Sóterápia a megfázás ellen!

sóterápia

Kapcsolódó tünetek:

A légzőszervi megbetegedések elleni terápia az egyik legfrissebb alternatív gyógymód. De tényleg működik? Az alternatív és komplementer gyógymódok rendkívüli népszerűségnek örvendenek az általuk kínált széles választéknak köszönhetően. Az egyik olyan terápia, amely az utóbbi évtizedben itthon is fellángolt, a haloterápia, vagy más néven sóterápia. Ez egy egyszerű módszer, amiben tiszta sót lélegzünk be. Az ígért hatás pedig a megfázás elleni hatékonysága, de nemcsak a tüdejével kapcsolatos problémák enyhítésére alkalmas, hanem egyúttal nyugtat és fel is frissít.

Sóterápia - Az eljárás

A légkondicionált, tisztított levegővel ellátott terápiás helyiségekben, ahol a halogenerátorok tiszta, száraz sót pumpálnak, a betegek egyszerűen belélegzik a sóban gazdag levegőt. A tüdő és a hörgők tisztulnak ezáltal, a tüdő gyulladása csökken. A só antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása lévén lazítja a nyálkahártyát, és segít az embernek jobban lélegezni. A legfontosabb, hogy a sóbarlangokban vagy kezelőhelyiségekben a páratartalom és a hőmérséklet optimális legyen, 30%-os. 45-60 percen át tartó az optimális kezelés, melyben egyidejűleg 1100 alkalommal lélegzik, így csökkenti a só a tüdő gyulladását és megnyitva a légutakat, lehetővé téve, hogy az oxigén elérje a tüdeje minden egyes sarkát.

Milyen betegségek esetében segít a sóterápia?

A sóterápia az asztma, arcüreg és orrmelléküreggyulladás, az allergiák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a hörghurut, a köhögés és a cisztás fibrózis tüneteinek csökkentésére irányul. Az is ismert, hogy csökkenti a betegek inhalálók és antibiotikumok iránti igényét. A betegek azt is megállapították, hogy a terápia néhány alkalmával a légzés könnyebbé válik, és a tüsszentés, a köhögés és a légszomj tünetek enyhülnek. Ez a terápia azt is állítja, hogy növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenállást.

A módszer valóban működik? Nem káros?

A sóterápia a legtöbb ember számára biztonságos, de a biztonságát illetően nincsenek tanulmányok. Ezenkívül fontos tudni, hogy a sóterápiát általában egy spa- vagy wellness-klinikán végzik anélkül, hogy képzett orvosi személyzet állna rendelkezésre az orvosi vészhelyzetek kezelésére. Ezt tartsa szem előtt, amikor mérlegeli a sóterápia előnyeit és hátrányait, vagy keressen olyan helyszíneket, ahol az orvosi háttér is megvan, már léteznek ugyanis ilyen gyermek és felnőtt sóterápiás rendelők is. Az asztma kezelése esetén, a sóterápia is szűkítheti, vagy irritálhatja az asztmás betegek légutait. Ezáltal a köhögés, a zihálás és a légszomj rosszabb lehet. Egyes tapasztalatok fejfájásról számolnak be, a sóterápia során. A sóterápia egy kiegészítő terápia, amely minden olyan gyógyszerrel együtt dolgozik, melyet orvosa felírt! Lehetséges, hogy kezelőorvosa is tanácsolja Önnek ezt a lehetőséget, de ne hagyja abba a gyógyszereket anélkül, hogy orvosával megbeszélné. A sóterápia támogatói azt állítják, hogy biztonságos a gyermekek és a terhes nők számára. Azonban kevés kutatás áll rendelkezésre, amely alátámasztja ezt a megállapítást. Egy 2008-as tanulmány szerint a 3% -os sóoldat belélegzése biztonságos és hatékony kezelést biztosít a bronchiolitises csecsemők számára. A sóterápiás klinikákon azonban nincs szabványosítás. Az adagolt só mennyisége nagymértékben változhat.

Milyen jellegű sóterápiák léteznek?

Az első módszer A sótéglákkal megtöltött sószoba, vagy sóbarlang, melyben a betegek ülhetnek. Ez a módszer nem tekinthető hatékonynak, mivel az abszorpció minimális. Továbbá a levegőben nincsen megfelelő mennyiségű só. Ez a módszer tehát inkább kellemes, mint hatékony, alkalmazása nem gyógyászati, hanem wellness jellegű. A második módszer A nedves sóterápia olyan technikát alkalmaz, amelyben sóoldatot pára formájában juttatja a levegőbe, melyet a beteg belélegez. Ez hasonló ahhoz, amit néhány nap alatt a tengerparton lévő sós levegőben való lélegzéssel lehet elérni, csak koncentráltabb formában. Ez azonban nem teszi lehetővé a só elérését a tüdő és az arcüregek legmélyebb részébe. A harmadik módszer A száraz sóterápia, melyben magas koncentrációjú só beporlasztásával töltik meg a helyiséget. Az aeroszol technikában olyan gépet használnak (halogenerátor, sógenerátor), amely a tiszta sót porlasztja vagy őrli finom száraz porrá. Ez a forma képes a sót a tüdő mélyére juttatni. Honnan származik a sóterápia? A sóterápiát 1843-ban fedezték fel. Megállapították, hogy a sóbányákban dolgozó munkavállalók nem szenvedtek olyan légzési problémákban, amelyekben környezetük. A só, amelyet belélegeztek, kedvezően hatott a légutaikra. 1989-ben Oroszországban kezdték el használni a terápiát, és 2008-ra más országokba is eljutott. Só kisokos: mire jó a só? A só tisztító, fertőtlenítő hatású, így lehetséges a csoportos sószobákban megfékezni a fertőzések terjedését. A só antibakteriális és gyulladáscsökkentő. Segít feloldani a felesleges nyákot, és felgyorsítja a váladék kiürülését a tüdőből, arcüregekből és légutakból, és segít eltávolítani a levegőben lévő polleneket is.
2017. december 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek