svédcsepp hatása: mire jó, és milyen panaszokat kezelhetünk vele?

Ezek a svédcsepp jótékony hatásai

A svédcsepp rengeteg olyan gyógynövényt tartalmaz, aminek hála sok ásványi anyag, flavonoid és keserűanyag található benne. Ezekből adódóan számos probléma és betegség esetén ajánlott alkalmazni belsőleg vagy akár külsőleg is. Előbbi esetén enyhíteni képes a gyomor- és bélrendszeri panaszokat, míg külsőleg különféle bőrbetegségek, húzódások és zúzódások esetén jótékony. Sokrétű felhasználási lehetősége sokféle gyógyhatásának köszönhető. Ezek közé soroljuk az alábbiakat:

  • Gyulladáscsökkentő
  • Fertőtlenítő
  • Erősíti és támogatja az immunrendszert
  • Jótékony hatással van a közérzetre és az erőnlétre
  • Serkenti az anyagcserét
  • Javítja az emésztést
  • Méregtelenít és salaktalanít
  • Hozzájárul a vírusok, káros baktériumok és gombák elpusztításához
  • Bőrbetegségek (herpesz, ekcéma, pattanások stb.) ellenszere
  • Megszünteti a szemfájást és a szem vörösségét

A svédkeserű gyógyhatásai belsőleg alkalmazva

Jótékony hatásait belsőleg főként a benne rejlő keserűanyagoknak köszönheti. Ezek javítják az emésztést, méghozzá azáltal, hogy serkentik a nyál- és az epetermelést. Ezek által enyhülnek azok a panaszok, melyek például teltségérzet, puffadás, bélrenyheség, epepanaszok és felhasi fájdalom esetén jelentkeznek. Ezeken kívül javítja a szervek vérellátását, erősíti a májat, és az étvágyat is javítja.

A svédkeserű gyógyhatásai külsőleg alkalmazva

Számos jótékony hatása ellenére mindig legyünk fokozott figyelemmel az alkalmazása során, ugyanis a svédkeserű akár irritálhatja is a bőrt, magas alkoholtartalma miatt pedig súlyos esetben akár fájdalmat is okozhat. A következő bekezdésben részletesen is leírjuk, hogy mire kell figyelnünk és milyen módon kell használnunk a svédcseppet.

Adódik a kérdés, hogy egyáltalán milyen problémákat lehet vele kezelni. Borogatásként és bedörzsölésre is használható reumás és izomfájdalmak esetén, rovarcsípések okozta gyulladásokra, pattanások, aknés, illetve ekcémás bőr kezelésére, de a bőrpírt és viszketést is enyhíti.

A svédcsepp mire jó, és hogyan hat?

Hogyan alkalmazzuk a svédcseppet?

Alkalmazás módja – belsőleg

Ebben az esetben naponta 1 kávéskanálnyi svédcseppet kell bevenni hígítva vízzel vagy teával. Amennyiben az étvágyunk javítása a cél, akkor étkezés előtt 30 perccel vegyük be. Ha az emésztésünket szeretnénk segíteni, akkor étkezés közben, míg fertőző vagy hosszantartó betegségek esetén csak az után. Egy kúra maximum 3 hónapig tarthat, és két kúra között tartani kell az 1 hónap szünetet.

Figyelem: belsőleg alkalmazva felléphetnek enyhe gyomorpanaszok.

Alkalmazás módja – külsőleg

Amennyiben a fájdalomcsillapítás a cél, akkor a svédcseppel hígítás nélkül kell bedörzsölni az érintett területet.

Borogatásként is alkalmazható. Ebben az esetben vízzel kell hígítani (250 ml víz és 1 evőkanál svédcsepp), és a kezelés megkezdése előtt az érintett területet alaposan be kell kenni vazelinnel vagy körömvirágkrémmel. Ezáltal elkerülhetjük, hogy az alkohol kiszárítsa a bőrünket. Ha felhelyeztük a borogatást, akkor tekerjük körbe folpackkal. Eleinte rövidebb ideig hagyjuk csak a bőrünkön, nehogy irritáció lépjen fel.

Egy lábfürdő készítése esetén két evőkanál svédcseppet keverjünk a 36 Celsius-fokos vízhez, és ebbe áztassuk a lábainkat 15 percig. Ezáltal javul az anyagcserénk.

Ha a tünetek 7 napos kezelést követően sem enyhülnek, akkor hagyjuk abba a kezelést, és keressünk fel egy orvost!

Figyelem: külsőleg alkalmazva ritka mellékhatásként kialakulhatnak túlérzékenységi reakciók, például bőrpír, kiütés vagy bőrszárazság.

Mikor ne alkalmazzuk a svédcseppet?

Alapvetésnek tűnik, de fontos kihangsúlyozni: amennyiben allergiások vagyunk valamelyik benne található hatóanyagra, akkor ne alkalmazzuk.

Belsőleg abban az esetben mondjunk le a svédcsepp használatáról, ha alkoholproblémánk, magas rizikófaktorú betegségünk, akut gyomor- és nyombélfekélyünk, epeúti elzáródásunk, esetleg epekövünk van, továbbá a várandós nők, szoptató anyukák és 18 év alatti gyerekek sem alkalmazhatják.

Külsőleges alkalmazásnál 6 év alattiak esetében nem használható a svédcsepp, illetve a bőrbetegségben szenvedőknek, továbbá sérült bőrfelületet sem ajánlott ilyen készítménnyel kezelni.

Összegzés

A gyógynövényeket már évszázadok óta használják gyógyítás céljából. A svédcsepp ezek erejét egyesíti. Ez egy olyan készítmény, amiben több jótékony hatású növény is megtalálható, ami ennek köszönhetően számos belső és külső panaszra jelent gyógyírt. Használható hígítatlanul, de akár vízzel vagy teával hígítva is. Utóbbira azért van szükség, mert majdnem 40 százalékos az alkoholtartalma. Számos, az emésztésre, az immunrendszerre, különféle gyulladásokra és bőrbetegségekre gyakorolt hatása ellenére mindig óvatosnak kell lennünk, hiszen bizonyos esetekben akár mellékhatások is felléphetnek. Ezek elkerülése érdekében alaposan járjunk utána a pontos adagolásnak és az alkalmazási módoknak.

2023. április 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek