Természetes cukorpótlók

Természetes cukorpótlók

Cukrot nap, mint nap használunk édesítésre, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy szervezetünk csak üres kalóriát kap, vagy egy kicsit többet is. A boltok polcain találkozhatunk természetes (pl. méz, sztevia, juharszirup, fruktóz) és mesterséges édesítőszerekkel is (pl. szacharin, ciklamát, aszpartám, szorbit).

A mindennapokban használt finomított kristálycukor (szacharóz) magas kalóriatartalma miatt egyre inkább háttérbe szorul, és előtérbe kerülnek a cukorpótló édesítők. Cukorbeteg, fogyókúrázó, illetve egészségtudatos emberek a fehér cukor helyett használhatnak olyan édesítőszereket, amelyek édesítő ereje magasabb, mint a hagyományos répacukoré, és így kevesebb szükséges belőlük azonos erősségű édes íz eléréséhez. Ezáltal is csökkenthetjük a napi energia bevitelünket.

A méz a legrégebben ismert természetes édesítőszer. Kiválóan használható sütéshez, főzéshez, teák ízesítéséhez. Bár magas a kalóriatartalma (1 evőkanál méz körülbelül 60 kcal energiát tartalmaz), ezért cukorbetegek számára ellenjavallt, ugyanakkor nagyon egészséges. Sokféle ásványi anyag (pl. kalcium, réz, vas), vitamin (C-, és B-vitaminok, folsav), szerves sav, aminosav és illóolaj található meg benne. Magas az enzimtartalma is, amelynek köszönhetően antibiotikus hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, segíti szervezetünket a betegségek legyőzésében. Kedvezően hat a magas vérnyomásra, az emésztőrendszerre, az izomzat működésére. A jól ismert vegyes virágméz és akácméz mellett választhatunk különlegesebb fajtákat is, például hárs-, repce-, gesztenye- vagy levendulamézet.

Egy Dél-Amerikában őshonos növény, a jázminpakóca leveléből nyerik ki a szteviol-glikozid nevű édes ízért felelős anyagot. Az így előállított kristályos fehér por a Stevia (sztívia) nevet kapta. Édesítőereje 300-szorosa a cukorhoz képest, illetve nem tartalmaz kalóriát, így a cukorbetegek étrendjébe is bátran beilleszthető. Hőálló, tehát nagyszerűen alkalmazható sütéshez, főzéshez. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik, és nem okoz fogszuvasodást. Kapható por, folyadék és tabletta formában is.

A juharszirup nemcsak Amerikában ismert, de egyre inkább kezd elterjedni hazánkban is. Több juharfajta is alkalmas a nedv kinyerésére, így – akárcsak a méz esetén – többféle szirupból lehet választani. Ez az édesítőszer is tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, jótékony összetevői támogatják az immunrendszerünket, segítik szervezetünk regenerálódását. Javítja a látást, szépíti a bőrünket és a hajunkat. Kalóriatartalma sokkal kevesebb, mint a cukoré, ezért jól beilleszthető a csökkentett energiatartalmú étrendekbe.

A fruktóz (gyümölcscukor) is a természetes cukorpótlók csoportjába sorolható. Lassabban szívódik fel, mint a kristálycukor, tehát nem emeli meg olyan hirtelen a vércukorszintünket, és hatására kevesebb inzulin termelődik. Édesítőereje kétszer akkora, mint a szacharózé, vagyis feleakkora mennyiség is elegendő belőle. Korlátozott mennyiségben cukorbetegek is fogyaszthatják. Felszívódása akkor a leghatékonyabb, ha gyümölcsök formájában fogyasztjuk el, ugyanis a rostok elősegítik a véráramba kerülését.

Bármelyik természetes cukorpótlót is választjuk a kristálycukor helyett, máris sokat tettünk egészségünk érdekében, ugyanis kevesebb kalóriát, viszont annál több ásványi anyagot és vitamint juttattunk szervezetünkbe.

2014. január 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink