8 módszer a puffadás ellen - Eláruljuk, mi okozza!

8 módszer a puffadás ellen - Eláruljuk, mi okozza!

Kapcsolódó tünetek:

Mi okozhatja a puffadást?

A helytelen táplálkozási szokások

Bizonyos ételek (hüvelyesek, káposztafélék, karfiol, brokkoli, karalábé, kelbimbó, retek, zöldpaprika, hagyma, spárga, körte, aszalt szilva, durva kiőrlésű gabonakészítmények, szénsavas italok) túlzott  fogyasztása puffadást okoz, akárcsak az, ha valaki étkezés közben túl sok levegőt nyel, vagy az ételt nem rágja meg kellőképpen. A túl kevés folyadékfogyasztás és a rágózás, valamint a keményítőt tartalmazó ételek újramelegítése is elősegíti ennek a kellemetlen tünetnek a megjelenését. Ez utóbbi azzal magyarázható, hogy melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik, és nehezebben emészthetővé válnak.

Az emésztőrendszer természetes folyamatai

Puffadást okoz a gyomorban végbemenő folyamatok során keletkező szén-dioxid és a vékonybélben végbemenő erjedési folyamatok. A vastagbélben élő baktériumok tevékenysége révén is keletkeznek bélgázok és az emésztetlen rostok is segítik a gázképződést.

Emésztőrendszeri problémák, érzékenység

A renyhe bélmozgás, a kevés rost fogyasztása ugyancsak okozhatnak puffadást. A fokozott gázképződés utalhat allergiára, emésztőrendszeri érzékenységre, például laktózintoleranciára vagy lisztérzékenységre. Egyes emésztőrendszeri betegségek - fekélyek, daganat, bélgyulladás, epeürítési zavarok, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyomorgyulladás, epekő, cukorbetegség – kísérő tüneteként vagy antibiotikum-kúra miatt felborult bélflóra-egyensúly következményeként is megjelenhet a puffadás.

Hormonális ingadozások

A puffadást gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza, amely fokozza a folyadék-visszatartást.

Pszichés háttér

A stressz, a feszültség és az állandó idegeskedés megváltoztathatja az emésztést, fokozza a gázosodásra való hajlamot.

8 módszer a puffadás kezelésére

  1. Fogyasszon probiotikus joghurtot, amely rendben tartja a bélflóráját!
  2. Egyen elegendő rostot - napi 30-50 grammot- zöldségek, müzli formájában! A ballasztanyagban gazdag müzli sok vizet képes tárolni, ezzel megnöveli a gyomor és béltraktus tartalmát és gyorsabb kiürítésre készteti azt. Ezzel nő a bélmozgás, rövidebb időt tölt a béltartalom az emésztőtraktusban, kevesebb toxikus anyag szívódik fel, nincs idő  az erjedésre.
  3. Ne felejtsen el eleget inni, mert a ballasztanyagok ellenkező esetben nem a jótékony hatásukat fejtik ki! Kevés víz fogyasztásakor a rostok a gázképző baktériumok elszaporodását segítik elő a belekben, ami puffadást okoz.
  4. Mozogjon rendszeresen, végezzen hasi tornát, amely javítja az emésztés feltételeit!
  5. Lassan egyen és igyon, kerülje a tele szájjal való társalgást és a gyakori rágózást!
  6. Gyümölcsöt, zöldséget csak az étkezés után két órával egyen!
  7. Az emésztőszervekben folyó erjedés és rothadás kivédése érdekében csökkentse a bevitt cukor és fehérje mennyiségét! Kerülje a nagy mennyiségű tejet és tejtermékeket és ne nassoljon az étkezések között!
  8. Használjon puffadást, erjedést gátló fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, köményt!

2016. november 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek