Skarlát a terhesség alatt

Skarlát a terhesség alatt

Kapcsolódó tünetek:

Skarlát a várandósság alatt

A skarlát többnyire gyermekkorban fordul elő, de felnőttkorban is elkaphatjuk, a kismamák sem jelentenek ez alól kivételt. A várandósság alatti hormonális változások során ugyanis gyengül az immunrendszer, melynek hatására a várandós nők könnyebben kaphatnak el fertőzéseket. A skarlátot a Streptococcus pyogenes baktérium okozza, ami ellen a szervezetünk egyébként képes antitesteket termelni, így annál, aki egyszer már szenvedett ebben, a későbbiekben kisebb eséllyel alakul ki újra. A veszély azonban továbbra is fennáll, hiszen a skarlátot kiváltó kórokozónak számos különböző típusa van. Ez a kórokozó felnőttkorban inkább torokgyulladást okoz, skarlát ritkábban jelentkezik.

Skarlát és terhesség – A tünetek

A skarlát majdnem minden érintettnél lázzal, illetve a mandulák és a torok gyulladásával jár. Ezeken kívül mély vörös színű lesz a nyelvünk, a bőrünkön pedig vörös, libabőrszerű kiütések jelennek meg, melyek az ágyékunktól kezdenek el terjedni. A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodnak, hidegrázás jelentkezhet. A kismamák nincsenek közvetlen életveszélyben, de vetélés, illetve koraszülés előfordulhat.

Skarlát és terhesség – Rizikófaktorok

Természetesen az legjobb, ha a várandósság kilenc hónapjában nem betegszik meg a kismama, azonban általánosságban elmondható, hogy a legtöbb terhes nő legalább egyszer elkap valamilyen kórt. Rendkívül fontos, hogy amennyiben a fent említett tüneteket tapasztaljuk magunkon, kérjünk orvosi segítséget. Ha a skarlátot későn diagnosztizálják, vagy rosszul kezelik, később komplikációk léphetnek fel – például szív- és vesegyulladás. Utóbbi esetén ez a születendő gyermek számára is veszélyt jelenthet, hiszen a kismama szíve és veséi látják el a magzatot a szükséges oxigénnel és tápanyagokkal.

Skarlát és terhesség – Kezelés

Miután a skarlát egy bakteriális fertőzés, antibiotikummal – leginkább penicillinnel – szükséges kezelni, ami egy olyan antibiotikum, mely terhesség alatt is szedhető. A kezelés megkezdése után pár nappal már enyhülnek a skarlát tünetei, ennek ellenére 10 napig kell szedni az orvos által felírt gyógyszereket, így csökkenthető az esetleges komplikációk kialakulásának esélye. A gyógyszerek szedése mellett fontos a pihenés és a bő folyadékfogyasztás.
2020. február 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek