Nehézlégzés és légszomj - Mi okozhatja?

nehézlégzés légszomj

Kapcsolódó tünetek:

Nehézlégzést sok minden okozhat. Állhat hátterében többek között: szívbetegség, tüdőbetegség, vérszegénység, különböző autoimmun folyamatok és az izomzat betegségeinél is előfordulhat. Gyakori az is, hogy a beteg erősebbnek ítéli meg a problémát, mint amilyen az valójában. Azonban minden esetben komolyan kell venni, ha valaki nehézlégzésre, légszomjra panaszkodik. Előfordulhat az is, hogy a légszomj pszichés eredetű.

Mi okozhatja?

A szívbetegségek közül a ritmuszavarok, szapora szívműködés, a szív oxigénhiányos állapota vagy a szívgyengeség miatt kialakuló tüdővizenyő az, ami a leggyakrabban nehézlégzést okoz. Asztma és hörghurut, azaz bronchitis miatt visszatérő nehézlégzése lehet a betegeknek, akár akkor is, ha rendszeresen szedik a gyógyszereiket, és kímélő életmódot élnek. Tüdőgyulladás miatt is kialakulhat nehézlégzés, azonban ez leginkább nagy kiterjedésű gyulladásnál jelentkezik. Ilyenkor azonnal kórházi ellátást igényel a beteg. Cukorbetegeknél a magas vércukorszint is okozhat nehézlégzést, ugyanis olyankor a szervezet a vér túl savas kémhatását kompenzálja. Ha cukorbeteg érez légszomjat, minél hamarabb kórházi ellátás szükséges.

Nehézlégzést megnövekedett oxigénhiány is okozhat, például, ha sokan, kis helyiségben tartózkodhat, vagy épp magas hegyekben, ahol ritkább a levegő.

Mi a teendő?

A nehézlégzés vagy légszomj esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni, illetve, ha a légszomjat szúró érzés kíséri, még gyorsabban kell cselekedni. Ha a páciens nehezen veszi a levegőt, kapkodja a levegőt, azonban az orvosi vizsgálatok jó eredményt mutatnak, valószínű, hogy pánikrohamról van szó. Előfordulhat, hogy a pánik meghatározott félelem miatt alakul ki, de gyakoribb, hogy szorongás miatt, különösebb ok nélkül jön elő. Leggyakrabban fiatal korban alakul ki a pánik szindróma. Orvosi vizsgálatból azonban hamar kiderül, hogy vajon ténylegesen tüdő probléma, vagy pánik okozza a nehéz lélegzést. Egészséges embereknél, ha hirtelen lép fel a nehézlégzés, légszomj érzés, leggyakrabban allergia gyanújával vizsgálják a beteget. Azonnal orvosi ellátást igényel az allergiás nehézlégzés is, hiszen gégeödéma, azaz vizenyő alakulhat ki, amelyet speciális szerekkel kell kezelnie az orvosnak. A nehézlégzést, légszomjat mindig érdemes komolyan venni, és mielőbb kivizsgálni, nehogy bármilyen komolyabb baj származzon belőle. Lényeges, hogy orvos vizsgálja meg a beteget! Minden esetben ki kell deríteni a panasz okát, ami általában sok vizsgálattal jár, de feltétlenül szükséges.
2017. október 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek